שתף קטע נבחר

שיא של עולים מצרפת: "ברחנו מיחס משפיל"

כמות כזו של עולים מצרפת לא הגיעה מעולם - 330 ביום אחד. בסוכנות צופים שעד סוף השנה יגיע מספרם ל-3,000. קורין בן-חיון: "בעלי עבד כנהג מונית והיחס אליו היה משפיל". ודווקא משרד הפנים בפריז דיווח היום על צניחה של 48% במספר האירועים האנטישמיים במחצית הראשונה של השנה

כ-330 עולים חדשים הגיעו היום (ב') מצרפת. זו כמות שיא של עולים מצרפת המגיעים ביום אחד. חלק מהעולים סיפרו שהחליטו לעלות בגלל האנטישמיות הגואה, אבל באופן מקרי לחלוטין, התפרסמו במקביל בצרפת נתונים מעודדים, המצביעים על ירידה דרמטית של 48% במספר התקריות האנטישמיות במחצית הראשונה של השנה.

 

העולים התקבלו בשדה התעופה על-ידי נציגי משרד הקליטה, הסוכנות היהודית ועמותת "עמי" שליוו אותם לאורך כל דרכם מצרפת. 


רקדו עם ספרי תורה (צילום: מירי חסון)

 

קורין ופטריק בן-חיון החליטו לעלות לישראל עם שני ילדיהם בשל היחס שקיבלו כיהודים ובמשום שבנם רצה מאוד לעלות לישראל. קורין: "לפני שנה הגענו כתיירים ובני בן ה-16 החליט שהוא לא מוכן לחזור לצרפת. אמרנו לו שיחכה שנה שבה נוכל להתארגן ולעלות לארץ כמו שצריך. וזה בדיוק מה שעשינו".

 

קורין מפרטת על סיבה נוספת שגרמה לעליית המשפחה: "בעלי עבד כנהג מונית והיחס אליו היה משפיל. אחרי כל פיגוע בישראל היו מאשימים אותו במה שישראל עושה לפלסטינים. פעם שרון הצהיר בטלוויזיה שכל היהודים בצרפת צריכים לעלות לארץ וכבר ביום למחרת, השותף שלו בעבודה שאל אותו מתי הוא עוזב לישראל. יש הרבה אנטישמיות ואנטי ישראליות בצרפת. אומרים לבעלי בעבודה שמדינת ישראל לא שייכת ליהודים. אנחנו יודעים שיהיה פה קשה, אבל אנחנו נסתדר".

 

"ברכבת מקללים אותנו כל הזמן" 

 

אביבה אטיאס ונחמה בן-עייש, בנות ה- 18, עלו לבדן לארץ והצטרפו לחלק ממשפחותיהן שעלו בשנים קודמות. הן מתכוונת להתגייס לצבא, ומספרות על השנאה ברחוב הצרפתי. "כשהלכתי ברחוב עם שרשרת מגן דוד, אז קיללו אותי", סיפרה אטיאס, "הם לא אוהבים אותנו. הגעתי לבד כי לאבי קשה לעזוב את העבודה שלו ולמצוא כאן עבודה. יש לי פה אחות שנמצאת פה שלוש שנים ואח שמסיים צבא ובעזרת השם, אני אגור איתם".

 

נחמה בן-עייש: "לי יש פרצוף יהודי שאי אפשר לפספס. אתמול ערבי שאל אותי ברחוב מאיפה אני, וכשאמרתי שאני יהודיה שעולה לישראל, הוא אמר שהישראלים משוגעים שרוצים להרוג את כל הערבים ולהשתלט על כל העולם. אני אישית פחדתי להסתובב ברחוב ובמיוחד ברכבת כי כל הזמן מקללים".

 

בקבלת הקהל בשדה התעופה החלו העולים לרקוד עם ספרי תורה שהובאו במיוחד מצרפת על-ידי ד"ר פיליפ אליהו טוויטו. הוא הגיע ממרסי עם עוד כתשע משפחות המתכוונות לגור בשכונת הר חומה בירושלים ולהקים שם קהילה יהודית צרפתית. טוויטו לעומת האחרים לא חש באנטישמיות ברחוב הצרפתי: "אני עבדתי בשכונה ערבית וחבשתי כיפה על הראש. אף אחד לא עשה לי בעיות וכולם כיבדו אותי. אני לא הגעתי בגלל האנטישמיות, אלא כי הקב"ה אמר לאברהם ללכת לישראל. כעת אין בעיה בצרפת, אבל עדיף לעלות כדי שלא יהיה מאוחר מדי. לאורך הזמן יצטרפו אלינו להר חומה עוד כ-30 משפחות ממרסי. כעת קשה להם לעזוב, אבל לאט לאט הם יגיעו".

 

מנכ"לית משרד הקליטה, מירלה גל, בירכה את העולים: "אנו במשרד מאמינים במגע הישיר. לכל אחד מכם נקבע יועץ קליטה אישי שילווה אתכם ויחד נבנה תוכנית קליטה אישית לכל משפחה ונעשה הכל בכדי להקל ולהתגבר ביחד על הקשיים עד לקליטה מלאה". נציגות של מינהל האוכלוסין מאשדוד שהו מספר ימים בפריז כדי לקצר את ההליכים הביורוקרטיים. מרים אלימלך, מנהלת לשכת האוכלוסין באשדוד: "זה פיילוט ניסיוני באירופה שכבר בוצע בהצלחה בארה"ב".

 

דוד ראש, ראש הסוכנות בצרפת ובאירופה, סיפר שהחודש הגיעו כ-900 עולים מצרפת המהווים מחצית מהעולים מצרפת שהגיעו השנה לארץ. בסוכנות צופים שעד סוף השנה יעלו כ-3,000 יהודים מצרפת. "זו העלייה הכי גדולה מזה 35 שנה המגיעה מצרפת", אמר דוד ראש, "בחודשים האחרונים התחלנו בתהליך קליטה מצרפת. העולים למדו את השפה ויצרו קשרים עם משפחות חונכות בארץ. קיימנו יחד עם משרד הקליטה יריד תעסוקה בפריז לפני כחודש וחצי. הגיעו 20 חברות והציעו עבודה. כך מקצרים את משך הקליטה. אני מאמין שזה יהיה זרז גדול לעלייה מצרפת. כיום חיים שם 530 אלף יהודים".

 

בצרפת מדווחים על ירידה דרמטית באנטישמיות

 

בעוד כמה מהעולים התלוננו על היחס המשפיל ועל ההתקפות האנטישמיות, דיווח משרד הפנים בפריז על ירידה של 48% במספר האירועים האנטישמיים במחצית הראשונה של השנה. 290 תקריות נרשמו בתקופה זו, לעומת 561 בתקופה המקבילה אשתקד.

 

הירידה החדה ביותר נרשמה במספר האירועים הקשים כמו מטעני חבלה והצתות - 49 אירועים בחצי שנה, לעומת 148 לפני שנה. הדו"ח פורסם יממה בלבד לפני הגעתו של ראש הממשלה, אריאל שרון, לביקור בן ארבעה ימים בצרפת.

 

שר הפנים הצרפתי, ניקולא סרקוזי, ביקר בבית ספר היהודי "סיני" בדרום פריז, שהותקף בסוף השבוע והבטיח "אפס סובלנות" כלפי פשעים אנטישמיים, "כשמישהו מאיים על יהודי, הוא מאיים על המדינה. שלושה בקבוקים מלאי חומצה הושלכו לעבר בית הספר, המשמש גם כבית כנסת. איש לא נפגע. המשטרה עצרה חשוד בן 15 בעקבות התקיפה. עוד שני צעירים עוכבו לחקירה.

 

בהכנת הידיעה השתתפו דורון שפר וסוכנות איי.פי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
העולים החדשים מצרפת
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
באו למרות הכל
צילום: איי אף פי
צילום: מירי חסון
מימין לשמאל: נחמה בן-עייש ואביבה אטיאס
צילום: מירי חסון
צילום: מירי חסון
קורין בן-חיון הגיעה עם חיוך
צילום: מירי חסון
מומלצים