שתף קטע נבחר

כששחר ואליהו יחזרו לדבר

בשוק ההון אומרים שיעקב שחר מוכן לדבר עם שלמה אליהו על רכישת חלקו בהפניקס. בינתיים מנסה אליהו למכור את חלקו באגוד - הכל למען המטרה לרכוש את השליטה בבנק לאומי

אחד הדברים הראשונים שעשה המנכ"ל הנכנס של הפניקס, יהלי שפי, היה לקבוע פגישה עם שלמה אליהו. אליהו, איש הביטוח והפיננסים המתוחכם והוותיק, הוא בעל המניות השני הגדול ביותר בחברת הביטוח. בעל השליטה בהפניקס הוא יעקב שחר, המחזיק ב-58%, בעוד שאליהו מחזיק ב-33%. יחסי הכוחות האלה החזיקו מעמד שנים, עוד כשהפניקס נשלטה על-ידי משפחת חכמי, אבל באחרונה דברים החלו להשתנות.

 

מדוע נפגש שפי עם אליהו? בעיקר מכיוון שמדובר בבעל מניות חשוב בחברה, למרות שאין לו כל נציגות בדירקטוריון. בכל זאת, כל החלטה שמקבלים בהפניקס, כל שקל שהחברה מפסידה או מרוויחה, שווה 33 אגורות פחות או יותר לשלמה אליהו. אבל לא מן הנמנע שנושא נוסף עלה על הפרק בשיחת הפסגה.

 

אליהו ושחר מחזיקים יחד ב-91% ממניות הפניקס. לפי הכללים החדשים הבורסה, שייכנסו לתוקף ביולי, אם חברה רוצה להיסחר במדד ת"א 100, היא חייבת שלפחות 15% מהמניות שלה יהיו בידי הציבור ולא בידי בעלי עניין. בדיוק לפני שנתיים מכר אליהו 6% ממניות הפניקס ב-145 מיליון שקל. המטרה היתה להביא לכך שהפניקס תיכנס למדד ת"א-25. מאז המניה בעיקר ירדה ויצאה מהמדד המוביל למדד השני בחשיבותו, ת"א-100.

 

כעת, עם החלת כללי הסחירות החדשים בבורסה, חייבים בעלי השליטה בפניקס למכור עוד מניות לציבור כדי להישאר במדד ת"א-100. אחרת, המניה תידחק למדד היתר. זה יהיה קצת אבסורד שחברת הביטוח השלישית בגודלה, המנהלת כ-20 מיליארד שקל ונסחרת בשווי של כ-2.4 מיליארד שקל - אי שם בין 50 הגדולות בבורסה - תיסחר במדד היתר.

 

אז מה עושים? לכאורה, שני בעלי המניות יכולים לרכוש את כמות המניות הנמוכה יחסית שיש בבורסה תמורת כ-220 מיליון שקל ולהפוך את החברה לפרטית. אבל נראה שלפחות בצד של הפניקס סבורים כי זה לא ראוי, וכי הפניקס חייבת להיות חברה ציבורית, על כל המשתמע מכך. בשוק ההון אומרים שאליהו מעוניין למכור את חלקו, וכי שחר הביע נכונות לדבר.

 

לא ברור אם מגעים בין השניים החלו בכלל, אבל התוכנית ברורה: שחר ירכוש סוף סוף את חלקו של אליהו בהפניקס וישחרר אותו מהאחזקה ההיסטורית, המכבידה עליו. לאחר מכן יוכל שחר להפיץ כמות גדולה של מניות הפניקס בשוק כדי שהציבור יחזיק לפחות ב-15%. עם הנהלה מחודשת ועם כוחות מחודשים, יוצאת הפניקס בימים אלה לדרך חדשה. המניה נסחרת גם כך בשווי נמוך יחסית, וככל הנראה יהיו לא מעט קופצים על המציאה. כך יהיו רק מרוויחים.

 

במקביל, כפי שכבר פורסם, מנהל אליהו מגעים ראשוניים למכירת חלקו בבנק אגוד (27.3%). דיבורים היו בעיקר עם בני משפחת שנידמן, בעלי השליטה בביטוח ישיר, אולם כעת הם בהקפאה. מתעניין נוסף ברכישת המניות הוא אבי רואימי, לשעבר מבעלי השליטה בבנק אוצר השלטון המקומי. ככל הידוע, טרם נוהלו איתו מגעים.

 

מבחינתו של אליהו, מכירת חלקו בהפניקס לשחר ומכירת חלקו בבנק אגוד לשניידמנים, לרואימי או לשותפיו בשליטה על הבנק, ישחררו אותו למשימת חייו: להיות חלק מגרעין השליטה בבנק לאומי. איך שלא מסתכלים על זה, ההפרטה של הבנק השני בגודלו במדינה הולכת ומתקרבת. אליהו נמצא בעמדת זינוק מצוינת: הוא מחזיק ב-10% מהמניות והוא בעל המניות השני, אחרי המדינה. אבל כדי להגדיל את אחזקותיו הוא זקוק לכסף ולאישור מבנק ישראל.

 

אישור הוא יקבל רק אם ייפטר מאחזקותיו בהפניקס ובאגוד - ופעולה כזו גם תזרים לכיסו כסף רב. לפי מחירי השוק, יקבל אליהו כ-800 מיליון שקל על חלקו בהפניקס ועוד כ-225 מיליון שקל על חלקו באגוד. בסך הכל מדובר בכ-1 מיליארד שקל. נכון, יש גם תשלום מס בדרך, ובכל זאת, עם סכום זה יוכל אליהו לרכוש כ-5% ממניות לאומי ולהגיע ל-15%.

 

אז הוא יוכל לחבור לגוף אחד או שניים, שיחזיקו כמות דומה של מניות, ויחד להחזיק ב-30% ממניות לאומי וליצור גרעין שליטה. אבן הנגף היחידה במקרה הזה היא חברת הביטוח אליהו, שנמצאת בבעלותו, אבל ייתכן שעל זה הרגולציה תסלח לו.

 

שחר מסר בתגובה לשאלה בדבר האפשרות שירכוש את מניותיו של אליהו בהפניקס: "הנושא עלה כבר בעבר. בראייה עתידית, אם תיווצר שוב הזדמנות, הרעיון לא יישלל על הסף". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צפריר אביוב
שחר: לא שולל על הסף
צילום: צפריר אביוב
מומלצים