שתף קטע נבחר

במוזיאון התרבות הירמוכית כבר הייתם?

עזבו אתכם מהסיורים הצפויים במוזיאון ישראל ובמוזיאון המדע. נראה אתכם חכמים עכשיו: באיזה מוזיאון מוצגת תמונתו של שמעון מזרחי, יו"ר מכבי תל-אביב בכדורסל? איזו תערוכה טוענת שלשלם מסים זה דווקא כיף? איזה מוזיאון שוכן בלול עופות ישן? רונן טל מציע בילוי אלטרנטיבי במוזיאונים הביזאריים של ישראל

הכלכלי החקלאי הספורטיבי הקוסמופוליטי 
האמלחי ההיסטורי המוסיקלי 

הכלכלי

 

המוזיאון למיסים

 

המוזיאון למיסים - כן, אנחנו נשבעים, יש דבר כזה - מופעל על ידי משרד האוצר בירושלים, ומטרתו המפורשת היא לשפר את הדימוי הציבורי של מה שנתפס בדרך כלל כגזירה שבהחלט היה נעים בלעדיה. המוזיאון שוכן בבניין במרכז ירושלים, שאירח בעבר את אגף המכס. כל המוצגים בו משתייכים בדרך זו או אחרת לנושא המיסים המרתק: מיסים בקהילות היהודיות בגולה, בתקופה העותומנית, בשלטון המנדט ואף בימינו אנו.

 

אגף מיוחד מוקדש לחפצים שהוברחו במהלך השנים ונתפסו על ידי סוכני המכס: אבנים יקרות שהוסתרו בתמונת העתק של "הסעודה האחרונה", מטבעות זהב ופריטים כמו שעונים ואפילו טרנזיסטור שפעם נחשבו בישראל כיקרי המציאות. בשער הכניסה למקום בולטים שבעה ריקועי נחושת המייצגים, כל אחד, מס אחר שאגף המכס גובה. לפני שנה התקיימה במקום גם תערוכת מכתבים ששלחו גדולי עולם, שבהם פירטו את עמדותיהם המלומדות בנושא המיסים - חשיבותם, עתידם, וההנאה המירבית שכרוכה בתשלומם.

 

כמה: ללא תשלום.

איפה: רחוב אגרון 32, ירושלים.

פתוח: ראשון עד חמישי, מ-9 בבוקר עד 3 אחר הצהריים.

טלפון: 6258978 - 02.

 

חזור למעלה
החקלאי

 

מוזיאון הטרקטור

 

מוזיאון הטרקטור מציג אוסף של כמה עשרות טרקטורים וכלי מיכון חקלאי אחרים, המוחזקים בלול עופות ישן במושב עין ורד שבשרון. הטרקטורים האלה נאספו במשך שנים על ידי תושב המקום, ארז מילשטיין, שגילה בשלב מסוים שיש לו יותר מדי ציוד חקלאי ישן בחצר והחליט להקים עמותה שתפעל להקמת מוזיאון מאותם כלים. בין האנשים שגייס למשימה היו גם רפאל איתן ז"ל, בעצמו חקלאי ממושב תל עדשים, ושר החקלאות שלעבר אריק נחמקין מנהלל. העמותה מקווה לפנות את לול העופות ולהעביר את האוסף תוך כמה שנים לבית הספר מקווה ישראל, ערש החקלאות העברית המתחדשת.

 

אוסף הטרקטורים, הנחשב לגדול גם במונחים בינלאומיים, כולל את "שטייר 1948", ששימש את משפחת זילברמן ממושב חרות ונמצא מונח כמטרת ירי מנוקבת בשדות המושב; זחל "פיאט" ששימש את משפחת לובובסקי, מייבשי ביצות החולה ומייסדי המושבה יסוד המעלה; "ג'ון דיר 1938" מקיבוץ נאות מרדכי ועוד כלים חקלאיים ממוכנים, ששמם אומר משהו בעיקר למי שנאלץ בעברו לחרוש את השדה בארבע וחצי לפנות בוקר. במוזיאון ניתן לראות גם משאבות מים מיוחדות, גנרטורים ואפילו טחנת קמח עשויה עץ, שנבנתה בכפר תבור בשנת 1925, והיא הוותיקה מסוגה בארץ. ביקור במקום כולל הדרכה, שניתנת מצד משוגעים לדבר שהגיעו כאורחים והחליטו להתנדב.

 

כמה: ללא תשלום.

איפה: מושב עין ורד (כשתגיעו, תשאלו על האוסף של ארז מילשטיין).

פתוח: בינתיים בימי שישי בלבד.

טלפון: 2452457 - 02

 

חזור למעלה
הספורטיבי

 

היד לאיש הספורט היהודי

 

אמנם עדיין אפשר לזכור בלי להתבלבל את המדליות שגרפה ישראל באולימפיאדה, אבל זה לא אומר שהיהודים הם לא ספורטאים טובים או שלא מגיע לנו מוזיאון שיהיה היכל תהילה לספורט היהודי. "היד לאיש הספורט היהודי" הוא מוזיאון כזה בדיוק, ומונצחים בו מאות ספורטאים יהודיים מעשרים מדינות, שהצטיינו בהישגיהם לאורך השנים. מי למשל? טל ברודי, מרק ספיץ, יעל ארד ואפילו שמעון מזרחי - היו"ר הנצחי של קבוצת הכדורסל של מכבי תל-אביב. השחיין האמריקאי לני קרייזלברג והשייט גל פרידמן זכו להצטרף להיכל רק השנה.

 

הרעיון להקים את המוסד היה של הנדבנים האמריקנים אלן שרמן וג'ו זיגמן, ובחירת הספורטאים נעשית על ידי ועד המורכב מחברים מחמש מדינות. על אחד הקירות במקום תלויים הצילומים של חברי כל משלחות ישראל לאולימפיאדות, ויש גם פינת הנצחה ל-11 הספורטאים שנרצחו במינכן.

 

כמה: ללא תשלום.

איפה: מכון וינגייט, מדרום לנתניה.

פתוח: ראשון עד חמישי, מ-8 בבוקר עד 4 אחר הצהריים.

טלפון: 8639521 - 09.

 

 

חזור למעלה
הקוסמופוליטי

 

מוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית

 

כשכל ישראלי שני יודע להבדיל בין סשימי לנגירי וכל ישראלי שלישי מכר תמונות בבאסטות ביפן, לא פלא שאנו מבקשים להתקרב לתרבות המזרח הרחוק גם באמצעות מוזיאון לאמנות יפנית.

 

המוזיאון שוכן במרומי הכרמל ומסונף למוזיאון חיפה. בדרך כלל מוצגות בו כמה תערוכות במקביל, כולן עוסקות בנושאים הקשורים לתרבות היפנית. כרגע חלל התצוגה במוזיאון סגור כי עובדים שם על הקמת תערוכה חדשה בשם "פוסט ג'נדר", שתפתח ב-3 בספטמבר, בהשתתפות אמנים יפנים נודעים העוסקים בנושאים של מיניות ומגדר. חוץ מתערוכות מתקיימת במקום גם פעילות עניפה של חוגים העוסקים בתרבות היפנית: סידורי פרחים, קיפולי נייר, הכנת סושי, קליגרפיה וציורי דיו. 

 

במוזיאון נמצא גם אודיטוריום גדול, שבו מתקיימות פעילויות שונות, כמו הרצאות, הצגות תיאטרון, מחול ומוזיקה.

 

כמה: מבוגר - 25 ש"ח; סטודנט, חייל, ילד - 19 ש"ח; גמלאי - 12.5 ש"ח. 

איפה: שדרות הנשיא 89, ליד מלון דן, חיפה.

פתוח: א' סגור; ב', ד', ה' - 10:00-16:00; ו' 10:00-13:00; שבת 10:00-15:00.

טלפון: 8383554 - 04.

 

חזור למעלה
האמלחי

 

הסליק בנהלל

 

בחצר משק אבידב בנהלל נמצא סליק מרכזי של ההגנה. מדובר בבור יצוק מבטון בגודל של 25 מ"ר, שמעליו הוקם מחסן תבואה ישן ששימש גם כבור לאגירת שתן פרות. בגלל הריח שנדף מהמבנה, נמנעו הבריטים מלחפש אחרי הנשק שהוחבא למטה בשבת השחורה. במבנה הזה ממוקם עכשיו מוזיאון משפחתי ייחודי, שבמרכזו אבי המשפחה, יאני אבידוב, שסיפור חייו יכול לפרנס אנציקלופדיה. אבידוב היה מעורב בסיפורי ההעפלה ובנו איתן נרצח במחנה מעבר באוסטריה על ידי יריבים מארגון אצ"ל.

 

הרבה מהסיפורים שנפרסים באמצעות מוצגים שונים בסליק הונצחו על ידי מאיר שלו, יליד נהלל, בספרו המצליח "רומן רוסי". במקום נמצא גם ארכיון גדול שכולל שפע של מסמכים, תצלומים ותכתובות שניהל בעל הבית עם אישים מרכזיים, ביניהם גם המשורר נתן אלתרמן.  

 

כמה: 12 שקלים לאדם, כולל סיור, הדרכה ושתייה קלה.

איפה: משק 27 נהלל.

פתוח: כל ימות השנה, לקבוצות וליחידים, בתיאום מראש.

טלפון: 6415660 - 04.

 

חזור למעלה
ההיסטורי

מוזיאון התרבות הירמוכית

 

יש מוזיאונים שנכנסים לפנתיאון המוזיאונים הביזאריים בעיקר בזכות שמם. כזה הוא מוזיאון התרבות הירמוכית - אחד השמות החינניים ביותר, תודו, לאוסף חפצי אמנות. התרבות הירמוכית, ששמה בא לה על שם נהר הירמוך, הולכת 8,000 שנה אחורה. המוזיאון המוקדש לתרבות המפוארת הזו, שסביר שלא שמעתם עליה רבות קודם, ממוקם בקיבוץ שער הגולן ונהנה ממוניטין בינלאומי בזכות גודלו של האוסף המוצג בו.

 

למבקר צפויה תמונה מלאה של חיי היומיום, הפולחן והאמנות של הירמוכים, שהתגוררו באותה תקופה עתיקה גם בלבנון ובמפגש הגבולות סוריה-ירדן. באתר נמצא אוסף של חפצי אמנות מהתקופה, כולל צלמיות אדם מחרס וחלוקי נחל וגם חלוקי בזלת מוחרצים בדגמים גיאומטריים. הכפר הירמוכי, שעל אדמותיו הוקם קיבוץ שער הגולן, היה בזמנו מרכז פולחני ואמנותי מהחשובים במזרח התיכון כולו. מכיוון שאדמת האיזור היא חימר, הירמוכים ייצרו ממנה שפע של כלים לפולחן ולשימוש יומיומי, מהם ניתן להתרשם במוזיאון.

 

כמה: 20 שקל למבוגר, 10 שקל לילדים.

איפה: קיבוץ שער הגולן.

פתוח: שבעה ימים בשבוע, מ-9 בבוקר עד 1 בצהריים.

טלפון: 6677386 - 04. 

 

חזור למעלה
המוסיקלי

 

תיבת הנגינה של זמי

 

זמי רביד הוא אספן של כלי נגינה עם קריירת עבר כנגן קונצרטים. במוזיאון שלו, שממוקם בביתו במטולה, הוא אגר אוסף של 160 כלי נגינה מיותר מ-50 ארצות ברחבי העולם. עיקר גאוותו של בעל הבית הוא על אוסף כלי המקלדת השונים - עוגב, צ'מבלו, הרמוניום, קלביקורד, ועוד - חלקם יוצרו עוד בתקופת הרנסנס. זמי עצמו, שהתמחה בקלידים, יכול לנגן יצירות שלמות בכלים האלה. באחרים הוא מסתפק בהדגמות קצרות.

 

לאורחים המגיעים, רצוי בתיאום מראש, מציע זמי כמה תוכניות, בהן "מהצדף והשופר אל העוגב", שמדגימה את ההיסטוריה של כלי הנשיפה מאז האדם הקדמון ועד ימינו, ו"מקשת וחץ או הפסנתר והקלביקורד", שעושה אותו דבר לקלידים. בנוסף, יש לו גם אוסף מייצג של כלי נגינה המוזכרים בתנ"ך. 

 

ביקור במקום כולל הדגמה וקונצרט קטן, הרצאה ולפעמים גם קפה ועוגה. לא חייבים לדעת בעל פה את כל הפוגות של באך כדי לבקר כאן. מספיק לגלות עניין בסורוד, כלי מיתר האופייני לאיזור בלוצ'סטן (איפשהו על גבול פקיסטן ואפגניסטן), שהדגם היחיד ממנו שקיים בארץ נמצא בבית של זמי.

 

כמה: 60 שקל למופע של שעה, 80 לשעה וחצי, כולל קפה ועוגה.

איפה: רחוב מצפה עמק החולה 5, מטולה (מיד בכניסה למושבה).

פתוח: לפי תיאום טלפוני.

טלפון: 6997073 - 04.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יגאל צור
מוזיאון הטרקטור. מיכון חקלאי
צילום: יגאל צור
צילום: יגאל צור
הסליק בנהלל. מוזיאון משפחתי
צילום: יגאל צור
תערוכה בטיקוטין. עתיד יפני
מוזיאון המסים. ערך כלכלי
צילום: עמית שאבי
מומלצים