שתף קטע נבחר

מנגו - טעים, ארומטי ובריא

הפירות הכתומים הם הלהיט החדש של התזונה הבריאה, והמנגו הטעים והארומטי הוא הלוהט ביותר. פיליס גלזר בשלושה מתכונים מפתיעים

הצבע הכתום תפס משמעות חדשה בזמן האחרון, אך לא רק במובן הפוליטי. היום ידוע שפירות וירקות כתומים מכילים קרוטנואידים – פיגמנטים האחראים לצבעם הנחשבים כמסייעים להפחתת הסיכון למחלות לב, שבץ, סוגי סרטן שונים, ואפילו עיוורון, האטת תהליכי הזדקנות, הפחתת סיבוכים הקשורים בסוכרת ושיפור תפקוד הריאות. הידוע ביותר מביניהם הוא הבטא-קרוטן, המשמש גם כמקור העיקרי לויטמין A , שמעודד אנזימים המתקנים די-אן-איי פגום ותקשורת בין התאים, בין היתר. דוגמא טובה לכתומים הוא המנגו, ועכשיו הוא בשיא העונה.

 

המנגו עשיר במיוחד בוויטמין A (כ-3,894 יחידות ויטמין ב-100 גרם), בנוסף לוויטמין C וביופלבונואידים המחזקים את המערכת החיסונית. הוא טעים וארומטי, וניתן לגיוון אינסופי: בסלטי פירות, ירקות ועוף, בשייקים מרעננים וגם כצ'טני חריף-מתוק. אפשר להקפיא פרוסות מנגו כחטיף או רסק מנגו כארטיק, אך לא מומלץ להשתמש במשקה מנגו מוכן, כי הוא מעט תרכיז מנגו מעובד והרבה סוכר ומים.

 

במקום מתכוני המנגו הסטנדרטיים, לפניכם כמה רעיונות חדשים.

 

פילה סלמון עם סלסה מנגו

 

החומרים (4 מנות):

4 פילה סלמון (ללא עור, כ-180 גרם כ"א)

1/2 בצל אדום בינוני, קצוץ דק

פלפל ירוק חריף (או פחות לפי הטעם) קצוץ דק

1 מנגו בשל, מקולף, מגולען וחתוך לקוביות (כ-1 כוס)

2 כפות כוסברה טרייה (ועוד לקישוט)

3 כפות מיץ לימון (או ליים – לימון ירוק, בסוף הקיץ)

1 מלפפון מקולף וחתוך לקוביות (כ-1 כוס)

מלח ופלפל לפי הטעם

 

אופן ההכנה:

  1. בקערה בינונית, מערבבים את כל החומרים לסלסה ומתבלים במלח ופלפל. מחממים את הגריל שבתנור. מניחים את הסלמון בתבנית מתאימה, מתבלים במלח ופלפל ושמים כ-10 ס"מ ממקור האש. צולים כ-8 דקות או עד שהסלמון מוכן אך לא יבש מדי (בודקים עם מזלג). מחלקים את הפילטים בין צלחות ושמים כמה כפות סלסה על כל אחד. מקשטים עם כוסברה ומגישים.

 

סלסה מנגו-אננס וצ'ילי

במקור מכינים עם אננס טרי, אך מפאת המחיר אפשר להחליף באננס מיובש שהושרה במים. אפשר להשתמש בפלפל אדום או ירוק חריף ומעט שמן צ'ילי (שניתן לקנות או להכין בבית. מתכון בהמשך), או להסתפק בירק חריף אחד.

 

החומרים (כ-2 כוסות):

1 מנגו מגולען

1/4 אננס טרי (או 4-6 פרוסות) שרוי ומסונן, קצוץ דק

1/4 כוס פלפל אדום או ירוק קצוץ

1 שן שום כתושה

1 פלפל חריף (צ'ילי) אדום או ירוק (לפי הטעם), קצוץ

2 כפות מיץ לימון או ליים (לימון ירוק)

2 כפות שמן צ'ילי (לא הכרחי)

2 כפות בצל ירוק קצוץ דק

1/4 כפית כמון

 

אופן ההכנה:

  1. מקלפים ומקצצים את המנגו לחתיכות בגודל 1/2 ס"מ. שמים בקערה עם כל יתר החומרים. לוחצים על הגלעין כדי להוציא כמה שיותר נוזלים, טועמים ומתבלים במלח לפי הטעם.
  2. אופן הכנת שמן הצ'ילי: מחממים כוס שמן (קנולה, זית, שומשום), מוסיפים 1/4 כוס פתיתי צ'ילי (כמו לפיצה) או 1/3 כוס פלפל אדום חריף ומבשלים עוד דקה. מורידים מהאש, מצננים, מבקבקים (אפשר לסנן, לא חובה) ושומרים במקרר. אפשר להוסיף קורט כמון.

 

 

ספרינג רול מנגו וטופו

 

החומרים (ל-10 יחידות):

1 קובייה טופו (לפחות 300 גרם), עדיף של משק ווילר

שמן שומשום כהה

1 שן שום גדולה כתושה (או אבקת שום)

1 כף ג'ינג'ר טרי מגורר

מלח ורוטב סויה לפי הטעם

1 מנגו מקולף ומגולען

10 עלי חסה

3 בצלים ירוקים

1 כפית מלח גס

חופן אטריות אורז

1 חבילה עטיפות אורז מיובש (ראו הערה)

1 כוס דחוסה עלי נענע

1 כוס דחוסה עלי כוסברה

רוטב פרי הדר:

1/2 כוס מיץ תפוזים סחוט

1/3 כוס מיץ לימון או ליים (לימון ירוק) סחוט

1/4 כוס רוטב סויה

1 כף שמן שומשום כהה

2 בצל ירוק קצוץ דק

פלפל שחור לפי הטעם

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את רוטב ההדרים על-ידי ערבוב כל החומרים ביחד. שמים בצד.
  2. חותכים את הטופו לפסים בגודל כ-10 ס"מ ושמים בקערה. מוסיפים שמן שומשום כהה, שום וג'ינג'ר, מכסים ומעמידים בצד 15 דקות (עדיף לכסות ולקרר כמה שעות או אפילו כל הלילה). מתבלים במלח ורוטב סויה ושמים בצד.
  3. מכניסים חופן אטריות למים רותחים ומבשלים כ-2 דקות או שורים אותן במים רותחים עד שמתרככות אך לא נמעכות. מסננים ושוטפים במים קרים. חותכים כל עלה חסה לשניים לרוחב ומורידים את הגבעול האמצעי. חותכים את המנגו למקלות בגודל 7X1.5 ס"מ. פורסים את הבצל הירוק לאורך.
  4. בקערה גדולה (בקוטר יותר רחב מנייר האורז) יוצקים מים פושרים ומכניסים בעדינות עיגול אחד. לוחצים קלות כדי שכל הנייר יהיה מתחת למים. שורים כ-1 דקה עד שהנייר מתרכך (אין להשרות יתר על המידה). בעדינות אך בנחישות, מעבירים את העיגול למגבת מטבח מבד חלק (לא מנייר).
  5. מסדרים את החומרים למילוי לפי הסדר הבא: מניחים 2 עלי חסה, 4 עלי נענע, 4 עלי כוסברה, 2-3 רצועות טופו, 2 חתיכות מנגו, אטריות אורז, כמה רצועות דקות בצל ירוק, ועוד 4 עלי נענע ו-4 עלי כוסברה בחלק התחתון של העיגול. משאירים קצת רווח בחלק התחתון כדי לקפל מעל המילוי. מקפלים פנימה את הצדדים ומגלגלים. לפני הגלגול האחרון, מוסיפים את גבעול הבצל הירוק (שיבלוט כמו זנב מלמעלה). מגישים עם רוטב הדרים לטבילה.

 

  • הערה: עטיפות אורז מיובש אפשר להשיג בחנויות המזרח הרחוק כמו "ג'ינג'ר", SPICES , מזרח-מערב, מספר חנויות טבע וגם באינטרנט מהמכולת הסינית.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
ירקות כתומים - בריא, בלי קשר לפוליטיקה
צילום: סי די בנק
צילום: יוסי סליס
פילה סלמון עם סלסה מנגו
צילום: יוסי סליס
מומלצים