שתף קטע נבחר

נאמנות דולרית: לפעמים זה יכול לעלות ביוקר

לקוחות הנאמנים למטבע האמריקני נוהגים להצמיד את כספם לדולר גם מבלי לבחון את פרטי תוכנית החיסכון מחיר ההשקעה עלול להיות גבוה, ובתרגום לדולרים - גבוה פי כמה

הנאמנות של הישראלים למטבע האמריקני לא פחתה עם השנים. אף שלא מדובר יותר במטבע החזק בעולם, משקיעים רבים מוסיפים להצמיד לדולר את פעילותם הבנקאית, בהשקעות או באשראי, ולא פעם ניזוקים מכך. גם לקוח מנוסה, המרבה לעשות שופינג בין הבנקים, נתקל בבעייתיות הכרוכה בהשקעה באפיק הדולרי, והפסיד לא מעט מהשקעתו.

 

בתום שנת 2000 הגיעה לסיומה תוכנית חיסכון של ח', בהיקף של 800 אלף שקל. הלקוח החליט לחלק את הסכום לשני חלקים שווים ולהפקיד את הכסף בשני בנקים שונים. מחצית מהסכום הוא הפקיד בבנק א' ומחצית בבנק ב'. בשני הבנקים הגדיר הלקוח את צרכיו באופן זהה: השקעה נזילה הצמודה לדולר.

 

הלקוח הניח כי הוא מפקיד את הכסף בשתי תוכניות זהות, שמבטיחות לו ריבית זהה. אולם, עד מהרה גילה כי למרות הדמיון הרב בשם שנשאו שתי התוכניות - רב השוני ביניהן. בתוך 4 שנים הגיע ההפרש הכספי בין שתי התוכניות ל-15 אלף דולר.

 

הלקוח ביקש בשני הבנקים תוכנית חיסכון סולידית. בבנק א' הציע לו היועץ תוכנית ל-3 חודשים, מתחדשת, בריבית שנתית של 1.2%, לפני המיסוי. בפקס ששלח הפקיד ללקוח נכתב: חן דולרי ל-3 חודשים". רק בדיעבד התברר ללקוח כי תוכנית זו כוללת לא מעט הטבות - כולן לטובת הבנק, כמובן. הבנק גבה עמלת קנייה ומכירה של דולרים בשיעור של 1.7% בתחילת ובסיום התוכנית, עקב ההפרשים בין שער הקנייה לשער המכירה של הדולר. בנוסף, גבה הבנק עם פתיחת התוכנית עמלת ביצוע של כ-0.5%.

 

כמו כן פתח הלקוח חשבון מט"ח לצד החיסכון הדולרי, שבו לא ביצע כל פעילות, אך שילם על חשבון זה דמי ניהול קבועים של 120 שקל בשנה. אם לא די בכך, בחשבון זה לא נקבעה מסגרת אשראי מאושרת, ולנוכח החיובים השוטפים היה החשבון ביתרת חובה והלקוח נאלץ לשלם מאות שקלים נוספים בשנה עבור ריבית.

 

יום לאחר פתיחת התוכנית הציג ח' את טפסי התוכנית בפני יועץ השקעות בבנק אחר, והבין כי התוכנית שנפתחה לו אינה זו שהתכוון אליה. מאז הוא שרוי בוויכוחים עם הבנק. התעקשותו נשאה פרי והבנק זיכה אותו ב-160 דולר, אך הלקוח לא הסתפק בכך. לאחר שלא הרפה מתלונותיו קיבל הלקוח זיכוי נוסף של 2,509 שקל, בלי הסבר לאופן חישוב ההחזר.

 

באחת מתחנות היציאה מהתוכנית ביקש הלקוח לברר את גובה החיסכון וגילה, להפתעתו, כי הסכום הצטבר ל-107 אלף דולר בלבד, וכי בחשבון המטח נצברה יתרת חובה של 1,000 שקל. כלומר, לאחר חיסכון שנמשך 28 חודשים, נותרו מסכום השקעה של 108.1 אלף דולר פחות מ-107 אלף דולר.

 

לעומת זאת, בתוכנית החיסכון הצמודה לדולר שפתח ח' במקביל בבנק ב', הצטבר באותו מועד סכום של 122 אלף דולר, לפי השער היציג.

 

המסקנה ברורה: אל תבצעו פעילות פיננסית שפרטיה אינם נהירים לכם, ואל תפקידו את כספכם מבלי להבין את מלוא פרטי תוכנית החיסכון. המחיר עלול להיות יקר, ובתרגום לדולרים - יקר פי כמה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים