שתף קטע נבחר

"אם אתפטר, זה יעזור?"

ערב פתיחת שנת הלימודים, שרת החינוך עוברת ימים לא פשוטים. מהרפורמה עבת הכרס נותר יישום חלקי, מעמדה בליכוד התערער משהו, וגם מראות הפינוי לא עשו לה טוב. אבל לה אין פקפוקים לגבי דרכה: "אם אתפטר, מה זה יעזור? זה יחזיר לאחור משהו? ירפא? מה בדיוק זה ייתן?" היא משוכנעת שהרפורמה תחזיק מעמד גם עם שר חינוך אחר: "עברנו את נקודת האל חזור", ומכחישה שמועות על קרע בינה לבין המנכ"לית תירוש

ימים לא קלים עוברים על לימור לבנת. לקראת פתיחת שנת לימודים נוספת, החמישית שלה כשרת חינוך, מעמדה בליכוד, לפי הסקרים, התערער, מהרפורמה עבת הכרס במערכת החינוך שהושקה בקול רעש וצלצולים נותר יישום חלקי בלבד, ואם לא די בכך - הנסיגה מעזה הותירה בה תחושות קשות, לאחר שגם אחיה היה בין המתנחלים שפונו.

 

"ימי ההתנתקות אכן היו קשים מנשוא", היא אומרת בראיון ל-ynet. "אחי ובני משפחתו העתיקו מגוריהם מאלון מורה לשירת הים בגלל ההתנתקות, ופונו משם. קשה מאוד במשפחה בגלל הפינוי, וקשה לי בתוך עצמי".

 

מדוע בחרת שלא להתפטר מהממשלה? הרי התנגדת למעשה לתוכנית ההתנתקות.

 

"אם אתפטר, מה זה יעזור? זה יחזיר לאחור משהו? ירפא? מה בדיוק זה ייתן?".

 

לאחר התפטרותו של בנימין נתניהו מהממשלה, ספגת ביקורת על שהחלטת להישאר. האם לא שקלת ללכת בדרכו?

 

"אני רגילה לביקורת. אני לא חיה בצילו של אף אחד. נתניהו התפטר, זו החלטה שלו. אין כאן שום מקום להשוואה. אני לא חושבת שההתפטרות תביא תועלת ותשנה מצב בלתי הפיך. יחד עם זאת, הפינוי היה קשה מדי. זה לא היה צריך להיות כך, זה יכול וצריך היה להיות אחרת. אין שום הצדקה להפעלת כוח כזה מול אלפי אנשים טובים שלא חטאו בשום חטא. צריך עוד לבדוק האם באמת נעשו כל הסידורים כך שאלה שיצאו מהישובים יש להם לאן ללכת. אני עצמי עוד אשאל הרבה שאלות".

 

מה נשאר מהרפורמה

 

ההכנות לפתיחת שנת הלימודים בעיצומן. בשבוע שעבר נחתם הסכם עקרונות בין משרדי החינוך והאוצר לבין ארגוני המורים באשר ליישום הרפורמה. ההסכם הזה נועד להבטיח שקט תעשייתי מצד הארגונים שלא לשבש את פתיחת שנת הלימודים. בתמורה דורשים ארגוני המורים שלא לקרוא לרפורמה במערכת החינוך "רפורמת דוברת", אלא "רפורמה" בלבד. כעת נמצאים מסמכי ההסכם אצל היועצים המשפטיים ובימים הקרובים צפויים הצדדים לחתום על ההבנות ולהתחיל ביישום יום חינוך ארוך ומעבר לשבוע לימודים מקוצר ב-36 יישובים בארץ.

 

"הוחלט לבצע את הרפורמה רק באותם ישובים בהם ניתן היה להיערך ליישום תוך שלושה חודשים", היא מסבירה מדוע מספר כה מועט של ישובים נכנס ליישום שלב א' של הרפורמה. "אין רשויות גדולות ברפורמה כמו חיפה או הרצליה למרות שהובעה נכונות רבה מצד ראשיהן. לרשויות הגדולות היה קשה להצטרף בהיערכות כה קצרת מועד. לכן רק מי שמסוגל מבחינת ההיערכות ורק מי שהיה לנו תקציב לממן אותו, נכנס. יש עוד רשויות רבות שהביעו נכונות להצטרף, אבל לא היה מספיק תקציב עבורן".

 

מי שלא ייקח חלק ביישום, הם בתי הספר במיגזר החרדי. באמצעות הסכם קואליציוני, הם הותירו עצמם מחוץ לרפורמה. הצעד הזה עורר חשש בקרב רבים כי הורים שלא יוכלו לממן פעילות לילדיהם בימי שישי, המוגדר "שישי חופשי" על פי ההמלצות, יעברו למערכת החינוך החרדית, שם מתקיימים לימודים ביום שישי. לפי פרסומי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, עד שנת 2009 כל תלמיד רביעי ילמד במיגזר החרדי ולא במערכת הממלכתית. מדובר במעבר של כ-10 אחוזים של התלמידים החילוניים למיגזר החרדי.

 

"הם שיחררו את עצמם מההסכם. המיגזר החרדי לא רוצה להפסיד יום לימודים וללמד את כל 6 הימים, למרות שיכול היה גם ללמד מחוץ למסגרת. הרי הם יכלו גם ללמד ביום שישי לימודים במסגרת הלא פורמלית. גם כך הם מלמדים רק באופן חלקי את התוכנית הרגילה. אפשר למצוא פתרונות טובים כדי לשלב גם אותם ברפורמה. מדובר בתהליך שאמרנו מראש שייקח חמש שנים ליישמו ובסופו של דבר גם המגזרים האחרים יצטרפו. הפתרון לחינוך הציבורי הוא שמי שלא יהיה חלק ממנו יתוקצב פחות ממי שכן".

 

אנשי חינוך ואקדמיה שביקרו את הדו"ח חזרו ואמרו כי ההמלצה העיקרית לשיפור מערכת החינוך היא צימצום מספר התלמידים בכיתה. בדו"ח הביניים אכן היתה המלצה כזו, לצמצם את מספר התלמידים בכיתה למקסימום 35, אך זו נמחקה מההמלצות הסופיות. לדברי לבנת, "הוועדה הבינה שהיא צריכה לכתוב דו"ח ישים. לצמצם ילד אחד בכיתה עולה למערכת מיליארד שקל".

 

למרות שבישובים המיישמים את הרפורמה יתקיים יום לימודים ארוך עד ארבע, הרי שארוחה חמה אינה מובטחת לילדים. תוכנית ההזנה מתקיימת על פי חוק ההזנה רק באותם ישובים בהם יש תלמידים ממעמד סוציואקונומי נמוך. השנה יקבלו הזנה 150 אלף תלמידים. לבנת מודה כי "למעשה לא כל התלמידים ברפורמה יקבלו הזנה. על פי החוק רק התלמידים שזכאים על פי מצב סוציו אקונומי, מי שלא זכאי המדינה לא תשתתף במימון, אך הרשות יכולה להגיע להסדר עם ההורים ולממן ביחד".

 

"השמועות בנושא תירוש באו מהמורים"

 

זה חודשים רבים מתרוצצות במשרד החינוך שמועות לגבי עזיבתה של מנכ"לית משרד החינוך רונית תירוש את תפקידה, עקב חילוקי דיעות עם השרה. לאחרונה קיבלה תירוש אישור להסדרת הפנסיה שלה, מה שחיזק את השמועות. תירוש אמרה בתגובה כי "ישנם חילוקי דיעות על רקע מקצועי כמו לכל אחד", אולם הכחישה את השמועות על עזיבתה.

 

"חבל להתייחס לרכילויות מרושעות", אומרת לבנת. "אנו עובדות בשיתוף פעולה מצויין, יש בינינו הרמוניה מלאה בדיוק כמו בארבע שנים האחרונות. השמועות בנושא הפנסיה באו, כרגיל מכיוון ארגוני המורים שלא חוסכים בשום שמועה בין אם מדובר בעניינים שקשורים אליי או לרונית. הפנסיה שלה זה נושא לא חדש שאין לו שום קשר לעכשיו. זה נושא שנסגר לפני חודשים רבים. הדבר היחיד הוא שעכשיו הכריעו לגביו בפרקליטות המדינה. אין לשמועות הללו שום רגליים וידיים".

 

את הזעם שלה כלפי ארגוני המורים קשה לה לכבוש. "היו התקפות אגרסיביות אישיות נגדי שהגיעו להסתה של ניסיון לרצח אופי. הסתה אישית נגדי לא רק בשלטי חוצות ובמודעות, אלא גם בחדרי המורים – קריקטורות שלי ותחרויות נושאות פרסים כך שמי שייצייר אותי בצורה יותר נבזית יזכה בתלושים לקניית ספרים בסטימצקי".

 

בשיאו של הקמפיין נגדך, האשימו אותך ארגוני המורים בהרס מערכת החינוך.

 

"כשאומרים את המשפט הזה זו הגזמה ברמה כזו שגם הציבור מבין שיש פה הגזמה. צריך להיות אדם מוזר כדי להגיד שהחלטתי בכל מחיר להרוס את מערכת החינוך".

 

האם את חוששת למעמדך בליכוד, בין היתר בשל הביקורת שספגת בגלל יישום הרפורמה?

 

"אני לא חוששת למעמדי במפלגה. אני לא חוששת גם לאחר שארגוני המורים ביחד עם מפלגת העבודה והמפד"ל העיזו לשלוח לכל חברי מרכז הליכוד מכתב שמכפיש אותי. הייתי עסוקה בחצי שנה האחרונה ברפורמה בחינוך והספקתי פחות להיפגש עם חברי מרכז, פחות להיות בין החברים. אני מציעה שכל מבקשי טובתי יסירו דאגה מליבם וחורשי רעתי יסירו את חיוכי הניצחון. הכל בסדר, אני עושה את מלאכתי".

 

אם הליכוד יתפצל לשני מחנות, עם מי תלכי, בנימין נתניהו או אריאל שרון?

 

"אני לא חושבת שהליכוד יתפצל ומאמינה שיילך ברשימה אחת. מצד שני, זה לא יהיה נכון להתעלם מהנקודה שהליכוד נמצא בתקופה קשה מאוד. אני לא טוענת שאין משבר, אבל מאמינה שניתן לאחות את השבר. אני מכל מקום בליכוד ואין לי כוונה לפרוש ממנו. אם מישהו מהצדדים יחליט לפרוש מהליכוד, זו החלטה שלו. אני מקווה שאיש מהם לא יפרוש.

 

"אין לי שום ספק שאנשי הליכוד, מצביעי, מתפקדי הליכוד וודאי חברי מרכז הליכוד הדומיננטים, יודעים היטב שאם רוצים שהליכוד ימשיך לנהל את המדינה ולנצח בבחירות אסור שיתרחש פילוג ופיצול ורק אם שני המנהיגים ימשיכו להיות חלק מהליכוד אפשר יהיה להגיע למספר מנדטים שנוכל להמשיך ולהוביל. כל פיצול יגרום להפסד הבחירות. מוקדם כרגע עוד לדבר, אין כרגע אלא דיבורים. אני עוסקת בזה כדי להוביל לחיבור ולא קרע".

 

מדברים כבר על בחירות באופק, אם ייבחר שר חינוך חדש במקומך הרפורמה תשרוד?

 

"בוודאי. זו לא אפיזודה חולפת. זו החלטת ממשלה וממש לא גחמה פרטית שלי. יש תקציב מהאוצר, גיבוי של ראש הממשלה והליכה קדימה. הרפורמה תחזיק מעמד גם עם שר חינוך אחר. שר חינוך לא יכול להחליט מה שבא לו. עברנו את נקודת האל חזור. ומעבר לזה – אני פה, עוד אין בחירות ואני לא הולכת לשום מקום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דלית שחם
לבנת. "קשה לי בתוך עצמי"
צילום: דלית שחם
צילום: גיל יוחנן
נתניהו. "לא חיה בצילו"
צילום: גיל יוחנן
צילום: איי פי
הפינוי. "היה צריך להיות אחרת"
צילום: איי פי
מומלצים