שתף קטע נבחר

צילום: איי פי

בריטניה: נעצרו ושוחררו 3 חשודים בטרור בהית'רו

בעת מעצרם הדגיש הסקוטלנד יארד כי לא ידוע על זיקה ישירה בינם ובין הפיגועים בלונדון. "אלה כנראה מעצרים שגרתיים", אמר דובר המשטרה. השלושה שוחררו למחרת מבלי שיוגשו נגדם כתבי אישום. ובנוגע לאיפוק הבריטי - הדובר סיפר על מספר תקרית אלימות על רקע גזעי שהתרחשו אחרי הפיגועים. מפקד משטרת לונדון לשעבר: בריטים ביצעו את הפיגועים

משטרת בריטניה שיחררה הלילה (יום ב') את שלושת האנשים שעצרה אתמול בנמל התעופה הית'רו שבפאתי לונדון מכוח החוק למאבק בטרור. השלושה, כולם אזרחים בריטים שנעצרו כשהגיעו לבריטניה מיעד בחו"ל, שוחררו מבלי שיוגשו נגדם כתבי אישום כלל.

 

בעת מעצרם המשטרה הדגישה כי אין ליצור זיקה ישירה בין המעצר ובין חקירת הפיגועים שפקדו את הבירה הבריטית ביום חמישי. "הם קשורים לחקירה אחרת ולא חשודים כי תיכננו מתקפת טרור שניה על לונדון", אמר דובר הסקוטלנד יארד. הוא ציין כי יהיה זה "לא יאה וספקולטיבי לגמרי" לקשור בין המעצרים בהית'רו ובין הפיגועים ביום חמישי.

 

 

בתוך כך סיפר הדובר, בריאן פאדיק, כי מאז הפיגועים ביום חמישי טיפלה המשטרה במספר אירועים של אלימות על רקע גזעני. הוא לא פירט אולם מדובר, ככל הנראה, בפעולות נקמה של בריטים כנגד תושבים מוסלמים. לדברי פאדיק, אדם אחד נפצע באורח קשה באחת התקריות. "היו מספר אירועים של פשעים על רקע גזעני או דתי ואנו לוקחים זאת ברצינות רבה מאוד".

 

באשר למעצרים בהית'רו הוא אמר: "על פי הבנתי מדובר במעצרים שגרתיים מכוח החוק למניעת טרור... אין קשר עליו אנו יודעים בשלב זה (לפיגועים)". ידוע כי מאז פיגועי ה-11 בספטמבר עצרה בריטניה יותר מ-700 חשודים מכוח החוק למניעת טרור. כ-120 מהם הואשמו בפעילות טרור; 135 הואשמו בסעיפים אחרים.

 

עד כה לא ביצעה משטרת בריטניה מעצרים הקשורים באופן ישיר לפיגועים ביום חמישי, שעל פי טענת גורמי ממשל, בוצע בידי ארגון איסלמי קיצוני בהשראת אל קאעידה. חקירת הפיגועים נמשכת באיטיות ובשלב זה חילצו רק את הגופות שהיו גלויות לעין בזירות ארבעת הפיצוצים.

 

על פי דיווחים שונים, מלבד הקשיים האובייקטיביים הקיימים בכל הנוגע לחילוץ הגופות, מתבצעת העבודה בזירות הפיגועים בקפדנות יתרה בניסיון לאתר ראיות שיוכלו לספק לחוקרים קצה חוט לאיתור מבצעי הפיגועים.

 

הציבור מספק "מידע חיוני"

 

במסיבת עיתונאים בלונדון אמר פאדיק כי המשטרה קיבלה עד כה מידע חשוב הנוגע לחקירה מהציבור הרחב. הוא ציין כי למוקד טלפוני מיוחד שהקימה המשטרה התקבלו 1,700 שיחות טלפון עם טיפים, פיסות מידע ורמזים שונים. "חלק ניכר מהשיחות הללו סיפקו לנו מידע חיוני", אמר פאדיק, וקרא לציבור להמשיך ולשלוח למשטרה צילומים מטלפונים סלולריים של זירות הפיגועים.

 

על פי הערכות החוקרים, שלושת הפיצוצים בקרונות הרכבת התחתית בוצעו בו זמנית כמעט ולכן גוברת ההערכה כי המטענים, בגודל של כחמישה ק"ג של חומר נפץ, הופעלו באמצעות מנגנוני השהייה ולא בידי מחבלים מתאבדים. מסקנה זו מובילה להערכה שמבצעי הפיגוע עדיין חופשיים ואפשר שינסו לבצע פיגועים נוספים.

 

החשש מפיגוע נוסף בלט בלילה שבין שבת לראשון, כאשר המשטרה הבריטית שיגרה התראה חמה על חשש מפיגוע בעיר בירמינגהם, ופינתה יותר מ-20 אלף תושבים מבתיהם במרכז העיר. מאוחר יותר ביצעה המשטרה ארבעה פיצוצים מבוקרים בארבעה אוטובוסים אולם לא מצאה שרידים של פצצות. מפקד המשטרה באזור הצדיק את אזעקת השווא ואמר: "הגבנו אמש לאיום מוחשי מאוד שכלל ציון של זמן ומקום. תושבי בירמינגהם היו בסכנה אמש". 

 

קצין בכיר: המחבלים הם בריטים

 

ובתוך כך טוען מפקד משטרת לונדון לשעבר, סר ג'ון סטיבנס, כי מי שביצע את הפיגועים בלונדון היו "בוודאות קרובה מאוד" בריטים וכי ישנם רבים מאוד ששואפים לבצע התקפות דומות.

 

סטיבנס, שפרש לגימלאות בתחילת השנה, אמר עוד כי הסברה לפיה מחבלים שבאו מחו"ל ביצעו את הפיגועים אינה אלה "משאלת לב"

 

"אני סבור שיש מספיק אנשים במדינה הזו ששואפים להיות טרוריסטים בשם האיסלם ואין צורך לגייס אותם בחו"ל", אמר סטיבנס. "כבר הרשענו שני אזרחים בריטים בניסיון להפיל מטוס נוסעים באמצעות הסתרת חומר נפץ בנעליהם - ריצ'רד ריד וסאג'יד בדט, והיו שני מחבלים מתאבדים בריטים, אסיך חניף ועומד שריף, שביצעו פיגוע התאבדות בישראל (הפיגוע בפאב "מייק'ס פלייס").

 

סטיבנס תיאר כחשודים סבירים "אזרחים בריטים רגילים למראה, צעירים הלבושים באופן מסורתי". הוא העריך כי מדובר באנשים משכילים, בעלי כישורי מחשב העושים שימוש באינטרנט לתחקר הרכבת מטעני נפץ ואיתור כימיקלים ואלקטרוניקה.

 

"הם גם נכונים להתכונן למעשיהם באופן מדוקדק ומוכנים להרוג ללא רחמים", הוסיף סטיבנס. במאמר בעיתון "ניוז אוף דה וורלד" הוא העריך כי כ-3,000 ילידי בריטניה או תושבי בריטניה עברו במחנות האימונים של אוסמה בין לאדן במהלך השנים האחרונות.

 

"ברור שלא כולם הפכו להיות פעילי איסלם קיצוני בבריטניה, אבל ברור לגמרי שחלקם כן, וחלקם העבירו את הידע שרכשו לדור הבא. הם כמעט בוודאות אלה שפעלו בלונדון ביום חמישי".


פורסם לראשונה 10/07/2005 18:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
אחת הרכבות התחתיות שנפגעו בפיגועים
צילום: איי אף פי
האוטובוס שנפגע בפיגוע
צילום: איי פי
מומלצים