שתף קטע נבחר

העיתונאי דן ראת'ר ל-ynet: התקשורת לא נגדכם

אחרי 22 מלחמות ואין ספור דיווחים וראיונות בלעדיים, מודה דן ראת'ר, מגיש החדשות הוותיק של רשת CBS: העימות בין ישראל לפלסטינים הוא המסובך אך גם המאתגר ביותר. בראיון מיוחד ל-ynet הוא נזכר בראיון האחרון עם סדאם, הודף טענות על תקשורת עוינת את ישראל וחוזר לסיקור המרוסן של מתקפת הטרור ולתחקיר הלקוי שבגללו פרש. וגם: האם האינטרנט יגמור את העיתונות המודפסת?

ב-9 במארס הגיש דן ראת'ר את מהדורת חדשות הערב של רשת CBS בפעם האחרונה, בתום קריירה מפוארת בת עשרות שנים. את השידור חתם במסר מתומצת: "לחיילנו במקומות המסוכנים, לנפגעי הצונמי, למדוכאים שגורלם לחיות תחת מאבק, לעמיתי העיתונאים המסתכנים למען האמת ולכל אחד מכם - אומץ".

 

הייתה זו אכן הפגנה של אומץ. לא כך קיווה ראת'ר לסגור את הפרק הזה בחייו המקצועיים. הכתב שהיה הראשון לדווח על מותו של הנשיא קנדי, שראיין את כל נשיאי ארצות הברית מאז הארי טרומן, את ערפאת עם שובו לעזה ואת סדאם בפעם האחרונה. הכתב שכיסה 22 מלחמות ומהפכות בכל רחבי העולם - פרש בגלל תחקיר לוקה בחסר שעורר מבוכה רבה והטיל צל כבד על התנהלותה המקצועית של רשת CBS המכובדת.

 

מדובר היה בתחקיר שגרס שהייחוס המשפחתי של ג'ורג' בוש הצעיר, שאביו היה ראש ה-CIA בשעתו וסבו סנאטור מכובד, סייעו לו להתחמק מיציאה למלחמת וייטנאם כטייס קרב. התחקיר פורסם בעיתוי מכריע - בשלהי מערכת הבחירות לנשיאות, בתקופה בה החליפו בוש וג'ון קרי מהלומות תקשורתיות פוגעות זה בזה אודות השירות הצבאי של כל אחד מהם. אלא שהמסמכים עליו התבסס הסיפור היו שנויים במחלוקת ולאחר ביקורת תקשורתית חריפה נאלצה CBS להודות בטעות ולהתנצל. כעבור כחודשיים "נדחף" ראת'ר להודיע על פרישתו מתפקידו.

 

"העובדות בסיפור הזה נכונות", מתעקש ראת'ר גם היום. "הקושי היה להשיג את התמיכה. לא יכולנו לגבות את הסיפור שלנו במסמכים", הוא מסביר בראיון מיוחד ל-ynet.

 

הדברים נאמרים כאשר במקביל אמר הנשיא בוש כי לארצות הברית אין לוחות זמנים ליציאה מעיראק. בוש אמר זאת במסיבת עיתונאים לראש ממשלת עיראק, אבל דבריו כוונו בראש ובראשונה לאזני הציבור האמריקני, שהתמיכה שלו במלחמה בעיראק נשחקת, ושההשוואות בין עיראק ובין מלחמת וייטנאם לא יורדות מסדר היום שלו.

 

במסגרת עבודתו, כיסה ראת'ר את מלחמת וייטנאם וגם את המלחמה בעיראק, אבל הוא לא מוצא דימיון אמיתי ביניהן. "ישנן כמה נקודות דימיון אבל מאוד מסוכן לעשות השוואות. בוייטנאם נהרגו 58 אלף אמריקנים במשך 15 שנה ובסוף התקבלה ההחלטה לסגת. השאלה היא תמיד האם ארה"ב מוכנה להישאר ובאיזה מחיר, והאם הציבור האמריקני נותן גיבוי להנהגה שלו.

 

"השוני הגדול הוא שבוייטנאם עמדו מאחורי 'הצפון' שני כוחות גדולים - ברית-המועצות וסין. אין את זה כיום. איראן אמנם עוזרת וסוריה גורמת לקשיים, אבל הפעם אין מעצמות שמעורבות. בוייטנאם היו לצפון אמנם כוחות גרילה, אבל גם היה לו צבא מסודר עם טנקים וארטילריה".

 

האתגר לדווח

 

את הראיון מעניק ראת'ר לרגל אירוע מיוחד אותו הוא ינחה הערב (יום א') באמצעות שידור וידאו לווייני מוושינגטון. מדובר ב"אסיפת עם" בינלאומית בה ישתתפו מנהיגים דתיים - יהודים, נוצרים ומוסלמים - וראשי קהילות מ-50 ערים ברחבי העולם, שיביעו מחוייבות לתהליך השלום ולהבנה הדדית ויקראו במשותף לפעולה נחרצת לסיום האלימות בין ישראלים לפלסטינים. ראת'ר, שכיסה 22 מלחמות ועימותים אלימים בחייו המקצועיים, סבור שהסכסוך שלנו הוא המורכב והמאתגר ביותר.

 

"אמנם ביקרתי בישראל מאז שנות ה-60 אבל לא כיסיתי את המלחמה ב-67' כי כיסיתי אז את הבית הלבן. התחלתי לכסות מלחמות בישראל מאז האינתיפאדה הראשונה. העימות בין ישראל והפלסטינים הוא המסובך ביותר שכיסיתי. מסובך ומסוכן בצורה בלתי רגילה. לא מסוכן באופן אישי כעיתונאי, אלא מבחינת האתגר לדווח".

 

יותר קשה מעיראק ואפגניסטן?

 

"כל מלחמה היא מיוחדת עם הקשיים שלה. אבל אולי בגלל שהיא נמשכת כל כך הרבה שנים והיא מסובכת יותר, המלחמות של ישראל קשות ומסובכות יותר לסיקור".

 

ישראלים רבים חשים שהכיסוי של התקשורת העולמית, בעיקר האירופית, הוא אנטי-ישראלי.

 

"לא התרשמתי כך, לבטח לא הכיסוי האמריקני. אני יודע שיש תפיסות בקרב אנשים מסויימים אבל לא התרשמתי כך כלל. בארצות-הברית יש במשך כל שנות חיי עד היום תמיכה גדולה ועמוקה בישראל. יש הבנה להיסטוריה של ישראל, לחשיבותה של המדינה הזו ולקשיים שבהם היא נתונה. אין ספק שהאמריקנים והעיתונאים יש להם תמיכה כזו. זו העמדה שלי ושל אמריקנים ועיתונאים רבים. 

 

"זה נובע מהרבה סיבות. השואה היא אחת מהן. יש הרבה מאוד אנשים שלא מבינים את השואה, בעיקר צעירים, אבל לישראל יש תמיכה גדולה יותר בארה"ב מאשר בכל מדינה אחרת בעולם, פרט לישראל עצמה כמובן".

 

ראת'ר טוען שהישראלים לא מבינים לפעמים את הציבור האמריקני ואת העובדה שלא מדובר במקשה אחת, ולא קוראים נכון את המצב. "ישראל מבוססת על עקרונות של חופש ודמוקרטיה. גם אנחנו מדינה דמוקרטית ואנחנו מתווכחים בינינו. אנחנו 290 מיליון איש ויש דעות מגוונות, אבל באופן כללי, התמיכה וההבנה לישראל גדולים".

 

יש לך ניסיון של 22 מלחמות כעיתונאי, אבל אתה חייב להודות שהכיסוי של פיגועי ה-11 בספטמבר היה שונה.

 

"אני מסכים איתך מאוד. כשזה קורה על אדמתך ובעיר שלך - זה שונה".

 

לא היו צילומים של גופות מרוטשות כמו אלה שאתם מביאים מהמלחמות בעולם, לא הראו צילומים של אנשים קופצים ממגדלי התאומים.

 

"זו נקודה טובה מאוד. אכן היה ריסון מסויים. בחלק מהזמן לא היה ברור מה קורה. אגב, היו תמונות של אנשים קופצים מהמגדלים. אני הייתי עד ראיה בשלב המאוד מוקדם. הייתי אחד הראשונים בשטח. אבל אני מסכים עם הנקודה שהיה ריסון".

 

זה בגלל הרייטינג או המנטליות שלכם?

 

"זה היה קשור בכושר השיפוט העיתונאי שלנו וברגישות. ניסינו להפעיל את הניסיון שלנו ולהפעיל שיקול דעת. כולנו טועים בכל כיסוי. אי אפשר לעשות את זה בצורה מושלמת".

 

חרף הניסיון הרב שלך היית מאוד רגשני.

 

"השתדלתי לשלוט ברגשות ולהיות מקצועי, אבל אני לא רובוט".

 

בראיון אצל דיוויד לטרמן בכית.

 

"כל עוד אני קורא חדשות אני מחזיק מעמד. כשאני עוזב את החדשות ועובר לבידור זה כבר סיפור אחר. אבל גם שם התנצלתי".

 

ראת'ר הוא אחד בשורה של מגישים ותיקים ובכירים בנוף הטלוויזיה האמריקני שפרשו בתקופה האחרונה. קדמו לו טום ברוקאו מ-NBC ופיטר ג'נינגס מ-ABC, שפרש בגלל גידול סרטני.

 

איזה שינוי אתה צופת בתקשורת? יותר צפייה בחדשות הכבלים ובאינטרנט?

 

"האינטרנט הולך להיות חלק גדול בנוף התקשורת בעתיד. לעתים אני טועה, אבל אני לא חושב שהאינטרנט יחסל את הטלוויזיה, הרדיו או העיתונים. אני מבוגר וזוכר שכאשר הרדיו הופיע אמרו שהעיתונים יתחסלו. אחר כך באה הטלוויזיה ואמרו שהיא תחסל את הרדיו וגם זה לא קרה. העיתונים היום הם עסק טוב יותר מאשר בשנות ה-50.

 

"אחת הבעיות עם האינטרנט היא של אתרים חסרי פיקוח, שבהם כל אחד יכול לכתוב כל דבר על שכנו. זוהי סכנה גדולה ואין לי ספק שיהיו בעתיד חוקים ותקנות, וגם הטכנולוגיה משתנה מהר".

 

יש לך רגשות כלפי סדאם, שנתן לך את הראיון האחרון לפני המלחמה?

 

"אני סקרן לראות אותו שוב, אבל זה לא יקרה. ראיינתי אותו אחרי הפלישה העיראקית לכוויית ובפעם השנייה לפני הפלישה האמריקנית לעיראק. אנשים במזרח התיכון מבינים את זה לבטח טוב יותר מהאמריקנים. סדאם רואה את עצמו כשורד. כל עוד הוא חי, בעיני עצמו הוא מאמין ביכולתו לנצח את המלחמה האחרונה. אין לי ספק שהוא מאמין בכוחו לחזור".

 

אסיפת העם הבינלאומית אותה ינחה דן ראת'ר תתקיים הערב במרכז נוטרדם בירושלים והיא פתוחה לקהל הרחב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
לא גיבינו במסמכים. ראת'ר
צילום: איי פי
צילום: איי פי
סקרן לראות אותו שוב. סדאם
צילום: איי פי
צילום cnn
זה שונה כשזה בעיר שלך. מתקפת הטרור
צילום cnn
מומלצים