שתף קטע נבחר

סמל תייסיר אל-היב הורשע בהריגת הפעיל הבריטי

באפריל 2003 נורה פעיל השלום הבריטי תום הרנדאל, שמת כמה חודשים מאוחר יותר מפציעתו. בית הדין הצבאי של פיקוד דרום הכריע: סמל תייסיר אל-היב אשם בהריגת הראנדל

יותר משנתיים אחרי שנורה פעיל השלום הבריטי ברצועת עזה, מגיעה ההכרעה: בית הדין הצבאי בפיקוד הדרום הרשיע בצהריים (יום ב') את סמל תייסיר אל-היב, לוחם גדוד הסיור המדברי בהריגתו של פעיל השלום הבריטי, תום הרנדאל, באפריל 2003 ברפיח. הרנדאל נורה בראשו במהלך הפגנה, בשעה שניסה להגן בגופו על ילדים פלסטינים שנקלעו לקו האש. מאז פציעתו לא שבה הכרתו והוא מת מסיבוך של דלקת ריאות. גזר הדין יינתן בעוד שבועות ספורים.

 

במשך יותר משעה וחצי הקריאו שופטי בית הדין של פיקוד הדרום, בראשות אב בית הדין, אלוף-משנה ניר אבירם, את הכרעת הדין הארוכה של סמל אל-היב, והרשיעו אותו בכל הסעיפים שבהם הואשם.

 

השופטים דחו אחת לאחת את טענות ההגנה, בהן גם העובדה כי תום הרנדאל המנוח מת תשעה חודשים לאחר האירוע כתוצאה מטיפול רפואי שקבעו בני המשפחה, ותכליתו היתה להקל על סבלו ולהמעיט בתרופות שעשויות להאריך את חייו.

 

אביו של הרנדאל, אנתוני, הגיע לישראל והקשיב להחלטה בבית-הדין באמצעות מתורגמן. "אני שמח שנעשה צדק, אבל אנחנו מודאגים מהתרבות שבה התרחש האירוע. אנו מודאגים מכך שקיימת אווירה שבה חיילים ישראלים מרגישים בנוח לירות ללא סיבה מוצדקת".

 

אל-היב, כבול באזיקים, הביע מורת רוח על ההרשעה. עורך דינו, סרן עו"ד עידן פסח, שוחח עמו לאחר ההרשעה, והסביר לו את החלטת השופטים.

 

לאולם בית-הדין הגיעו כלי תקשורת רבים מבריטניה ושאר מדינות אירופה שסיקרו את המשפט, ואף העבירו בשידור חי את הכרעת הדין. על העניין הרב שהמשפט מעורר תעיד העובדה שרשת "סקיי-ניוז" פרצה לשידור וקטעה מסיבת עיתונאים של ראש הממשלה הבריטי, טוני בלייר.

  

אחיו של ההרוג, בילי הרנדאל, הגיע לישראל לשמוע את הכרעת הדין אך נעצר בשדה התעופה בן גוריון "מסיבות ביטחוניות", משום שהוא חבר בארגון ISM (ארגון הסולידריות הבינלאומי) ובעת שהותו ב-2003 פעל נגד צה"ל. גורמי ביטחון הציעו לאח להיכנס לישראל ל-24 שעות, כאשר נציג משגרירות בריטניה יתלווה אליו, אך הוא סירב ולכן לא הותרה כניסתו לישראל. עו"ד אביגדור פלדמן מיהר להגיש עתירה לבית המשפט בתל-אביב, כדי להתיר לאח להיכנס.

 

מארגון "בצלם" נמסר ש"המשפט מהווה את היוצא מן הכלל שאינו מעיד על הכלל. מאז תחילת האינתיפאדה נוקטת הפרקליטות הצבאית במדיניות של אי-פתיחת חקירות מצ"ח על הרג אזרחים פלסטינים, אלא במקרים חריגים. על-פי נתוני בצלם, מאז תחילת האינתיפאדה ועד 24 ביוני הרגו כוחות הביטחון הישראלים לפחות 1,722 פלסטינים שלא השתתפו בלחימה, בהם 563 קטינים".

 

עוד אומרים בארגון "בצלם" כי "בתקופת האינתיפאדה נפתחו רק 108 חקירות מצ"ח בנוגע לפלסטינים שנהרגו או נפצעו מירי חיילי בשטחים ורק 19 מהן הסתיימו בהגשת כתבי אישום. רק בשני מקרים הורשעו חיילי צה"ל בגרימת מותו של פלסטיני".

 

מת כעבור שמונה חודשי אשפוז

 

פעיל השלום רפאל כהן (37) מלונדון סיפר בשעתו ל-ynet לאחר האירוע: "רצינו להקשות על ביצוע הירי שהתרחש לעבר בתים של אזרחים באיזור הכדורים עפו מעל ראשי הילדים, ופגעו בקיר מאחוריהם, בערך בגובה של קומה שנייה. הילדים המבוהלים החלו לרוץ, אבל חלקם רצו לכיוון המסוכן יותר. טום ראה זאת ורץ לעברם. הוא הציל ילד קטן ולקח אותו למקום מחסה ואז שב לקחת שתי ילדות נוספות שנקלעו לאיזור האש. אז נורה בראשו והתמוטט".

 

הרנדאל הועבר לטיפול בבית-חולים ברפיח, שם הוגדר מצבו כ"מוות קליני". הוא היה פעיל השלום השלישי מתנועת הסולידריות הבינלאומית שנפגע

 בשטחים בתוך כחודש: שבוע לפני כן נפצע קשה בג'נין בריאן אייברי (24) מארה"ב, וחודש מוקדם יותר נהרגה רייצ'ל קורי מארה"ב, לאחר שכנראה נדרסה על ידי דחפור של צה"ל ברפיח.

 

ב-13 בינואר אשתקד מת הרנדאל לאחר שהיה מאושפז במשך שמונה חודשים בבית חולים בלונדון. במקביל, תחת לחץ בינלאומי כבד שאותו הפעילה משפחתו, החל צה"ל לחקור את הפרשה ובסיום החקירה הוחלט להאשים בהריגה את אל-היב, אחד מלוחמי הכוח, שירה בהורנדאל.

 

המשפט נמשך מספר חודשים. במהלכו העיד בין היתר סגן אלוף ד"ר חן קוגל, אחד המומחים הבכירים בארץ בנושא הפתולוגיה, שטען כי הורנדאל קיבל כמות גדולה מדי של סמי הרגעה בבית החולים בלונדון, והיא שהביאה בסופו של דבר למותו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
תום הראנדל (ארכיון)
צילום: איי פי
צילום: יריב כץ
החייל תייסיר אל-היב
צילום: יריב כץ
צילום: איי פי
הרנדאל, ברגעים לאחר שנורה בעזה
צילום: איי פי
מומלצים