שתף קטע נבחר

מכתב למזוז יום לפני הפיגוע: נשקף איום מתפוח

יום לפני הפיגוע בשפרעם, פנו ארגוני זכויות אדם ליועץ המשפטי ולשר הביטחון וביקשו מהם לעשות כל שביכולתם כדי להגן על האוכלוסייה הפלסטינית לקראת ההתנתקות. בדיוק מצמרר ומפתיע הזכירו את ההתנחלות תפוח כאחד מהמוקדים המועדים לפורענות

"יש לנקוט בכל הצעדים הנדרשים על מנת לוודא כי לא ייעשה שימוש פסול בנשק, וכי לא יימצא נשק בידי אנשים המהווים או העשויים להוות סכנה לציבור ולביטחונו".

 

כאילו חזו את העומד להתרחש שיגרו מספר ארגוני זכויות אדם יממה בלבד לפני הפיגוע בשפרעם מכתב לשר הביטחון שאול מופז וליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, המזהיר מפני אלימות מתנחלים, פעולות שנועדו לעורר פרובוקציות וניסיונות תקיפה של פלסטינים. החשש שהביעו הארגונים היה כי המתנחלים או אנשי ימין קיצוני ינסו לטרפד באמצעות הפעולות הללו את את יישום תוכנית ההתנתקות.

 

בדיוק מפתיע מוזכרת במכתב ההתנחלות כפר תפוח כמוקד לפורענות. יחד איתה מוזכרות ההתנחלויות ברכה, איתמר, יצהר, אלון-מורה וגם התנחלויות שבאזור דרום הר-חברון - מעון וסוסיה.

 

במכתב, עליו חתומים האגודה לזכויות האזרח, "בצלם", המוקד להגנת הפרט, "יש דין" ו"שומרי משפט - רבנים למען זכויות אדם", מבקשים הארגונים מהשר ומהיועץ לנקוט בכל הצעדים הנדרשים כדי להבטיח שלפלסטינים תינתן "הגנה מלאה מפני התקפות אלימות מצד ישראלים" במהלך ביצוע תוכנית ההתנתקות. הארגונים מציינים כי פנייתם כעת נעשית "בהמשך לפניות רבות שבאו להתריע על המצב הקשה של גילויי אלימות מצד מתנחלים כלפי פלסטינים, לצד אוזלת היד של המערכות האמורות לאכוף את החוק ולמנוע זאת".

 

אל המכתב צירפו הארגונים רשימה של 50 מקרי אלימות שאירעו לטענתם בחודשים האחרונים נגד פלסטינים. הם מציינים כי הם מודעים למטלות העומדות בפני הצבא, אולם לדבריהם דרישתם היא חיונית נוכח "חומרת הדברים והחשש להסלמה באירועי אלימות דווקא בתקופת ההתנתקות. קיים חשש כבד כי ביצוע תוכנית ההתנתקות תהיה מלווה בגל של אלימות מצד גורמים בקרב המתנחלים כלפי פלסטינים ורכושם. התושבים הפלסטינים הנתונים לסיכון הגדול ביותר הינם אלה הסמוכים להתנחלויות בכלל, ולהתנחלויות המאופיינות בקבוצות קיצוניות בפרט".

 

בין היתר מזהירים הארגונים מפני פעולות של הסגת גבול, הצתות, עקירת מטעים, תקיפות ומקרי ירי. "רוב התקיפות מבוצעות על ידי מתנחלים חמושים, ומתאפשרות בשל כך. בתקופה האחרונה, מאז הוכרז על תוכנית ההתנתקות, עדים אנו לריבוי של מקרי אלימות כלפי פלסטינים ורכושם", נכתב.

 

הארגונים תבעו מתן הנחיות ברורות וחד-משמעיות באשר לחובתם של כל הכוחות בשטח, צבא ומשטרה כאחד, לאכוף את החוק על מפריו. עוד ביקשו הצבת כוחות שיטור ושמירה קבועים באזורים המועדים לפורענות. נוכח החשש הכבד להסלמה, כך נכתב, "מוטלת חובה כפולה ומכופלת לפעול ולנקוט, בכל האמצעים, למניעתם של אירועים אלה".

 

עו תבעו להבהיר את סמכויות קציני הביטחון של ההתנחלויות ולהקפיא את העסקתם וסמכויותיהם של אלו החשודים בביצוע עבירות פליליות או בחריגה מסמכות. למכתב צורפה רשימה רשימה של קציני ביטחון שכנגדם עומדות תלונות לכאורה בגין אירועים פליליים בהם היו מעורבים. "יש לנקוט בכל הצעדים הנדרשים על מנת לוודא כי לא ייעשה שימוש פסול בנשק, וכי לא יימצא נשק בידי אנשים המהווים או העשויים להוות סכנה לציבור ולביטחונו", הוסיפו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי אהרון
זירת הפיגוע בשפרעם
צילום: חגי אהרון
צילום: אלכס קומויסקי
תובעים הנחיות ברורות. מזוז
צילום: אלכס קומויסקי
מומלצים