שתף קטע נבחר

חצי שנה אחרי הצונמי - 50 אלף עדיין "נעדרים"

אחרי שישה חודשים, היקף האסון שפקד את דרום מזרח אסיה ושלח זרועות ארוכות של מוות ואובדן לכל רחבי תבל, עדיין בלתי נתפש. מאות אלפים נספו, רבבות עדיין מוגדרים נעדרים, מיליונים הפכו לפליטים חסרי בית ונזקקים למזון ומים נקיים. העולם הבטיח תרומות נדיבות אבל לא עמד במילתו. הכסף שכן הגיע - הלך לבעלי בתים ועסקים. תושבי הבקתות בכפרים נותרו חסרי כל בדיוק כפי שהיו, ורובם איבדו גם את היקר להם מכל

הזכרונות הקשים התעוררו היום (א') מחדש, שישה חודשים אחרי שאסון הצונמי פקד את דרום מזרח אסיה. הגלים הגבוהים וההרסניים שהתעוררו לאחר רעידת האדמה החזקה, גבו יותר מ-176 אלף קורבנות, הפכו יותר מ-2 מיליון בני אדם לחסרי בית או פליטים, והביאו את העולם להתגייס לאחת מהמשימות ההמוניטריות הגדולות בהיסטוריה.

 

 

עד היום, כ-50 אלף בני אדם עדיין מוגדרים רשמית כנעדרים. ארגוני הסיוע, הממשלות ותושבי המדינות הנפגעות יודעים ברמה גבוהה של סבירות כי הם אינם עוד בין החיים, אולם תקנות וחוקים שונים מעכבים את ההכרזה עליהם כמתים שמקום קבורתם לא נודע.

 


ההרס בבנדה אצ'ה, אינדונזיה (צילום: איי.פי)

 

ואולי העיכוב מבורך דווקא. ברחבי תאילנד ואינדונזיה מאחדים ארגוני הסיוע בני משפחה שהופרדו כשהגלים גאו, ושבמשך חודשים רבים לא ידעו היכן יקיריהם והאם הם בכלל בין החיים. רק לפני כשבוע התאחדו אב ובתו שהופרדו ב-26 בדצמבר באינדונזיה. הנערה שאלה את אביה האם אמה ואחותה נלקחו על ידי הגלים. הוא הנהן בצער.

 

אינדונזיה, שהייתה הקרובה ביותר למוקד הרעש, ספגה את המכה הקשה ביותר. על פי אומדנים במחוז אצ'ה בקצה הצפון-מערבי של האי סומטרה נהרגו או נעלמו 166 אלף איש. הגלים החזקים מחקו לגמרי ערים כמו בנדה אצ'ה ומואלבו, ואזורים כפריים שלמים הפכו לשממה בוצית.

 

בסרי לנקה נספו 31 אלף איש וישנם כ-4,000 נעדרים. בהודו נהרגו לפחות עשרת אלפים בני אדם וכ-5,600 עדיין מוגדרים נעדרים. בתאילנד נפגעו בעיקר חופים ואתרי תיירת באיים כמו פוקט. כ-5,400 נהרגו ו-2,800 עדיין נעדרים - חלקם הגדול תיירים מאירופה ואסיה.

 

הרס התשתיות הרב, המחסור במחסה, מזון ומים נקיים, הילדים שהופרדו מהוריהם והצורך לזהות את ההרוגים ולקבור אותם עורר את העולם שהתגייס במלוא כוחו למען הנפגעים. האו"ם שהוביל את מאמצים הסיוע הבינלאומיים, הצליח לגייס הבטחה לתרומות בינלאומיות בסך כולל של 7 מיליארד דולר.

 

ואולם בימים האחרונים התברר כי רק כמחצית מהסכום הועבר בפועל, ושבשטח נהנים ממנו בעיקר מי שהיו בבעלותו בתים או עסקים. רוב התושבים, שהתגוררו בבקתות קש או פחונים בכפרי דייגים נידחים, לא זוכים להנות מתנופת הבניה שניכרת באזור והם עדיין שוהים במחנות פליטים בתנאים קשים. 

 

האסון עצום המימדים הוכיח לעולם כי איתני הטבע, ולא רק הטבע האנושי, הוא סכנה ממשית לשלום העולם. אחד הלקחים היה ניסיון בינלאומי להתקין באזור האסון מערכת לניטור והתרעה מפני צונמי במקרה של רעידת אדמה. מומחים טענו כי מערכת שכזו, לו הייתה מופעלת באזור, הייתה חוסכת מחיר ניכר בחיי אדם.

 

ארצות הברית ויפן, המובילות בחקר תופעת הטבע ההרסנית, התגייסו למשימה יחד עם הרשויות הרלוונטיות במדינות השונות. גם האו"ם, באמצעות אונסק"ו, התגייס כדי ליישב את המחלוקות בין מדינות האזור השונות שמענו ממערכת התרעה להיכנס לפעולה לפני שנים רבות. הם הבטיחו כי המערכת החדשה תותקן באזור עד יולי 2006.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תמונה של ילד שנעדר בצונמי (ארכיון)
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
נערה אינדונזית על רקע תמונות של הרוגים שטרם זוהו (ארכיון)
צילום: איי פי
צילום: איי פי
ההרס בבנדה אצ'ה. רק המסדר שרד
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
העולם התגייס לסייע לנפגעים. פליטים באינדונזיה (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים