שתף קטע נבחר

 

המשבר הסיני מאחור, שיתוף הפעולה עם הפנטגון מתחדש

המשבר שהתגלע בחודשים האחרונים בין ישראל לאמריקנים סביב ייצוא טכנולוגיות מישראל לסין, נחתם הערב באמנה מיוחדת שהשיבה את הצדדים לשיתוף פעולה ביטחוני

ארה"ב הסכימה לסיים את המחלוקת הביטחונית עם ישראל, למרות שישראל טרם השלימה דרישות אמריקניות הקשורות להקמת משטר פיקוח על הייצוא הביטחוני שלה, והשתיים חתמו על כתב אמנה מיוחד בנושא. כך מסרו הערב (יום ג') במקביל משרד הביטחון בישראל והפנטגון בארצות-הברית. פרטי האמנה והפשרות שנקטה ישראל כדי להגיע אליה אינם ברורים, לפי שעה.

 

שר ההגנה האמריקני, דונלד ראמספלד, ושר הביטחון, שאול מופז, חתמו על כתב האמנה למרות שלאחרונה התגלעו חילוקי דעות בין שתי המדינות בתחום הביטחוני.  

 

לפני כחודשיים פורסם, כי ארצות-הברית מודאגת מעסקאות נשק שמנהלת ישראל עם סין, ומציוד צבאי וטכנולוגיה שהיא מוכרת ומעבירה לידיה. בעקבות המשבר אף רמזה ארצות הברית כי תדרוש מישראל לפטר את מנכ"ל משרד הביטחון, עמוס ירון. בכיר בפנטגון הסביר: "הבהרנו את דאגתנו ממכירת הציוד לסין באזני שותפינו הישראלים". הוא הוסיף כי וושינגטון מודאגת מעסקאות שמנהלות בנות-בריתה ושותפותיה עם בייג'ינג, וקוראת להן לנקוט גישה אחראית. "מדובר בסוגיה רחבה יותר מאשר רק ישראל", הבהיר.

 

כתב האמנה מיועד לפתור את בעיות שיתוף הפעולה הביטחוני ולהשיב את האמון בין הצדדים. בהודעה משותפת שפרסמו נמסר כי בעתיד יעשו פועלות נוספות על מנת להשיב באופן מלא את האמון ההדדי.

 

ארה"ב דורשת מישראל להסדיר בחוק את נושא ייצוא הטכנולוגיות לרבות טכנולוגיות דו שימושיות. למרות שנושא זה טרם הוסדר ועל רקע תחילת יישומה של תוכנית ההתנתקות, התרכך הפנטגון והסכים לפרסום הודעה משותפת, הצהרת כוונות שמטרתה סיום המחלוקת שהעיבה במשך חודשים ארוכים על היחסים בין שתי המדינות, וגרמה להפסקת פעילויות ביטחוניות בעלות חשיבות עליונה לישראל.

 

עוקבים בדאגה

 

שר ההגנה האמריקני הביע בעבר דאגה מהתעצמותה המהירה של סין, כמהלך שעלול להפר את המאזן באזור. 

 

בוושינגטון עוקבים כבר זמן רב בדאגה אחר שיתוף הפעולה הצבאי בין ישראל לסין. המשבר האחרון פרץ בעקבות השדרוג שביצעה התעשייה האווירית למטוסים ללא טייס מדגם "הארפי" עבור צבא סין.  בנוסף, פורסמה זהותם של בכירי מערכת הביטחון, שאת "ראשיהם" צפוי הפנטגון לדרוש: עמוס ירון, מנכ"ל משרד הביטחון; קותי מור, ראש משלחת הרכש של מערכת הביטחון בניו-יורק; יוסי בן-חנן, ראש סיב"ט - האגף לסיוע ויצוא ביטחוני במשרד הביטחון; ויחיאל חורב, הממונה על הביטחון במערכת הביטחון (המלמ"ב).

 

מקורות בכירים בוושינגטון ציינו כי מערכת הביטחון האמריקנית מסרבת להוסיף ולעבוד עם אותם בכירים. חלקם הוחרמו בארצות-הברית, שאף הקפיאה שורה ארוכה של פעילויות הקשורות לסיוע הביטחוני לישראל.

 

עננה נוספת ריחפה על "היחסים המיוחדים" בין שתי מערכות הביטחון: פרשת ה"חפרפרת" בפנטגון. בבית-משפט בווירג'יניה הוגש כתב האישום נגד לארי פרנקלין, בן 58, החשוד שהעביר מידע מסווג לאנשי השדולה היהודית. פרנקלין הכחיש את האישומים נגדו, ומשפטו ייפתח ב-6 בספטמבר.  

 

שמה של ישראל אינו מוזכר באישום, במקום זאת מופיע בו שם הקוד: "מדינה זרה איי". אף שני אנשי איפא"ק אינם נזכרים בשמותיהם, ותחת זאת נכתב "הקושרים 1 ו-2". ההערכות הן שבסופו של דבר, גם הם - שכבר הודחו מתפקידיהם בשדולה - יועמדו לדין בפרשה. 

 

בהכנת הידיעה השתתפו יצחק בן-חורין, דיאנה בחור-ניר וחנן גרינברג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראמספלד ומופז (ארכיון)
צילום: חיים זיו
עמוס ירון
צילום: חיים זיו
מומלצים