שתף קטע נבחר

אפשר לקבל קצת שקט? על מפגעי רעש

האזעקה ברכב של השכנים פועלת בשלוש לפנות בוקר? לא מצליחים לישון בגלל מזגן מטרטר? בני נוער צועקים בלילה מתחת לחלון חדר השינה? כדאי לדעת: על פי החוק ניתן להטיל קנס על המפריעים. הבעיה: אין מי שאוכף אותו

באחת השבתות, לפני כשנה, החלה מערכת האזעקה ברכבו של א' לזעוק ללא הפוגה. א', חרדי המתגורר ברחוב שקט בירושלים, מצא עצמו בין הפטיש לסדן: כדי לא לעבור על החוק היה עליו להפסיק מיד את האזעקה, אך כשומר שבת לא יכול היה להפסיק את הצופר. לרחוב הגיעה המשטרה, שהטילה על א' קנס של 250 שקל.

 

א' ביקש להישפט. במשפטו הודה בעובדות, אך חזר וטען שלא היה באפשרותו להפסיק את האזעקה. השופטת התחשבה בטיעון אך הטילה עליו קנס של 1,000 שקל והתחייבות של 5,000 שקל להימנע מעבירה דומה במשך 3 שנים.

 

מקרה אחר אירע בדימונה והגיע לבית המשפט בבאר שבע. ח' הואשם בכך שבשעה 1 אחרי חצות השמיע מוסיקה בקולי קולות מרכבו ליד אחד הקיוסקים בעיר. הנאשם טען במשפט כי חזר מאירוע משפחתי במצב רוח מרומם ועצר בקיוסק לקנות סיגריות. למרות שהביע חרטה והבטיח שלא לחזור על מעשיו בעתיד - הורשע ח' והוטל עליו קנס בסך 750 שקל והתחייבות של 2,500 שקל מלחזור על העבירה למשך שנה. בגזר הדין ציין השופט כי עבירות מסוג זה הפכו להיות מכת מדינה ויש צורך בענישה מרתיעה כדי לעקר את התופעה.

 

הרעש והקולניות הם אמנם חלק ממאפייני הישראליות, אבל לעתים הם הופכים למטרדים קשים. על הנזק של רעשי המוסיקה במועדונים ובאולמות אירועים כבר נכתב הרבה, אבל קיימים גם רעשים מזיקים אחרים. עוצמתם נמוכה הרבה יותר בסולם הדציבלים - אך השפעתם לא פחות גדולה, בעיקר על מערכת העצבים. מרגישים אותם בעיקר בקיץ, כאשר הכל פתוח והומה, אבל למעשה הם איתנו במשך כל השנה.

 

"רעשים שכונתיים כמו אזעקות, צפירות ואפילו צעקות משפיעים עלינו ממש כמו על בעלי החיים: המוח מתרגם אותם כאיום. ההבדל הוא, שחיות יכולות לברוח או להילחם, ואנחנו לא תמיד", מסביר ד"ר סטיליאן גלברג, ראש האגף למניעת רעש וקרינה במשרד לאיכות הסביבה.

 

לרעשים רבים יש השפעה שלילית מצטברת מבלי להרגיש אפילו. אנשים לא מודעים כלל לנזק שגורמות הצפירות מכלי הרכב, לדוגמה, כי הם יושבים במכונית ממוזגת וסגורה ולפעמים גם שומעים מוסיקה. גם במכוניות האחרות לא ממש מוטרדים מהצפירות. מי שממש סובל מהן הם הולכי הרגל או תושבי האיזור.

 

 

איך מתגוננים

 

כידוע, נגד הרעש קיים חוק. השאלה היא, מי בכלל אוכף אותו. ברוב המקרים המשטרה נכנסת לתמונה רק בעקבות תלונה של שכן, וגם אז היא איננה ממהרת להטיל קנס על המרעיש. אז איך מתגוננים נגד רעש ומה אפשר לעשות?

 

ביקשנו מעו"ד ערן זך, ממשרד וינשטוק זקלר ושות', לפרט מה מותר ומה אסור. בין השאר, מגיש עו"ד זך כתבי אישום מטעם המשרד לאיכות הסביבה למי שאינו משלם את ברירת הקנס על עבירות ומבקש להישפט.

עו"ד זך מסביר, כי מי שמפר את תקנות הרעש עובר עבירה פלילית. העבירה מוגדרת כעבירת קנס, כלומר עבירה שבצידה קנס אוטומטי בהיקף של מאות שקלים, בהתאם לעבירה.

 

לדוגמה: אדם שהשמיע מוסיקה בעוצמה גבוהה עלול לקבל קנס של 350 שקל, מי שמפעיל מזגן רועש במיוחד עלול לקבל 250 שקל קנס. תאגידים וחברות, או כאלה שעוברים על העבירה בפעם השנייה - צפויים לכפל קנס.

 

עובר העבירה יכול לבחור להישפט במקום לשלם (ברירת משפט), אך שם עלול הקנס להגיע ל-2,500 שקל או 6 חודשי מאסר תמורתם. לדברי עו"ד זך, האכיפה דווקא הולכת וגוברת בשנים האחרונות. בתי המשפט מתחילים להכיר בחשיבות הנושא ובמקרים רבים הם מטילים על עברייני הרעש קנסות בסך של מאות ואלפי שקלים, אומר עו"ד זך. אין צורך להרים ידיים מול מי שחומס את זכותכם לשקט ולמנוחה. החוק לצדכם וכל מה שצריך לעשות הוא לסייע באכיפתו.

 

 

מה אומר החוק

 

הנה כמה דוגמאות למקרים שכיחים שבהם עוסקות התקנות נגד רעש:

 

רעש מרכב. רעש מכלי רכב עשוי לגרום לטרדה רבה ביותר. בין אם זה צפצוף מכוון, בין אם זו אזעקה שהחלה לפעול ללא הפוגה ובין אם זה רעש מוגזם ממפלט של אופנוע. לפי התקנות, אסור לגרום לרעש חזק מרכב מנועי אלא במידה הדרושה להפעלתו התקינה של הרכב.

 

עוד אומרות התקנות, כי אין להפעיל צופר בדרך עירונית, אלא אם הדבר דרוש לשם אזהרה מפני סכנה קרובה שלא ניתן למנוע אותה בדרך אחרת. וגם אז, אסור שההפעלה תהיה מתמשכת וחוזרת יותר מהדרוש. כלומר עם החבר של השכן קורא לו לרדת באמצעות הצופר במכוניתו, או נהג קצר רוח קורא לזה שלפניו להתקדם באמצעות הצופר - הם עוברים על החוק. גם נגד אוטו-גלידה החביב, שמגיע בדיוק בשעת המנוחה של שישי בצהריים, אפשר להגיש תלונה.

 

אשר למנגנון האזעקה ברכב - אסור שפעולתו תימשך יותר מדקה אחת בכל פעם ולא יותר משלוש דקות מצטברות בתוך חמש דקות. לאחר פרק זמן זה על הצופר לחדול מלפעול מעצמו. במקרה של תקלה - אחראי בעל הרכב להפסיק את פעולתה. לפי החוק היבש מספיקות 6 דקות כדי לתת קנס, אך בדרך כלל נהוג להמתין כ-20 דקות מפרכות של אזעקות.

 

רעש באמצעות מכשירי קול. הבן של השכנים לומד לנגן על תופים? חייכם לא חייבים להיות גיהנום. בלשון התקנות: לא ישיר אדם, לא יצעק ולא יפעיל כלי נגינה, מקלט רדיו או טלוויזיה ולא יקים רעש באמצעות פטיפון, רמקול, מגביר קול וכיוצא באלה בין שתיים לארבע אחר הצהריים ומ-11 בלילה עד 7 בבוקר באזור מגורים. התקנות כוללות רעש שנמצא תחת כיפת השמיים, או במקום שאינו סגור מכל צדדיו וכן בבניין מגורים.

 

ד"ר גלברג מהמשרד לאיכות הסביבה מדגיש, כי בתקנה זו נכללים צעקות או דיבורים קולניים, המפריעים את מנוחת השכנים.

 

מתי בכל זאת אפשר להתפרע עם רוק כבד? בליל יום העצמאות, ליל פורים, ליל יום ירושלים ובערבי שישי ומוצאי שבת. במקרים אלה מותר להרעיש, אך עד חצות בלבד.

 

תיקונים ושיפוצים. גם השיפוצניק שלכם (או של השכנים) אינו מעל לחוק. אסור לו לבצע עבודת תיקון או שיפוץ בבניין מגורים מ-10 בלילה עד 7 בבוקר. טלטול מיכלים. אסור לטלטל פחי אשפה, מיכלים, חביות, בלוני גז וכד' באופן הגורם או העלול לגרום לרעש, מ-10 בלילה עד 6 בבוקר וכן בימי מנוחה. אם העיריה שלכם לא מקפידה על כך היא פועלת בניגוד לתקנות.

 

רעש ממזגנים ומדחסים. זוהי מכה אמיתית, בעיקר בקיץ. על פי התקנות, אסור להפעיל מזגן, מדחס או מכשיר דומה באופן הגורם לרעש חזק שמפריע (או עלול להפריע) לשכנים. בית המשפט מבדיל בין רעש חזק לבין רעש בלתי סביר: שניהם אסורים, אך רעש בלתי סביר ניתן למדידה. שוטר שמגיע למקום יכול לקבוע באיזה משתי ההגדרות מדובר ובסמכותו לתת דו"ח כאשר הוא מתרשם שהרעש חזק גם ללא מדידה.

 

רעש מבעלי חיים. כל מי שמגדל בעל חיים בביתו או בחצרו נדרש להחזיקו במקום ובאופן שלא יגרום לרעש חזק המפריע לשכנים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תופים. לא בלילה
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
מומלצים