שתף קטע נבחר

פינס חתם: ניצנים - שמורת טבע

שר הפנים הכריז על אזור ניצנים כשמורת טבע, והסביר כי מדובר ב"אינטרס לאומי לא פחות חשוב של שימור זכויות שכיות החמדה של הטבע הישראלי". עמותת אדם טבע ודין עתרה נגד שרי הממשלה ומינהלת ההתנתקות: "מדובר באזור האחרון בארץ בו נשמרה עדיין רצועת חול חופי משמעותית". העמותה דורשת להוציא צו ביניים נגד הבנייה "מכיוון שהעבודות במקום עומדות להתחיל בלי תוכנית מאושרת"

שר הפנים, אופיר פז פינס, חתם היום (א') על מסמך המכריז על אזור חולות ניצנים כעל שמורת טבע. זאת בהמשך להודעתו מחודש אפריל על כוונתו לעשות כן. שלשום סייר השר באזור ניצנים והודיע כי שום התנגדות להכרזה זו לא תהיה מקובלת עליו וכי "חולות ניצנים הינם משאב טבעי לאומי, ועלינו לשמור עליו מכל משמר למעננו ולמען הדורות הבאים וכן למנוע כל זליגה של הבנייה לתוך אזור החולות". ההכרזה תיכנס לתוקף עם פרסומה לרשומות.

 

 

שמורת חולות ניצנים נמצאת בין אשקלון בדרום לשפך נחל אבטח בצפון. שטחה 7,650 דונם, מרביתו שטח אימונים של צה"ל ושמורת ניצנים היא שמורת הטבע החולית הגדולה ביותר בישראל, ומהווה היום רק אחוזים ספורים משטח החולות שאפיין בעבר את אזור מישור החוף של ישראל. 

 

לאזור היישוב ניצן ולצפון חוף אשקלון עתידים לעבור, על פי תוכניות הממשלה, מאות ממשפחות מפוני גוש קטיף ורצועת עזה. בסיורו ביום שישי אמר פינס, כי על אף התנגדותה של מועצה אזורית חוף אשקלון להכרזה, התנגדות המתבססת על רצונם להקים אזור תיירותי על החוף הצפוני של עירם, "תידרש יכולת שכנוע יוצאת מגדר הרגיל על מנת לשנות את כוונתו להכריז על המקום כעל שמורת טבע".

 

פינס הסביר: "צרכי הפיתוח בכלל והצורך במציאת פיתרונות דיור למפוני גוש קטיף בפרט הנם אינטרס לאומי חשוב ביותר, אך אסור להם שיבואו על חשבון האינטרס הלאומי הלא פחות חשוב של שימור זכויות שכיות החמדה של הטבע הישראלי". עוד הודיע השר כי בהמשך בכוונתו אף להרחיב את שטח השמורה במסגרת הליכי התכנון העתידיים.

 

עתירה: לא לרמיסת שלטון החוק

 

מוקדם יותר עתרה אגודת "אדם, טבע ודין" לבג"ץ בדרישה לבטל את התקנות המאפשרות בנייה באזור ניצנים לצורך תוכנית ההתנתקות. העתירה הוגשה נגד שר הפנים, מינהלת סל"ע, שר הביטחון ושר השיכון, ונטען בה כי העבודות להקמת התשתית באזור ניצנים עומדות להתחיל בלי שישנה תוכנית מאושרת, כנדרש בחוק.

 

"המדובר באזור האחרון בארץ בו נשמרה עדיין רצועת חול חופי משמעותית, בלתי-פגועה, על המצאי הייחודי של נוף, חי וצומח המתקיים בה", נכתב בעתירה.

 

האגודה טוענת בעתירתה כי על פי התקנות שפורסמו בחודש מארס, ניתן להתחיל בביצוע עבודות גם במקרה שישנה תוכנית בלבד, בלי להמתין לאישורה כחוק. בעתירה נטען כי התקנות הללו עודכנו בחוסר סמכות, ושוללות, למעשה, את זכות ההתנגדות לבנייה בניצנים. "אם אכן יבוצעו עבודות חפירה, סלילת דרכים, הטמנת תשתיות ועוד בשטח, וזאת בלא שיינתן לעותרות לממש את זכות ההתנגדות שלהן קודם לכן, יהפוך הדבר את התנגדותן להפיכת שטח הבלתי-מבונה לשטח בנוי, לריקה מתוכן", נכתב בעתירה.

 

האגודה אף הגישה בקשה דחופה למתן צו ביניים, "כדי להבטיח שגם מימוש מה שנטען להיות פרויקט לאומי דחוף, לא יתבצע תוך רמיסת שלטון החוק ועל חשבון ערכי נוף וטבע, ששמירתם אף היא אינטרס ציבורי חשוב".

 

האגודה עתרה למעשה נגד תקנות התכנון והבנייה, שפורסמו במרץ. תקנות אלה חלות בדרום בלבד, ובאות לאפשר הקמת מבנים חקלאיים וזמניים לצורך מפוני תוכנית ההתנתקות, וזאת ללא היתר בנייה. "העותרות, כמו מרבית האישים והגופים האחרים העוסקים בשמירת טבע בישראל, ללא קשר לעמדתם הפוליטית ולדעתם בנוגע לגוף תוכנית ההתנתקות, סבורות שהפניית המתפנים דווקא לאזור מיוחד זה הינה טעות היסטורית, ושראוי היה שכל האזור יוכרז כשמורת טבע", נכתב בעתירה.

 

העותרים מוסיפים: "אחד העקרונות החשובים ביותר הינו להבטיח שלמרות הדחיפות והבהילות שמשדרים כל העוסקים בתוכנית ההתנתקות, עדיין יוקפד גם על שמירת הוראות החוק השונות...ועל כך שבדהרת הפיתוח לא יתעלמו מההגנות שמספק החוק כדי למנוע פגיעה באינטרסים חלשים שונים, כמו האינטרס הסביבתי".

 

בתגובה להחלטת שר הפנים אמר יושב ראש האיחוד הלאומי, חבר הכנסת צבי הנדל כי "פינס הבהיר שתוכנית יישוב המתיישבים מחדש בניצנים היא בועה שיקרית ומוליכת שולל. הוא איחד את כל המתיישבים במאבקם, בכך שכל יישובי גוש קטיף יישארו במקומם לתמיד" הוסיף הנדל.

 

 

 


פורסם לראשונה 22/05/2005 09:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דורון שפר
השר פינס בסיור בחולות ניצנים.
צילום: דורון שפר
צילום: גבי מנשה
פינס. "משאב לאומי"
צילום: גבי מנשה
צילום: דורון שפר
איזור הישוב ניצן
צילום: דורון שפר
מומלצים