שתף קטע נבחר

 

אבו-עלא: מכינים חאפלות ליום שאחרי

בשיחה עם כתבים ברמאללה סיפר ראש הממשלה הפלסטיני על היערכות הרשות להתנתקות: רזרבות נפט, מאה מיליון דולר לנמל בעזה וחלומות על שדה תעופה בלי התערבות ישראלית. עסקאות נדל"ן שבוצעו "מתחת לשולחן" לא יכובדו, והכל ינוהל בשקיפות ו"לא יחולק בין הבכירים". ישראלים מוזמנים להמשיך ולהשקיע באזור התעשייה ארז, אבל בכפוף לחוק הפלסטיני

הפלסטינים מארגנים חאפלות כדי לחגוג את נסיגת ישראל מ"החלק הקטן והיקר הזה של המולדת" - כך הודיע היום (ה') ראש ממשלתם, אבו-עלא. אבל את מי שמודאג מה"ריקודים על הגג", שילוו ודאי ביריות באוויר, הוא מבקש להרגיע: החאפלות יהיו "תרבותיות ושקטות, כדי להוכיח לעולם שאנו עם תרבותי המסוגל לשלוט בעצמו ולנהל בעצמו את ענייניו".

 

פחות מחודש לתחילת הפינוי, ושעות ספורות לפני הגעתה של מזכירת המדינה האמריקנית לביקור נוסף באזור, שוחח אבו-עלא עם עיתונאים ברמאללה, כדי לעדכנם בהכנות לנסיגה הישראלית. גם את מי שחושש מהמשך השחיתות ביקש להרגיע: הרכוש והתשתיות שתשאיר אחריה ישראל, הבטיח, ינוהלו באופן מסודר. "לא נחלק אותו בינינו לבין עצמנו, הבכירים. הכל יתנהל תוך שקיפות מלאה. זכותו של כל אזרח לדעת כיצד יתנהלו העניינים".

 

הרשות, הבהיר אבו-עלא, הקימה ועדות לתכנון וניהול התשתיות מהן תיסוג ישראל, והיא לא תכיר בשום הסכם ועסקת נדל"ן שנעשתה "מתחת לשולחן", בין גורמים פרטיים משני הצדדים. "מי שיסחור באדמות האלו, שהן אדמות מדינה, יעשה זאת על אחריותו ויהיה חשוף להעמדה לדין".

 

הפלסטינים, לדברי ראש ממשלתם, החליטו על תוכנית פיתוח מקיפה למעברי הגבול, ותוכנית זו תיושם בסיוע הקהילה הבינלאומית. לטענתו, יש הבנה בין ישראל והמצרים, ולפיה מעבר רפיח יהפוך למעבר פלסטיני-מצרי (ולא ישראלי-מצרי עם נוכחות פלסטינית, כפי שהמצב היום). באופן כללי, התיאום בין הצדדים בנוגע לנסיגה הוא לפי שעה חלקי בלבד. אבל אנשי עסקים ומשקעים ישראלים מוזמנים להמשיך ולפעול באזור התעשיה בארז, "בכפוף לחוק הפלסטיני".

 

לא מפצה מתנחלים

 

עוד הודיע ראש הממשלה הפלסטיני כי הרשות מתכננת להשקיע מאה מיליון דולר בפיתוח הנמל בעזה. בעניין שדה התעופה, קיימת מחלוקת עם ישראל: "אנחנו רוצים שהשדה יפעל בסטטוס של אזורי A, קרי: בשליטה פלסטינית מלאה. הם רוצים סטטוס של אזור B, עם שליטה ביטחונית ישראלית. אינני מבין, אם הם מתכוונים ממילא לסגת מעזה - מה להם ולהמשך השליטה בחלק מתוך אדמתה?".

 

אשר לאדמות החקלאיות ולחממות שיעזבו המתנחלים, הבהיר אבו-עלא: "לא נפצה את המתנחלים על הרכוש הזה. תוכנית ההתנתקות הישראלית הייתה החלטה חד-צדדית שלא תואמה איתנו, ולכן אנחנו לא מחויבים לשלם כלום על שום חלק מהתוכנית".

 

לקראת ההתנתקות, מתברר, אוגרים הפלסטינים רזרבות נפט ברצועה. אשר להתנחלויות שיפונו בצפון שומרון, "אנו מתייעצים עם הצד האמריקני בבקשה להפוך את האזור הזה לאזור A, קרי - אזור בשליטה מלאה פלסטינית, מיד לאחר הנסיגה".

 

לסיכום, אמר אבו-עלא, תוכנית ההתנתקות חייבת להיות חלק מתהליך מדיני מלא. "ההתנתקות היא חלק קטן. השאיפה והעמדה שלנו היא מדינה פלסטינית מלאה בגבולות 1967, כולל ירושלים, וכל עבודות בניית הגדר והרחבת ההתנחלויות בטלות".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
לא נפצה את המתנחלים: אבו-עלא
צילום: איי פי
צילום: מורן זליקוביץ'
ועדות לניהול התשתיות: בית-ספר בנווה-דקלים
צילום: מורן זליקוביץ'
מומלצים