שתף קטע נבחר

עוד ניתוח פלסטי לחאן העתיק

החאן העתיק של חדרה, נבנה כדי לשמש דווקא כבית חווה של אפנדי לבנוני. מאז עבר גלגולים רבים, עד שהפך למוזיאון לתולדות העיר. לאחרונה עבר סדרה נוספת של עבודות רסטורציה

לפני כמה ימים ציינו בכל העולם את יום הנכה. באמצעי התקשורת הופיעו נכים והתלוננו כי מעטים המבנים והאתרים בארץ שבהם חשבו המתכננים על הנכים והכשירו להם דרכי גישה מתאימות.
והנה, דווקא בחדרה, במבנה החאן העתיק, חושבים על ציבור הנכים וממש בימים אלה, במסגרת עבודות רסטורציה במבנה העותמאני, שיפרו את תנאי הנגישות למוגבלים, ואפילו בנו שירותי נכים. ואל עבודות השיקום עוד נחזור.
חאן ידוע אצלנו כמלון של פעם, כמו זה בשער הגיא בדרך לירושלים. דווקא בחדרה המבנה המכונה חאן ואשר נבנה ככל הנראה בשנות ה-70 של המאה הקודמת, נבנה כבית חווה גדול ממדים שניצב על רכס כורכר בידי אפנדי לבנוני שבבעלות היו כ-30 אלף דונם בסביבה.
המבנה המלבני ששטחו הכולל היה כ-240 מ"ר, הקיף חצר אליה היו יציאות מ-26 חדרי החאן. לכל חדר גם חלון קטן מסורג כלפי חוץ. לחצר היו שני שערי-עץ, מערבי ומזרחי, שהיו מצופים פח והיו ננעלים לעת ערב או בשעת חירום.
המבנה נבנה מאבני כורכר מסותתות שנשדדו מחורבות קיסריה. התקרות נבנו מקורות ארזים. במבנה גרו חלק מאריסיו של הלבנוני ובו אוחסנו כלי העבודה וגם בעלי החיים.

מבית חווה למוזיאון

ראשוני המושבה חדרה מצאו ב-1891 את המבנה נטוש והם נכנסו אליו וגרו במקום שבע שנים. באמצעיהם הדלים שיפוצו מעט את המבנה, בעיקר ניסו למנוע חדירות מים מהגג ומהקירות.
לאחר שהמתיישבים עזבו את המבנה, הוא המשיך לשמש למטרות ציבור. בין השאר הוקם במבנה ובחצר בראשית המאה בית ביד. בתחילת העשור הראשון של המאה התגוררו בחלק מחדריו עולים מתימן, עד להשלמת שכונת "נחליאל". השימוש האחרון שנעשה במבנה היה על ידי משטרת הרוכבים הבריטית, בשנות ה-20. אחרי כעשר שנים ננטש המבנה סופית.
בשנת 1936 החליטה מועצת חדרה לבנות את בית הכנסת הגדול דווקא במרכז חצר החאן. לצורך זאת הרסו את רוב האגף המערבי, 16 חדרים. יתר המבנה עמד שומם.
בשנת 1978 החלה העמותה למען מוזיאון חדרה לטפל בו לצורך הקמת המוזיאון ההיסטורי, "מוזיאון החאן". זה נפתח ב-1982.
מנהלת המוזיאון, נינה רודין, מספרת כי כל השנים מאז חנוכת המוזיאון, הם מתמודדים עם בעיות התחזוקה של המבנה. כמו ראשוני חדרה, אחת הבעיות הקשות היא הרטיבות.
בסיועו של האדריכל סעדיה מנדל, אומרת רודין, זוהו קורות העץ עליהן נשענת התקרה כמוקד ראשוני לרטיבות. כמו כן התברר כי המילוי בין אבני הכורכר ("כוחלה" בערבית) אינו אוטם את המבנה מבחוץ ועקב כך ישנה חדירה תמידית של נוזלים פנימה והתפוררות טיח הפנים.
התברר כי מילוי צמנט שנעשה במשך השנים, אינו מתאים, משום שהוא חומר חזק מידי ביחס לאבני הכורכר ולמילוי המקורי ונוצרים סדקים המחדירים מים.
העבודות הפעם נעשו בידי חברת "כחל" מת"א שבבעלות ענבל ואמנון צבן. כל המילוי המקורי והתוספות הוסר ובמקום זה מולאו החריצים בתערובת על בסיס טבעי, בעיקר סיד. כמו כן הורחקה צמחייה שהייתה צמודה לקירות. בנוסף, הגגות נאטמו ונבנתה מערכת תיעול למים. עבודות הרסטורציה נעשו בפיקוחו של האדריכל אדיב דאוד מנצרת.
בהזדמנות זו הוטמנו מערכות החשמל והתקשורת בקרקע לכל אורך המבנה, וכאמור שיפרו תנאי הנגישות לנכים. במימון העבודות האחרונות השתתפו מפעל הפיס, משרד התרבות המדע והספורט והביטוח הלאומי.
שעות הפתיחה: א'-ה' 08:00-13:00 , א', ג' 16:00-18:00, ו' 09:00-12:00. הביקור בתשלום. ניתן גם לתאם ביקורים מיוחדים של קבוצות בטלפון 6324562-06




לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוזיאון החאן כיום
עבודות השיקום האחרונות
בית הבד בחצר החאן, צילום משנת 1932
מומלצים