שתף קטע נבחר

מפקד משטרת חיפה: "צריך לסנן את העולים"

בעקבות חשיפת מעצרו של החשוד ברציחתם של ארבעה בני אדם בחיפה, אומר ל-ynet מפקד משטרת חיפה, ניצב-משנה ניר מריאש: "עולים לארץ שהם חולים, מחוסרי בית ואלכוהוליסטים נשארים בחיפה". לדעת מריאש, "אולי צריך לשנות את החוק. שיהיה איזשהו סינון. לא לאפשר לכל מי שרוצה לעלות, בלי לבדוק קודם כל את הרקע שלו". ח"כ רומן ברונפמן אמר כי דבריו של נצ"מ מריאש חמורים וקרא לו "לחזור בו מדבריו לאלתר"

האם למנוע מאלכוהוליסטים ומעבריינים לעלות ארצה? מפקד משטרת חיפה, ניצב-משנה ניר מריאש, קרא הערב (ב') בעקבות חשיפת מעצרו של חשוד ברציחתם של ארבעה בני אדם, לשנות את החוק, באופן שיגביל את עלייתם ארצה של עולים חדשים אלכוהוליסטים וכאלו המעורבים בפלילים.

 

בראיון ל-ynet ציין נצ"מ מריאש כי חלקם של העולים מחבר העמים בפשיעה בחיפה גבוה בהרבה מחלקם באוכלוסיה. להערכתו, העובדה שחיפה היא עיר נמל, ומקום משכנם הראשון של רבים מהעולים המגיעים בדרך הים היא אחד הגורמים המרכזיים לתופעה.

 

בהתייחסו לכמות הגדולה של מקרי הרצח בשטח התחנה מאז תחילת 2005 - תשעה מקרים לעומת שמונה בכל שנת 2004 - אמר נצ"מ מריאש כי מדובר בסטטיסטיקה בלבד: "מתוך תשעת הנרצחים בשטח התחנה השנה, ארבעה נרצחו על-ידי אותו אדם, ובדרך כלל רצח הוא לא פשע שאפשר לחזות מראש. יש עלייה באלימות בכלל בארץ, לאו דווקא בחיפה.

 

"הבעיה בעיר שלנו היא עלייה גדולה של אוכלוסייה חלשה מחבר העמים. אני חושב שחיפה קלטה את הכמות הגדולה ביותר של העולים בקרב הערים הגדולות. חיפה היא עיר נמל. רבים מהאנשים שעולים לארץ שהם חולים, מחוסרי בית ואלכוהוליסטים נתקעים בחיפה. הם לא ממשיכים הלאה. הם נשארים בעיר שבה עגנה האונייה. זו הסיבה שחלקם של העולים באלימות ובפשיעה בעיר גדול בהרבה ממספרם באוכלוסייה".

 

מה הפתרון לכך?

 

"אולי צריך לשנות את החוק. שיהיה איזשהו סינון, לא לאפשר לכל מי שרוצה לעלות, בלי לבדוק קודם כל את הרקע שלו".

  

לדבריו מריאש, קיים קושי להשתמש בתוכנת המחשב לניתוח ואיתור עבריינים סדרתיים על-פי פרופילים פסיכולוגיים ופשעי עבר, כאשר מדובר בעולים חדשים ממדינות חבר העמים. "אין למשטרה בסיס נתונים על אנשים אלה, שהם במקרים רבים מחוסרי בית או אלכוהוליסטים. החשוד אמנם בעל עבר פלילי, אבל בעבירות שמתאימות לדפוס של עבירות שכרות והתרועעות עם הומלסים. עבירות של אלימות קלה וקטטות".

 

מפקד משטרת חיפה אומר שללכידתו של ניקולא בונר בן 32 קדמה עבודה קשה ומקצועית של צוות החקירה המיוחד, שהוקם לאחר שהתברר ששלושה מקרי רצח בחיפה בוצעו ככל הנראה בידי אותו אדם. "צוות החקירה המיוחד היה מקצועי מאוד. זו היתה עבודה קשה של תשאול וחקירה, כאשר בתחילה היו מספר חשודים באלימות כלפי מחוסרי בית. בתוכם הצליחו החוקרים להגיע לאדם אחד שהצביע על בונר כחשוד הפוטנציאלי, מה גם שטביעות אצבעותיו נמצאו בזירת הרצח השלישית".

 

ח"כ אלי ישי: שרי פנים שהקלו על עלייה יצרו כדור שלג

 

שר הפנים לשעבר, אלי ישי, אמר ששרי פנים שהקלו בכל הקשור לפתיחת שערי המדינה, "הובילו ליצירת כדור שלג נוראי, שהיום תקצר היכולת לטפל בו". ישי אמר שדבריו של נצ"מ מריאש משקפים מצוקה של מי שנמצא בשטח ונאלץ להתמודד עם משברי היום יום. לדבריו,

 

הוא הדגיש כי מדיניות מפקחת בשערי המדינה יש בה כדי לאבחן מצוקות מראש, ולגרום לרשויות הרלוונטיות להיערך לטיפול. "כל מי שזכאי לעלות - ראוי שיעלה, אבל מדיניות שמאזרחת עובדים זרים, ומבצעת מהלכים תמוהים נוספים, יש בה כדי להעצים את התופעה", אמר ישי וקרא להוסיף אמצעים לרשויות הרווחה.

 

ח"כ רומן ברונפמן מסיעת הבחירה הדמוקרטית אמר כי דבריו של נצ"מ מריאש חמורים וקרא לו "לחזור בו מדבריו לאלתר". לדברי ברונפמן, "המשטרה צריכה להילחם בפשיעה ולא לעסוק בהכתמה של ציבור העולים כולו. המקרה מצביע בעיקר על כישלון חמור של מערכת הקליטה בישראל בכלל ובחיפה בפרט, שאינה מצליחה להבחין במצוקות ובצרכים מיוחדים של קהילת העולים".

  

ואדים בלומין, מנכ"ל ארגון "1+1 התאחדות נוער וצעירים עולים", אמר בתגובה כי הוא הזדעזע לקרוא את דבריו של מפקד משטרת חיפה: "הזדעזתי אבל לא הופתעתי. זו עמדה מסורתית של גופים ציבוריים במדינת ישראל, שנכשלים במשימתם ומגלגלים את האשמה לפתחם של העולים".

 

לדבריו, "הטענות כאילו מעלים לארץ בסיטונות עולים נרקומנים, רוצחים ונערות זונות, היא מופרכת ומסוכנת. כל המחקרים הסטטיסטיים העדכניים מראים כי גורמי הסיכון והמצוקה של נערים, צעירים וילדים עולים, גדלים ביחס ישר למשך השהות בארץ. במלים אחרות, זו מצוקה מתוצרת כחול לבן. הנער העולה מאתיופיה שרצח ביום שישי את מעיין ספיר ז"ל ברחובות, לא עלה לארץ כרוצח. התנהגותו היא ביטוי של מצוקה, של אלימות וכעס".

 

"אם המשטרה ומוסדות הרווחה אינם מצליחים להתמודד עם האתגרים ולא מצליחים לספק תנאי קיום בסיסים או מסגרות רווחה וטיפול הולמים, אני קורא להם לעשות בדק בית ולהתאים את עצמם לצרכים ולאוכלוסיות היעד", הוסיף בלומין.

 

פרשת הרצח בחיפה

 

בית משפט השלום בחיפה התיר לפרסם היום שמשטרת חיפה עצרה את תושב העיר, ניקולא בונר בן 32, בחשד שרצח בארבעת החודשים האחרונים ארבעה בני אדם שאותם הכיר, ושרף את גופותיהם. בבית המשפט טען נציג המשטרה, רס"ב מאיר לוי, שהחשוד שנעצר אתמול, לאחר חקירה סמויה ממושכת, הודה בארבעת מעשי הרצח ואף שיחזר אותם.

  

בונר עלה לארץ לפני חמש שנים ממולדובה. יש לו עבר פלילי בתחום האלימות, כל משפחתו מתגוררת בארץ ויש לו ילדה שלומדת בפנימיה. עם מעצרו של החשוד אתמול הוציא בית המשפט צו איסור פרסום על פרטי הפרשה והחקירה, וכן על עצם הוצאת הצו, אולם הבוקר ביטל אותו. השופט כמאל ח'ירי האריך את מעצרו של בונר ב-15 יום, במהלכם יישלח החשוד להסתכלות. על פי השופט, בכל המקרים מדובר היה ברצח אנשים שהתגוררו בשכונות העוני של חיפה והחשוד היה עימם בקשר.

 

הרצח הראשון של ריטה וולמן אירע ב-9 בפברואר השנה. גופתה של ריטה וולמן, 52, נמצאה בדירתה ברחוב חוסן בחיפה, כשתחילה חשבו במשטרה שמדובר בהתלקחות תמימה של תנור חימום. צו איסור פרסום הוצא על החקירה, בין היתר לאחר שתברר כי הרוצח, ככל הנראה, שכב עם קורבנו בסמוך למעשה. כיום עלה החשד כי וולמן קינטרה את החשוד, וזה בתגובה תקף אותה באלימות קשה, ולאחר שמתה שרף את הגופה ואת הדירה.

  

בחודש מארס נמצאה גופתו של אלכסנדר לבנט, בשנות ה-40 לחייו, במבנה ארעי ברחוב ברזילי בעיר. המשטרה חשדה בתחילה כי מדובר בעובד זר. יותר מחודש לאחר מכן הגיעו ממצאי חקירת נסיבות המוות, והתברר כי גם במקרה זה מדובר ברצח שבוצע תוך הפעלת אלימות קשה, ולאחר מכן הוצתה הגופה.

 

חודש לאחר מכן נמצאה גופתו של ולרי סוצנוב במבנה נטוש ברחוב גוש חלב בעיר. בזירה מצאה המשטרה שתי סדרות של טביעת אצבעות. בתחילת חודש מאי, לאחר שהחקירה כבר החלה, נמצאה גופתו של אלכסנדר קרס בחצר בית ברחוב פבזנר בעיר. הפעם לחוקרים כבר היה כמעט ברור מה יהיו ממצאי החקירה: סימני אלימות קשה על הגופה והצתה.

  

כל הנרצחים התגוררו בשכונות העוני בחיפה, באזור שוק תלפיות ובשכונת חליסה, חלקם במבנים נטושים אליהם פלשו. 

 

לפני חמש שנים: פרשה דומה להחריד בבת-ים

 

פרשה דומה התרחשה בשנת 2000 בבת-ים, אז נעצר חסר הבית ולדימיר פיניוב, שרצח מספר הומלסים באזור החולות הדרומיים של בת-ים. המשטרה עצמה מצאה רק שלוש גופות, אך פיניוב עצמו הודה בעוד כחמישה מקרי רצח. הוא לא זכר היכן קבר אותן.

 

במשך מספר שבועות הפעילה משטרת מרחב איילון טרקטור באזור החולות, כדי לחפש אחר עצמות של הנרצחים. פיניוב עצמו סיפר לחוקרים שרצח את חבריו ההומלסים בשל מאבקי טריטוריה.

 

עוד סיפר להם פיניוב כי נהג להוציא את הגופות ולשנות את מקום קבורתן. עד היום, לא יודעים במשטרה כמה מחוסרי בית נרצחו על-ידי פיניוב. באפריל 2001, עוד בטרם נפתח משפטו של פיניוב, הוא התאבד במעצר.

 

בהכנת הידיעה השתתף אבי כהן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
לסנן את העולים. מריאש
צילום: אלעד גרשגורן
צילום: אחיה ראב"ד
ניקולא בונר. החשוד בסדרת מקרי הרצח
צילום: אחיה ראב"ד
צילום רפרודוקציה: אחיה ראב"ד
ריטה וולמן. גופתה נשרפה
צילום רפרודוקציה: אחיה ראב"ד
צילום רפרודוקציה: אחיה ראב"ד
אחד הנרצחים, ולרי סוצנוב
צילום רפרודוקציה: אחיה ראב"ד
צילום רפרודוקציה: אחיה ראב"ד
אלכסנדר לבנט. נרצח בחיפה
צילום רפרודוקציה: אחיה ראב"ד
מומלצים