מנכ"לי חברות הסלולר: "יש אנטנות גם מעל ראשינו"
עמיקם כהן, מנכ"ל "פרטנר" ויעקב גלברד, מנכ"ל "פלאפון", התארחו היום ב-ynet. הם התייחסו לנושא הצבת אנטנות מול בתיהם, על הסכנה של הדור השלישי לעומת הדור השני, על הסיבות להסתרת האנטנות ועוד. ראיון מצולם ומבחר שאלות ותשובות מהאירוח
עמיקם כהן, מנכ"ל חברת "פרטנר" ויעקב גלברד, מנכ"ל "פלאפון", התארחו היום (ד') ב-ynet והשיבו לשאלות הגולשים בפורום חי. קיימנו איתם ראיון מצולם לפני האירוח, בו שאלנו את המנכ"לים אם אינם חוששים מפני נזקי הקרינה, אם ישנן אנטנות מעל לבתיהם, ואם הם יכולים להבטיח לציבור כי הטכנולוגיה הסלולרית בטוחה לשימוש. התשובות לפניכם.
לפניכם מבחר שאלות ותשובות מתוך הפורום החי: על הסכנה של הדור השלישי לעומת הדור השני, על הסיבות להסתרת אנטנות ועוד:
טלפונים העובדים בעזרת אינטרנט אלחוטי (Wi-Fi) לא פולטים קרינה. האם החברות לקחו בחשבון את הטכנולוגיה הזו? (משתמש פעיל)
יעקב גלברד: "טכנולוגית wi-fi משתמשת בקרינה בלתי מייננת בעוצמות גבוהות יותר מאלה שקיימות במכשירים סלולרים. מכאן שההנחה שטכנולוגיה זו פעולת בחלל ריק איננה נכונה".
אומרים שעם דיבורית אישית יש יותר קרינה ויותר מסוכן כי זה נכנס לתוך האוזן. האם זה נכון? (רונית)
יעקב גלברד: "לאחרונה פורסמה המלצה של ארגון הבריאות העולמי לשימוש באוזניה לילדים. ההמלצה היא במסגרת זהירות מונעת ולא כפועל יוצא ממחקר כלשהו המצביע על סיכון בשימוש בתקשורת סלולרית על ידי ילדים בגיל הרך".
באיזור מגורי עומדים להתקין אנטנה על גג מרכז מסחרי שנמצא בקרבת מגרש משחקים, כאשר ברוב הזמן נמצאים ילדים במרחק של 20 מטר מהאנטנה. זו שאלה כללית לחברות הסלולר וספציפית למנכ"ל פלאפון (אבי כהן).
יעקב גלברד: "הליך הצבת אנטנה סלולרית מחייב בשלב מקדים של בדיקות היתכנות ועמידה בתקנים המחמירים שנקבעו בישראל. לאחר קבלת ההיתר מהמשרד לאיכות הסביבה על בסיס אותה בדיקה מקדימה, מוקם האתר ומתבצעת בדיקה נוספת הבודקת את כלל ההשפעות של כל האנטנות הסלולריות הפועלות בסביבה ועמידתן בתקן הנדרש.
"מדי שנה נבדקת כל אנטנה במסגרת בדיקה שנתית והנתונים מועברים לאתר הפורום הסלולרי שאליו הציבור יכול להיכנס ולקבל את כל המידע הקיים באשר לאותה אנטנה. רמת התקשורת הסלולרית במרחק של 20 מטר מאנטנה סלולרית נמוך מאחד חלקי אלף מהתקן המחייב, מכאן שלייחס לקיומה של אותה אנטנה סלולרית השפעה שלילית של בריאות הציבור אין לה בסיס עובדתי".
האם זה נכון שהמכשיר הנייד פולט יותר קרינה מאתר? (יריב)
יעקב גלברד: "התשובה היא כן. העוצמה של המכשיר מושפעת מהמרחק שלו מהאנטנה ככול שהמכשיר רחוק יותר מהאנטנה כך העוצמה שלו צריכה לעלות. כמו שני אנשים שמדברים אחד עם השני, ככול שיתקרבו יוכלו ללחוש וככול שיתרחקו יצטרכו לצעוק.
בכל מקרה, במרחק של 6 מטרים מן האנטנה עוצמות השידור שנמדדות מהוות במקרים רבים אחוז אחד ואפילו פחות מהתקן הבינלאומי. ישנן מדידות שנעשו בשוויץ שמראות ש 3 דקות דיבור בסלולר ביום שוות לתשדורת סלולרית במרחק של 6 מטר במשך 24 שעות ליד האנטנה".
האם תיענו, אם תידרשו על ידי גורמים צבאיים וממשלתיים, להפיל את רשת הסלולר במרחב גוש קטיף בזמן ההינתקות (יונית)
עמיקם כהן: "לא היתה כזו פניה בעבר ולא סביר שתהיה פניה מן הסוג הזה בעתיד"
האם אתם ממליצים לילדים מכל גיל להשתמש בטלפון סלולרי? (לילך)
עמיקם כהן: "לפי מיטב המחקרים האפידמיולוגיים הידועים כיום, אין עדות להשפעות בריאותיות מהותיות על משתמשי טלפונים סלולריים. יחד עם זאת, לפי עיקרון הזהירות המונעת על ידי ארגון הבריאות העולמי ווועדת המומחים הבריטית, מומלץ להפחית את השימוש בטלפון סלולרי בילדים (אין המלצה מה מוגדר כשימוש מופחת) ועדיף להשתמש בדיבורית. למיטב ידיעתי, אין מחקרים איכותיים שנעשו על ילדים המשתמשים בטלפונים סלולרים".
האם יש איזשהו תקן בעניין קרבת אנטנות סלולריות ליד מתקנים של גני ילדים? בתי ספר או מתקני חינוך אחרים? (א.ל)
יעקב גלברד: "התקנים אליהם אנו כפופים אינם מבחינים בין אוכלוסיות שונות בכול הקשור למרחק בין האנטנה לבין האוכלוסייה הרלוונטית. אני מסכים כי בהיבט של זהירות מונעת יש לבחון לבנות תקן נפרד באזורים שנתפסים על ידי הציבור כאזורים רגישים לדוגמה: גני ילדים ובתי ספר"
אם המצב כזה טוב מדוע אתם מסתירים את האנטנטת מאחורי קישוטים (יונית)
עמיקם כהן: "במרבית המקרים הדרישה לעצב או להסתיר את האנטנה היא דרישה אולטימטיבית של הרשות המונציפלית שמולה אנחנו פועלים. במרבית המקרים הרשות דורשת מאיתנו לבצע "הסתרה" כזאת על מנת שלא לפגוע בנוף".
מדוע אינכם משתמשים באותן תשתיות (עמודים) ומפחיתים בזאת את מספרן? (אלי)
יעקב גלברד: "בהיבט הכלכלי ודאי שאנו מעדיפים לצמצם את כמות התרנים ולשתף פעולה בין החברות בעלויות בניית ותחזוקת התשתית. עם זאת יש להבין שאנו פועלים בטכנולוגיות שונות ולא ניתן יהיה לחסוך בכמות "העוקצים" הממוקמים על גבי התורן המשותף כך ששיתוף שלושת החברות הסלולריות על גבי תורן אחד מחייב הגבהת התורן והגדלתו על מנת שהוא יוכל לשאת את המשקל הנדרש. מחוץ לעיר אין בכך פגיעה דרמטית בנוף, בתוך העיר הקמה של 'מונסטרים' שכאלה ודאי שלא תתקבל כראויה".
מה המרחק שבו מסוכן לשהות בקרבת אנטנה סלולרית? איני מתכוון לשהיה רגעית אלא לשהיה ממושכת וקבועה בקרבת האנטנה (משה)
יעקב גלברד: "התקן הבינלאומי קובע שבמרחק של 6 מטרים מהאנטנה עצמה (לא מהתורן) עוצמות השידור הם ברמה כל כך נמוכה שעל פי כל המידע המדעי שקיים אין בהם סיכון. התקן הישראלי המחייב אותנו כמפעיל סלולרי אנו נמוך פי עשרה מהתקן העולמי בפועל כ-99% מן האנטנות משדרות בעוצמות שהם פי 100 נמוכות יותר מן התקן העולמי. מכאן שאין ממש בייחוס מידה של סיכון מקרבה של עשרות מטרים לאנטנה סלולרית".
האם הזכות לצפות בקליפ של יצפאן, למשל, שווה לדעתכם את הסיכון הבריאותי שיוצרת פרישת הענק של אנטנות הדור השלישי? אנא ענו בכנות וחישבו על ילדיכם בעודכם מנסחים מענה (אורי)
יעקב גלברד: "תדרי הדור השלישי בדרך כלל גבוהים יותר מתדרי הדור השני, המשמעות הפיסיקלית היא שלתדרים אלה כושר חדירה נמוך יותר ולכאורה במונחים השוואתיים השפעתם פחותה יותר מתדרי הדור השני. צפייה בתכני דור שלישי מתבצעת כשהמכשיר הסלולרי מוחזק במרחק של חצי מטר לפחות בקו הראייה, בעוד ששיחה סלולרית מתבצעת כשמכשיר הסלולר נוגע באוזנך. כך שלייחס לתכני הדור השלישי ולתדרי הדור השלישי תכונות שליליות בהשוואה לתדרי הדור השני, אין לכך בסיס עובדתי".
מדוע אינכם שקופים לפני מעשה? מדוע לא מודיעים לציבור התושבים על הקמת משדר/מקלט סלולרי בתחום מגורו? אני אישית נתקלתי בעובדים בדרך יצחק רבין ולשאלתי נענתי שנעשות במקום כבודות מטעם חברת החשמל ? האם זו הדרך? (זהר רבה)
עמיקם כהן: "אנחנו היום באמת חושבים שלא זו הדרך שבה היינו צריכים לפעול. צריך להבין כי אם נידרש ליידע על הקמתה של אנטנה בכל איזור, אנחנו עלולים להיקלע למצב כזה שלא נוכל לפרוש את רשת התקשורת שלנו בכלל ולכן בחרנו שלא לעשות את זה.
"עם זאת, בהחלט פעלנו להנחיות מאוד מאוד נוקשות של המשרד לאיכות הסביבה וכל מה שעשינו היה על דעתו של המשרד לאיכות הסביבה, שזה המשרד המקצועי שאיתו אנחנו מטפלים בסוגיה הזו של הקמת תשתיות תקשורת".
למה אתם מתעקשים להתקין אנטנות בסביבה רגישה כמו גן ילדים אשר התפתחותם היא מהירה בגילאים המדוברים ואולי, רק אולי יום אחד יתברר כי גרמתם לאותם ילדים מתבגרים לתחלואה קשה כגון סרטן, קשיי למידה וכו' (מיקי)
עמיקם כהן: "רשת תקשורת סלולרית היא רשת שבנויה מתאים סלולרים שמשיקים אחד לשני ובאיזורים האורבניים המרחק בין האנטנות המשדרות הוא מרחק של כ 200, 300 מטר. במידה ולא תהיה אנטנה באיזור מסויים, הקליטה באיזור הזה תהיה פחות טובה והמכשירים שיהיו בשימוש בתא השטח הזה, ישדרו בעוצמות הרבה יותר גבוהות ולכן, גם מטעמי עוצמות שידור וגם מטעמי איכות הרשת, רצוי שהאנטנות תהיינה בכל מקום".
"צריך להבין שהאנטנות משדרות בעוצמות מאוד מאוד נמוכות וככל שישנה צפיפות גדולה יותר, המכשירים משדרים בעוצמות יותר נמוכות. עובדה נוספת - האם ידעת שבמרחק של 6 מטר מהאנטנה עוצמת השידור היא כבר בעוצמה זהה לעוצמת השידור של מכשיר סלולרי?"