שתף קטע נבחר

מדריך הבירה האולטימטיבי ויינות עמק האלה

שגיא קופר קיבל לידיו את ספרו החדש של שלמה פפירבלט "עולם הבירה", אהב אותו מאוד והוא מסביר מדוע. בנוסף, הוא סוקר שני יינות חדשים של יקבי 'עמק האלה'

מדי פעם, כיף לשמוח בחלקו של מישהו אחר. הספר החדש של שלמה פפירבלט, "עולם הבירה", הוא הזדמנות כזו, ומהרבה סיבות טובות.

 

קודם כל מדובר בקולגה – קוראי המדור בפרט, וקוראי האתר בכלל, בוודאי מכירים את כתבות היין ויתר ה"כהילים" של שלמה, שכותב שנים רבות, הרבה יותר ממני, ב'ידיעות אחרונות'. דבר שני, מדובר בכותב שהוא יקה – שגם זה עניין מבורך. דבר שלישי, מדובר בספר על בירה.

 

מאז הספר "בירה", שהוציאה בשעתו רות סירקיס בשיתוף עם טמפו, אני לא חושב שיצא לאור בארץ ספר על בירה. קשה להשוות בין הספר של פפירבלט וסירקיס, בעיקר משום שהספר ההוא היה רזה ופחות מקיף, והיווה למעשה ספר בישול (וקצת קידום מכירות), ולא ספר מקיף כמו הספר שלפנינו.

 

בעיני, כמי שאוהב בירה, שותה ומבשל עם בירה, "עולם הבירה" הוא ספר חובה. אפשר לקרוא לו אפילו "ספר בשורה", למי שאוהב בירה ורוצה לדעת עליה יותר, בגלל שעד היום לא היה מקור מודפס, אמין, יסודי ומקיף כמו זה בעברית. זהו ספר חובה למי שעוסק בבירה – מוכר אותה, מבשל אותה או מייבא אותה.

 

אם מישהו מהעוסקים ביצורה ובמכירתה יקרא בספר הזה – כבר עשינו צעד גדול. למה? כיוון שחלק גדול מהעוסקים בתחום הזה בארץ לא יודעים עד כמה רחב הוא באמת "עולם הבירה", לא מבינים בבירה וחלקם גם לא שותה בירה. איך אמר לי לא מזמן – בארוע בירה שלו עצמו – מנכ"ל של אחת מיבואניות הבירה: "אני לא שותה בירה ולא אוהב בירה. בשבילי זה עוד מוצר."

 

למותר לציין שמכירות הבירה שלו לא ממריאות בארץ. לו היה יותר ידע בתחום זה במקומותנו, לו המוזגים היו יודעים כיצד יש למזוג בירה (והשותים – כיצד לדרוש לקבלה), היינו כולנו מרוויחים, גם המוזגים וגם השותים. בעניין הזה חסר לי קצת ריכוז של העניין הפרקטי, של כיצד מוזגים בירה, מה גובה הקצף הרצוי בסוגים השונים וכיצד טועמים ומעריכים בירה, תחת פרק נפרד. חלק מהדברים קיימים, בעיקר כמונחים במילון המונחים.

 

הספר של שלמה, החובק כ- 250 עמודים בכריכה קשה, מחולק לחמישה חלקים עיקריים:

 

הראשון – עוסק בהיסטוריה של הבירה, מימי חמורבי ועד ימינו אנו, השני – בישול ותסיסה – מתאר את תהליך הייצור של המשקה הקדום. החלק השלישי מציע אמרות שונות של אנשים מפורסמים, ואילו החלק הרביעי – מתכונים. החלק החמישי, אולי השימושי ביותר לחובב הבירה לאחר הקריאה הראשונה של הספר, הוא מילון המונחים המקיף; כ- 125 עמודים של מונחי בירה ומונחים קשורי-בירה שונים. המילון מאוד מקיף ומועיל: לצד מונחים מוכרים ובסיסיים תמצאו בו גם מונחים כמו אוטיבבה (שמסתבר שהיא הבירה של מרכז אפריקה) ודוג'ס נוז, שאת פרושו אשאיר לכם לגלות בעצמכם.

 

הערה באשר לחלק המתכונים. שלמה פפירבלט – בשלן חובב בעצמו – תכנן, יצר, בישל וכתב – כארבעים מתכונים, כולם מבוססים על בירה ונראים מפתים מאוד, רובם פשוטים ונגישים. לצד הקרבונד המתבקש והשוקרוט המתחייב, אפשר למצוא בספר גם מתכונים פחות שגרתיים, כמו אגסים מבושלים בבירת חיטה, תרנגולת בחבית ותאנים בבירת דובדבנים. המתכונים כתובים בסגנון חופשי, ולטעמי, חבל שלא נערכו אחרת: הם כתובים לרוב בגרמים או בס"ל (סנטיליטר – תאור מידה לא מקובל בדרך כלל), וחבל שאין מידות בכוסות ובכפות, מה שהיה מאפשר גם למי שאין לו מאזניים או כוסות מדידה להשתמש בקלות במתכונים. במקום שבו כן מצוין נפח כוס, הנפח אינו נכון (נפח כוס הוא 200 מ"ל ולא 250, שהיא מידת ספל, בקרוב). בנוסף, אופן ההכנה אינו מחולק לחלקים קצרים, אלא כתוב כאמור בסגנון חופשי, והמרכיבים לא מוצגים כסדר השימוש בהם במתכון.

 

הספר עצמו עמוס באיורים, בציורים ובצילומים. העיצוב והטיפוגרפיה, הנייר המשובח והההדפסה המצוינת מקלים מאוד על הקריאה ועושים אותה מהנה יותר ונגישה גם למי שלא בדיוק רוצים להתעמק בתחום. זהו ספר שישאר אקטואלי עוד שנים רבות, הרבה בזכות העריכה המושכלת ובחירת הנושאים של פפירבלט, שבאמת מטפל באלמותיות של הבירה, ולא במותגיה הבולטים.

 

  • "עולם הבירה" שלמה פפירבלט, 255 עמודים, בהוצאת אריה ניר. ללא אינדקס. מחיר מומלץ: 114 שקל.

 

 

ומבירה – ליין

 

יקבי עמק האלה הוציאו לשוק שני יינות חדשים מבציר 2003. היקב, שבתחילת החודש הבא מתחיל את הבצירים הליליים שלו בכרמים המדוגמים שמעל עמק האלה, הוציא מבציר ארוך זה יינות מרוכזי צבע ובהחלט מעניינים. שינוי נוסף – מבורך – הוא בתמחור היינות. יין ה- Ever Red של היקב משווק עם תווית מחיר מומלץ לצרכן של 85 שקל. כ- 20 שקל פחות מהיין של השנה שעברה שנמכר, אגב, כולו.

 

עמק האלה Ever Red 2003 - בלנד קלאסי של 70% קברנה סוביניון ו- 30% מרלו. הענבים מכרם "אדרת" של היקב, שמאופיין בלילות קרים מאוד בהשוואה לימים החמים, החשופים לשמש. אדום בורדו יפה, ליין אף של פרי כהה, עם מעט קסיס ווניל (12 חודש בחביות צרפתיות). גוף עגול, מאוזן, עם סיומת ארוכה. טאנינים רכים - בינוניים לטעמי, אבל בכל מקרה משתלבים יפה עם הפירותיות של היין. 14.5% אלכוהול, 85 שקל מחיר מומלץ לצרכן.

 

עמק האלה סדרת Ella Vineyards, קברנה פרנק 2003 - זהו למעשה הבלנד הראשון מענבים אלה (כרם אדרת) שהיקב מוציא. מדובר בבלנד של 85% קברנה פרנק ו- 15% קברנה סוביניון. בדרך כלל, בצרפת, היחס הוא הפוך, והקברנה פרנק – שנותן שם יינות קלים יותר – משמש יותר ל"תיבול" הבלנד. היקב הוציא רק 1840 בקבוקים מהיין הזה, והם משווקים במחיר של 118 שקל לבקבוק. המחיר אולי גבוה מעט, אבל היין בהחלט איכותי ומהיינות המעניינים יותר שטעמתי לאחרונה. היות וכמות היין קטנה, אני חושב שיהיה נחמד לקנות בקבוק כזה לטעימה של חברים, ולהתרשם אולי ממה שצפוי בשנה הבאה. צבע אדום כהה, כמעט אטום, ארומות מעניינות של פרי בשל, קפה וטבק עם שמץ חייתיות. גוף מורכב ומלא עם סיומת ארוכה. גם היין הזה יושן בחביות צרפתיות למשך כשנה. 14.5% אלכוהול.

 

ההשקות הבאות של היקב הם יינות קברנה סוביניון ומרלו 2003 ואלה צפויות להיות בסוף אוגוסט. כורם: ערן רז. יינן: דורון רב הון.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עולם הבירה - מומלץ
עטיפת הספר
עמק האלה Ever Red 2003 - גוף עגול, מאוזן, עם סיומת ארוכה
עמק האלה, קברנה פרנק 2003 - יין איכותי ומעניין
מומלצים