שתף קטע נבחר

ניופורט: סופשבוע רגוע נוסח אמריקה

ימאים השיקו כוסות במאורות האלכוהול שלה במשך מאות שנים והמיליונרים של אמריקה הפכו אותה לעיר קיט משגשגת ולבירת היאכטות העולמית. קפיצה קטנה לניופורט, 250 ק"מ מניו-יורק

את יופיו של המפרץ הזה, שמאוחר יותר הוקמה בו עיר הנמל ניופורט שבמדינת רוד-איילנד, גילה כבר הימאי ומגלה הארצות האיטלקי ג'ובאני וראנזאנו, שהגיע למקום בתחילת המאה ה-16 לאחר מסע שנמשך חודשים רבים באוקיינוס האטלנטי.

 

היה לו טעם טוב, לאיטלקי, חשב מן הסתם רוג'ר ווילאמס כאשר ייסד את מדינת רוד-איילנד ב-1835. כבר בתחילת המאה ה-20 נחשבה ניופורט לאתר תיירות ראשון במעלה, ועשירי ארה"ב התחרו ביניהם בבניית בתי-נופש מרשימים בעיר. מה שהיה טוב להם טוב גם למי שמחפש היום סופשבוע נעים ורגוע במדינה הקטנה ביותר בארה"ב, שאורכה בסך הכל 77 ק"מ ורוחבה 60 ק"מ, אבל יש לה אינסוף חופים משגעים שהכתירו אותה לבירת היאכטות העולמית.

 

לניופורט מגיעים בתום נסיעה של 250 ק"מ ממנהטן. לא קרוב, אבל שווה את המאמץ.

 

עבדים תמורת רום

 

ניופורט ממוקמת בקצה הדרומי של האי הגדול במפרץ נראגנסט, כ-50 ק"מ מדרום לפרובינדס, העיר הגדולה של רוד-איילנד. היא הוקמה ב-1639, והעובדה שתושביה חרתו על דגלם את ערכי החירות הדתית והסובלנות החברתית משכה

אליה מהגרים נרדפים רבים מאירופה, ביניהם קווייקרים, בפטיסטים וכמובן יהודים. אלא שדווקא בעיר הסובלנית הזאת התנהל מסחר ער בעבדים שהובאו מאפריקה, והוחלפו לא פעם אף בחביות של רום.

 

בניופורט נותרו לא מעט בתים היסטוריים שמעידים על חיי העושר והרווחה של התושבים במאות הקודמות. הסופר מארק טווין לגלג על תקופת העידן המוזהב שפקדה את העיר באמצע המאה ה-19, כאשר 400 המשפחות הנובורישיות של אמריקה דאז בנו בה בתים מפוארים וארמונות קיץ מצועצעים. העיר המשיכה לשגשג גם בתחילת המאה ה-20, ורק המשבר הכלכלי של 1929 קטע את החגיגה זמנית. 

 

היום ניופורט היא עיר תיירות תוססת והמכה של בעלי יאכטות ושחקני טניס. למרות המאמץ של פרנסיה לכער את העיר ביוזמות פיתוח למיניהן, נותרה באזור הנמל האווירה של ימים עברו. כל מה שצריך לעשות כדי לספוג את האפלוליות העליזה של פעם הוא לבקר במועדונים במאורות האלכוהול שליד הנמל.

 

בניופורט מומלץ להסתובב הרבה ברגל. כדאי להצטייד לפני כן בחומר הדרכה ובמפות, אותם ניתן לקבל במרכז המבקרים הגדול בשדרות אמריקה-קאפ 23. לרשות התיירים עומדים כאן, במרכז גייטוויי, אוטובוסים ללא תשלום הנעים בין אתרי העיר ומרכזי הקניות באזור. ויש כאלה הרבה. 

 

אגדת הטניס

 

חובבי הטניס לא יחמיצו את היכל התהילה (Hall Of Fame), השוכן במבנה מרשים שהיה פעם הקזינו של העיר והיום הוא מרכז הטניס המקומי. במוזיאון הטניס הנמצא כאן אפשר לראות כמעט כל מה שרוצים על הספורט הלבן, כולל אוסף סרטים דוקומנטריים של משחקים מפורסמים ומזכרות וצילומים של

גדולי הטניסאים. אפשר לשחק טניס במגרש הצמוד למבנה, ואף לקבל הדרכה מכוכבי עבר מפורסמים. כניסה: 8 דולר לאדם.

 

הזכרנו יהודים? קהילת ניופורט היתה במאה ה-18 אחת משתי הקהילות היהודיות המשגשגות בצפון אמריקה, לצידה של קהילת ניו-יורק. רבים מבניה היו יבואנים וסוחרים מצליחים ונמנו עם עשירי העיר. ברחוב טורו 85 נמצא בית-הכנסת העתיק ביותר בארה"ב, שהוא היחיד ששרד את התקופה הקולוניאלית הבריטית. המקום נבנה ב-1763 על-ידי הארכיטקט פטר הריסון והמבנה נחשב לדוגמה מובהקת של סגנון הבנייה ששלט במאה ה-18. בבית-הכנסת מוצג העתק של מכתב ששלח הנשיא הראשון, ג'ורג וושינגטון, לקהילה היהודית.

 

סיורים מתקיימים במקום כל יום, חוץ מאשר בשישי ושבת. בית הקברות היהודי של קהילת ניופורט, העתיק עוד יותר (מ-1677) שוכן באותו רחוב לא הרחק מבית-הכנסת.

 

מבנה היסטורי מעניין אחר הוא בית ורנון ברחוב קלארק אנד מרי. במלחמת העצמאות של ארה"ב נפגשו כאן המפקד של הכוחות הצרפתיים וגנרל ג'ורג' וושינגטון, כדי לתאם ביניהם את המלחמה באנגלים. הבניין נבנה על-ידי אותו פטר הריסון שבנה את בית-הכנסת.  

 

מי שרוצה להרטיב קצת את גרונו שיגיע לפונדק "הסוס הלבן" ברחוב מרלבורו. זהו בית השיכר הפעיל העתיק ביותר בארה"ב וזו גם ההזדמנות לראות איך בילו שיכורי העיר בפאב שהוקם כבר בשנת 1673. כאשר שימשה ניופורט כבירת מדינת רוד-איילנד, נהגו גדולי המחוקקים של המדינה לבוא לכאן וללגום בירה בצוותא. בנוסף לאווירה, שווה להיכנס גם בזכות האוכל הטוב.

 

כדי לראות באיזה ארמונות של נובורישים זלזל הסופר מרק טווין יש לבקר באחוזת אסטור ביקווד, בשדרות בלוויו 580. הבניין, ששימש את אחת ממשפחות האצולה של

ניופורט, הוקם בשנת 1891. הסיור כאן נמשך 45 דקות, בהנחייתו של שחקן הלבוש בבגדי האצולה של אותם ימים.

 

בניין אחוזת ניופורט הוא ארמון נוסף השייך לעידן המוזהב, וכיום שוכנת בו אגודת השימור של העיר. ביקור במקום ממחיש את העושר של תושבי העיר בראשית המאה ה-20. לא הרחק משם, בשדרות בלוויו 657, נמצאת מצודת בלקורט, הארמון המפואר ביותר בעיר. משפחת בלמונט בנתה אותו בסוף המאה ה-19 והפכה למושא קנאתם של עשירי העיר. בבית המרשים יש גם גם אוסף מדהים של עתיקות, ומי שרוצה להרגיש כמו העשירים של פעם יכול לשכור אותו לחתונות ולאירועים.

 

גם חובבי המוזיאונים לא יתאכזבו בעיר, מה עוד שהמוסדות האלה שוכנים במבנים היסטוריים. אחרי ביקור במוזיאון להיסטוריה של ניופורט (רחוב תיימז, כיכר וושינגטון) מומלץ לקפוץ למוזיאון האמנות של ניופורט, שיושב בבניין שנראה כמו בקתה שווייצרית (שדרות בלוויו 76). משוגעים על ים ואוניות? המוזיאון לתולדות הימאות בעיר ישמח לארח אתכם. 

 

ארוחה על גלגלים

 

מי שרוצה לאכול בסגנון של פעם יכול לזכות בחוויה מיוחדת בקרון הרכבת המשוחזר של ניופורט. ארוחת הערב מוגשת תוך כדי נסיעה לאורך המפרץ היפהפה, עם כל הגינונים והתפאורה של העבר. נקודת היציאה של הרכבת היא בשדרות אמריקה קאפ 19.  

 

סיור רגלי בטיילת שלאורך החוף הוא חובה בניופורט. כדאי גם לבקר בפארק היפה בהריסון אבניו, הפתוח כל השנה מזריחה ועד שקיעה. מהפארק יש תצפית יפה על נמל ניו-פורט ועל המפרץ כולו. על הדשא בפארק נערכים מדי פעם פסטיבלים של ג'ז וירידים של אמנות כפרית עממית.  

 

באותו פארק נמצא מוזיאון היאכטות. אחרי ביקור בו אפשר לטייל בנמל עצמו, הפתוח לתיירים. תמורת 5 דולר לאדם ניתן לשוטט ברציפים ולהתפעל מהתותחים והביצורים הימיים הגדולים ביותר של אמריקה במאה ה-19.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות האגודה לשימור אתרים של ניו פורט
ארמון קיץ נובורישי לדוגמה. אחוזת רוזקליף
באדיבות האגודה לשימור אתרים של ניו פורט
מומלצים