שתף קטע נבחר

 

"דו"ח מחדלים" נגד המינהלת: רצף תקלות בקליטה

הוועדה לביקורת המדינה שמעה טענות קשות מפי המפונים במהלך סיור בבתי מלון בבירה. עיקר הביקורת נוגעת לסדר וארגון - בתי מלון שלא מוכנים לקלוט את התושבים, מחסור בשירותי רווחה, מפונים שנכלאו באוטובוסים והיעדר טיפול רפואי. "לא נותנים לנו תשובות. לילדים יש סיוטי לילה", אמרה אמא מנווה דקלים. חבר הוועדה אורלב: השערורייה הזו לא יכולה לעבור בשתיקה. מהמינהלת נצסר בתגובה: "למרות בקשותינו, לא קיבלנו מידע מוקדם ממועצת חוף עזה לגבי אוכלוסיות מיוחדות. מאז הימים הראשונים, מפלס התגובות ירד באופן משמעותי"

"דו"ח מחדלי הטיפול בעקורי גוש קטיף". זו הכותרת שנתנו מפוני גוש קטיף, המשתכנים במלון "גולד" בירושלים, למסמך בן 10 עמודים שהגישו היום (ג') לחברי הוועדה לביקורת המדינה שסיירו בשלושה בתי מלון בבירה.

 

"עולה תמונה של מחדל מערכתי חסר תקדים, מחדל שללא התגייסות ציבורית היה יכול להיגמר באובדן חיי אדם", כתבו במסמך. "אבדן כבוד, פגיעה נפשית עמוקה, היו גם היו. העומדים בראש המערכת המסואבת הזו חייבים לתת את הדין.

הקצינים ששלחו אנשים ביודעם שאין להם כתובת צריכים לתת את הדין. ח"כים שידעו להצביע בעד תוכנית ההתנתקות, אך אינם לוקחים אחריות על תוצאות התוכנית חייבים לתת את הדין".

 

המפונים העלו בדו"ח שורה של טענות, בהן בעיות שהתגלו במערך ההסעות ביום הפינוי, "כשהמשפחות", לטענתם, "נכלאו באוטובוסים במשך שעות ללא אוכל וללא אפשרות לרדת ממנו. באחד המקרים אולצו משפחות מההתנחלות קטיף לרדת מהאוטובוס והילדים ישנו על הכביש בצומת מסמיה עד שהגיע אוטובוס חילופי. משפחות אחרות הורדו על אם-הדרך ללא הכוונה למקום מגורים ונאלצו להעיר ידידים שיאספו אותם".

 

סעיף נוסף עוסק בשיבוץ המשפחות במלונות. לפי הדו"ח, שרר אי סדר מוחלט בנושא זה כשמשפחות רבות נתקלו בסירובי בתי מלון לקלוט אותם או נדרשו לשלם עבור השהייה במלון כיוון שמנהלת סל"ע לא תיאמה את הגעתם לשם. בבתי מלון אחרים שוכנו משפחות שלמות בחדר אחד. בנוסף טוענים המפונים כי משפחות רבות שוכנו בבתי מלון שעליהם חלים צווי סגירה של משרד הבריאות ובמלון אחד אף מתגוררות יצאניות.  

 

"לילדים שלנו יש סיוטי לילה"

 

המפונים התלוננו גם על מחסור בעובדי רווחה ובעובדים סוציאליים שיטפלו במשפחות. מיכל ולדמן מנווה דקלים אמרה: "יש עובדת סוציאלית אחת על כל המלון, אף אחד לא נותן לנו תשובות ולילדים שלנו יש סיוטי לילה. מנהלת סל"ע מסתמכת רק על המתנדבים ולא עושה שום דבר". נוסף טוענים המתנחלים כי גם בנושא מתן טיפול רפואי היו ליקויים וכי ילדים עם חום ואנשים מבוגרים עם בעיות לחץ דם ולב לא קיבלו תרופות מתאימות ולא זכו לטיפול הולם.

 

בדו"ח נטען גם כי משפחות רבות שעזבו את מגוריהם בתיאום עם המנהלת אינן יודעות היכן המכולות שהוקצו להן וכי שכירת מכולה דרך המנהלת עולה יותר כסף מאשר שכירת מכולה באופן פרטי. עוד טענו: "אנו מדווחים על מקרים רבים של ביזה ולמרות זאת אין שמירה יעילה של הצבא על הבתים והציוד".

 

אבי, בעל עסק מנווה דקלים אמר היום לחברי הוועדה: "אין לו"ז, אני לא יודע מה להגיד למשפחה שלי. אי אפשר לפרסם כל הזמן שהכל מסודר, כי שום דבר לא מסודר. אני צריך כתובת אחת, שיפסיקו לתזז אותנו אני כבר לא נודד".

 

אורלב: בטוח שתוקם ועדת חקירה ממלכתית

 

חבר הכנסת זבולון אורלב אמר במהלך הסיור כי הוא משוכנע שתוקם ועדת חקירה ממלכתית לבדיקת נושא ההתנתקות והטיפול במפונים: "זה לא יכול לעבור בשתיקה, כל השערורייה הזו. התיעוד פה מאוד חשוב. תקצו אנשים שישבו ויכתבו ויצלמו כדי שיהיו עדויות כי אני בטוח שתקום ועדת חקירה ממלכתית".

 

יו"ר הועדה, חברת הכנסת מלי פולישוק בלוך, אמרה: "משיחות עם המפונים התגלתה רשימה ארוכה של בעיות, חלקן קשות שיש לטפל בהן באופן מיידי ויש למצוא להן פתרונות בהקדם. לא בנו למצוא אשמים אלא לפעול למציאת פתרונות לתלונות הרבות ששמענו בכל התחומים".

 

משפחות הנקברים ביקשו לצעוד מבית העלמין בגוש קטיף

 

בתוך כך קיימו היום נציגי המשפחות השכולות מסיבת עיתונאים לקראת ההלוויה שיקיימו ביום חמישי 15 משפחות שהוציאו את יקיריהן מבית העלמין בגוש קטיף. ההלווייה תיערך בבית העלמין הר הזיתים בירושלים.

 

יהודה היימנרט מנווה דקלים, אביה של תפארת שנהרגה באסון ורסאי, אמר במסיבת העיתונאים: "המשפחות ביקשו להתחיל את הטקס מבית העלמין בגוש קטיף, אך נכון לעכשיו הממשלה מסרבת לאפשר להם זאת. לאורך הדרך בין גוש קטיף לירושלים יעמדו אנשים שונים בצמתים המרכזיות ויביעו את הזדהותם עם המשפחות".

 

ראש מועצת חוף עזה לשעבר, אבנר שמעוני אמר: "עצוב לראות שהביטוי שבו נהוג להשתמש בדרך כלל להלוויה – מנוחת עולמים – מתברר כמינוח לא מדוייק". שמעוני קרא לציבור לבוא ולהשתתף בכאב האנושי של המשפחות.

 

המינהלת: "למרות בקשותינו, לא קיבלנו מידע מהמועצה"

 

ממינהלת סל"ע נמסר בתגובה: "במלונות ירושלים נמצאות בעיקר משפחות מנווה דקלים, ושיבוצן נעשה על ידי הנהגת הישוב. במלונות נמצא צוות רב-מקצועי, הכולל מנהל לוגיסטי, מנהל צוות מקצועי שהוא עובד סוציאלי בכיר, בנוסף עוד שלושה עובדים סוציאליים, פסיכולוג, רופא ואחות. חלק מבעלי המקצוע מגיעים לפי דרישה. צוותים אלה עשו ועושים כמיטב יכולתם כדי לתת מענה לצרכי המשפחות".

 

"לצערנו, למרות בקשותינו לא קיבלנו מידע מוקדם ממועצת חוף עזה, על אוכלוסיות מיוחדות וצרכיהן המיוחדים, ולמרות זאת נערכנו והגשנו סעד ועזרה כשאלו נדרשו".

 

במינהלת הוסיפו כי: "מאז ימי ההתארגנות הראשונים מפלס התלונות ירד באופן משמעותי".


פורסם לראשונה 30/08/2005 15:05

 

בהכנת הידיעה השתתפו דורון שפר ודיאנה בחור-ניר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
הפגישה עם חברי הוועדה לביקורת המדינה
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
פולישוק, אורלב ושטרן עם המפונים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים