האם הדיקור הסיני באמת עובד?
נואשתם מהרפואה הקונבנציונלית? קופות החולים והמרכזים הרפואיים הגדולים בישראל כבר הבינו את הפוטנציאל של הרפואה המשלימה, שהפכה לטיפול מסייע ומקובל בעשרות אלפי חולים. בואו להכיר את האלטרנטיבה. והפעם – על האקופונקטורה. כתבה ראשונה בסדרה
אקופונקטורה היא ענף ברפואה הסינית המשלב גם טכניקות נוספות כמו עיסוי, צמחי מרפא ופעילויות גופניות דוגמת טאי-צ'י או קי-צ'ונג. במדינות רבות נחשבת האקופונקטורה לפעולה רפואית לכל דבר, וקרויה שם "אקופונקטורה רפואית" מאחר והיא מבוצעת על ידי רופאים מורשים. בקופות החולים בארץ דיקור סיני הוא הטיפול המשלים הנפוץ ביותר ומהווה בהערכה גסה כ- 30-45% מסך טיפולי הרפואה המשלימה הניתנים במסגרות השונות.
הרפואה הסינית מוערכת כבת 5000 שנה לפחות, והיא מתבססת על מגוון שיטות כמו תזונה,צמחי מרפא, תנועה, שיאצו ודיקור סיני. לדברי ד"ר מוטי לוי, מנהל כללית רפואה משלימה, כדי להבין את הדיקור הסיני יש להבין
לוי מסביר כי הרפואה הסינית רואה באדם אינטגרציה של הפכים. בראייה זו, האדם הוא שילוב של רוח וחומר כאשר אנרגית החיים הקרויה צ'י - מאפשרת לו להתקיים ולתפקד כראוי: "אנרגיה זו היא תוצאה של אינטרקציה בין הקטבים השונים ביקום ובטבע הנקראים יין ויאנג , היין והיאנג נמצאים בתנועה מתמדת כמו היום והלילה. החורף והקיץ ,אור וחושך קור וחום. הצ'י זורם לאורך ערוצים ספציפיים הנקראים מרידיאנים ומזין את האיברים והמערכות השונות בגוף .
קיימים בגוף 12 ערוצי זרימה עיקריים וערוצי משנה רבים אשר לאורכם מפוזרות מאות נקודות דיקור בעלות השפעה על הזרימה. מחלה הינה מצב של הפרעה בזרימה ההרמונית של הצ'י , חסימה בזרימה תגרום להופעת כאב. מצבים של עודף צ'י באיזור מסויים וחוסר במקום אחר מאוד אופייניים בתהליכי מחלה ותפקידו של המטפל לזהות את חוסר האיזון ולתעל לאיזור החסר את העודף מאיזור אחר ע"י דיקור בנקודות ספציפיות".
ההתחלה: מסין ועד ה-FDA
התיעוד הראשון לקיומה של האקופונקטורה מגיע מסין כמובן: ספר הקרוי "הונג די ניי ג'ינג" שנכתב במאה השנייה טען כי מצב של בריאות תושג באמצעות איזון בין סביבתו הפנימית לחיצונית של הגוף. לאירופה הגיע תחום האקופונקטורה על ידי מסיונרים במאות ה-16 וה-17. המילה אקופונקטורה הומצאה בידי צרפתי, והיא כוללת את המילה אקוס (מחט) ופונקטורה (דקירה).
נקודת מפנה בתחום האקופונקוטרה התרחשה בשנת 1971 כאשר כתב הניו יורק טיימס, ג'יימס רסטון, דיווח בבייג'ין אודות תחרות פינג פונג בין סין
בשנת 1996 החליט מינהל המזון והתרופות האמריקני לשנות את סיווג הטיפול באקופונקטורה מדרגה 3 שפירושה "בטיחות שנויה במחלוקת" לדרגה 2b שפירושה "טיפול בטוח ויעיל תחת הגבלות ייחודיות".
איך זה עובד?
על פי התורה הסינית מתוארות 365 נקודות אקופונקטורה, אולם כיום הועלה מספר הנקודות הללו לכדי 2,000, בעיקר בשל מערכות דיקור נוספות שפותחו, סביב האוזן, היד ואיזורים נוספים. המחטים החדישות לטיפולי אקופונקטורה עשויות מפלדת אל חלד בגדלים ורחבים שונים. מחטים אלה בניגוד למחטים המשמשים לזריקות או לעירוי, אינן חלולות והקצה שלהן אינו מחודד.
מחטי דיקור סיני הן כה דקות, עד כי ניתן אף להחדירן לתוך החלל שבמחט זריקה רגילה. לפיכך, הטיפול באקופונקטורה אינו כואב, אף כי חלק
מהמטופלים עשויים לחוש עיקצוץ קל. לאחר שהוחדרו המחטים, משאיר אותם המטפל במקום למשך 20 עד 30 דקות. המחטים המודרניות הן חד פעמיות, ולפיכך אין כל סיכון להעברת מחלות ממטופל למטופל.
כאמור, מנקודת מבטה של הרפואה הסינית כאב הינו תוצאה של חסימת הזרימה התקינה במרדיאנים של אותה אנרגיה מזינה הנקראת צ'י . הכאב מופיע באיזור החסימה . הסיבות לכאב יכולות לנבוע ממקורות שונים כמו חשיפה לקור, טראומה, תזונה לא נכונה ועוד. שיחרור החסימה מעלים את הכאב ובכך נפתרת הבעיה המקומית ואז פונים בהמשך הטיפול לשחרור הבעיה המערכתית.
מה אומר המדע?
מאז שנות השבעים עת פריחת האקופונקטורה בעולם המערבי, נעשתה עבודה מדעית רבה שבדקה את המנגנונים הפיזיולוגיים בהם עובד הדיקור. רוב המחקר התמקד ביכולת האקופונקטורה להקל כאב. תחילה הייתה מקובלת הסברה כי השפעת הדיקור מקורה במחשבה (אפקט פלצבו), וכי אינה גורמת לכל שינוי ביולוגי בגוף.
עם זאת, מחקרים בבעלי חיים בהם לא קיים אפקט פלצבו העלו תמונה אחרת לגמרי: הדיקור אכן הביא להקלת כאב. יותר מכך, במחקרים תרופתיים נמצא כי תרופות מסויימות הצליחו לנגוד את פעילות הדיקור, בעוד שהדיקור הצליח לעכב את פעילותן של תרופות אחרות. מחקרים אלה לדעת החוקרים, מציינים כי קיימת השפעה ביולוגית ממשית של הדיקור הסיני בהקלת כאב.
כאשר מחט אקופונקטורה מוחדרת אל נקודת הדיקור, קיים גירוי לסיבי עצב השולחים אותות חשמליים אל חוט השידרה. כאן תאים יחודיים משחררים חומרים כימיים הקרויים אנדורפינים (דוגמת אנקפאלינים ודינורפינים) המעכבים אותות כאב.
נוסף על ההשפעה בחוט השדרה, האותות העצביים הנגרמים באמצעות החדרת מחט הדיקור מועברים גם אל איזורים מוחיים המשחררים עוד אנדורפינים. הדיקור גורם גם לשחרור של חומר הקרוי ביטא-אנדורפין יחד עם הורמון ה-ACTH. חומרים אלה משתחררים מבלוטת האיצטרובל במוח אל זרם הדם ואל הנוזל הנע סביב המוח וחוט השדרה.
האנדורפינים גורמים להקלת כאב בעוד שההורמון ACTH מפעיל את בלוטת יותרת הכליה (האדרנל) לשחרר את החומר הסטרואידי קורטיזול, שאחראי על פעולות הנוגדות דלקת בגוף. התוצאה הסופית של הפעילות הביולוגית הכוללת הוא הקלת כאב, פעילות נוגדת דלקת ותחושה כללית טובה יותר של המטופל.
עשרות מחקרים הוכיחו יעילות כאשר הגדול ביותר בהיקפו נערך בגרמניה וכלל כ-40 אלף מטופלים, כולם סבלו מכאבים מסוגים שונים. הנבדקים עברו סדרת טיפולי דיקור בעשרות מרכזים בגרמניה והדיווחים בתום הטיפול הצביעו על הטבה בכאב אצל 89.2% מהמטופלים. רוב המחקרים המתפרסמים בתחום מחזקים את התמיכה ביעילותו של הדיקור הסיני.
אחד המחקרים המעניינים שהתפרסם לפני מספר חודשים בכתב העת Neuro Imaging ניסה לבדוק מה קורה לזרימת הדם במוחם של מטופלים בדיקור. לשם כך נבחרו מטופלים הסובלים מכאב כרוני ואחרים שאינם סובלים מכאב ומהווים קבוצת ביקורת. כל המשתתפים נבדקו כדי לקבוע רמה בסיסית של זרימת הדם במוח. הבדיקה נעשתה בעזרת הזרקת חומר מיוחד למוח וביצוע סריקה טומוגרפית (SPECT) של מוחם. הממצאים הראו כי ברמה הבסיסית המטופלים שסבלו מכאב הראו חוסר איזון בזרימת הדם לאיזור המוחי הקשור בתחושת כאב – הוא גרעין התלמוס.
המטופלים שסבלו מכאב עברו טיפול בדיקור סיני ולאחר שדיווחו על ירידה בעוצמת הכאב, עברו בדיקה נוספת של SPECT. התוצאה הייתה איזון של זרימת הדם במוח לתלמוס והבאתה למצב דומה לזה שנצפה באנשים הבריאים. כמו כן נצפתה עליה בזרימת הדם לאונה הקדמית וגזע המוח . החוקרים הסיקו כי תהליך שיכוך הכאב בעזרת דיקור סיני קשור לפעילותם של התלמוס, האונה הקדמית וגזע המוח.
קיימים מאות מחקרים המצביעים על יעילות הטיפול בדיקור סיני ותחום טיפול זה מאומץ יותר ויותר ע"י הרפואה בעיקר בתחום הכאב. בארץ כל מרפאות הכאב משתמשות בדיקור כאחד האמצעים המוצעים לטיפול בחולים. לדברי ד"ר לוי, כאב הוא התחום המוכר ביותר המסתייע באקופונקטורה, אולם היא יעילה גם בטיפול בבעיות רבות נוספות כמו הפרעות מחזור, בעיות פוריות, תופעות גיל המעבר, סחרחורות, בעיות במערכת העיכול , אסטמה, סינוסיטיס ,אלרגיות ועוד.
מהן תופעות הלוואי?
לדיקור הסיני אין תופעות לוואי פרט לאדמומיות קלה שתיתכן באיזור הדקירה. תופעה זו זמנית ואינה מסוכנת. מחקרים הוכיחו כי דיקור סיני בטוח גם אצל אנשים הנוטלים את התרופה קומאדין לדילול הדם, ואין כל חשש אצלם ליצירת שטפי דם תת עוריים גדולים., דיקור סיני הנעשה בצורה חובבנית אצל אנשים שאינם מקצועיים, עלול לגרום לפגיעות. עם זאת, בארה"ב דווחו בין השנים 1965 עד 1997 עשר פגיעות בלבד, מתוך מאות אלפי טיפולים שבוצעו שם.
באופן עקרוני אין מניעה משימוש בדיקור בכל מטופל הסובל ממחלות, אולם במצבים הבאים יש להיוועץ ברופא ולנקוט משנה זהירות:
- אין לדקור אנשים חלשים במיוחד, כאילו שעברו הרעלה, זיהום כללי בגוף או בעלי מחלות כשל חיסוני.
- אין לדקור נשים בהריון באיזור הבטן ובאיזור הגב התחתון פרט למצבים ספציפיים ועל ידי מדקר מנוסה.
- אין להחדיר מחטים באיזור הגולגולת בפעוטות עד לסגירת המרפסים (פונטנלות).
- אין להשאיר מחטים אצל מטופלים שאינם מסוגלים להישאר ללא תנועה ועלולים לפגוע בעצמם עקב הזזת המחטים: מדובר לרוב בילדים קטנים או בחולים עם רעד בלתי ניתן לשליטה.