שתף קטע נבחר

אוניברסיטה לכדורגל: חדש - קורס 'פוטבולוגיה'

מעכשיו, המשחקים שאתם רואים יכולים להפוך לשיעורי בית. קורס חדש באוניברסיטה הפתוחה יעסוק בהשפעה של משחק הכדורגל על העולם. בין המרצים: מודי בר און ואיתי אנגל. מתקרבים לאירופה, גם בהשכלה הגבוהה

מעכשיו, כשתצפו במשחק כדורגל ביום שבת עם חברים, תוכלו להגיד שאתם מכינים שיעורי בית. קורס העשרה חדש בביה"ס 'אסכולות' של האוניברסיטה הפתוחה - "פוטבולוגיה" - שחוקר את משחק הכדורגל בכלים אקדמיים ינסה לענות על שאלות כמו: איזו השפעה תרבותית היתה לגול של קייסי במשחק הנבחרת ביום שבת? או: מדוע נחקק בזיכרון הקולקטיבי המשפט 'ככה לא בונים חומה'?

 

ברחבי העולם, לימוד הכדורגל כמקצוע אקדמי נהוג כבר שנים. באנגליה קיימת פקולטה שלמה לכדורגל. בישראל, יכלול הקורס עשרה מפגשים המלווים בקטעי וידאו, בכתבות דוקומנטריות ובסיפורים אישיים על מפגשים עם דמויות מפתח בתולדות הכדורגל.

 

לדברי מרכז הקורס, נדב יעקבי, "הקורס בוחן את ההסתכלות על כדורגל בימינו כ'דת מודרנית', משחק שמיליארדי אנשים ברחבי העולם מרותקים אליו. זו פעם ראשונה שבארץ מתייחסים במוסד אקדמי לכדורגל כמו בכל העולם. המטרה היא לקרב את התרבות הישראלית לעולמית גם בתחום הזה. הקורס עוקב אחר התפתחותו של משחק הכדורגל, דן בשאלה כיצד הפך המשחק לגורם שמגדיר לאומיות, מקצין יריבויות ואף מציג מקרה היסטורי בו הוא הצית מלחמה של ממש".

 

הקורס מתמקד בשאלה 'איך כדורגל מסביר את העולם?'. תופעת הגלובליזציה, השתלבות שחקנים בני מיעוטים וקבוצות מהגרים שונות דרך הכדורגל, היסטוריה של הכדורגל, פוליטיקה, כלכלה ועוד, כולם מהווים נושאים לדיון, הרבה מעבר לטקטיקה ומערכים על המגרש.

 

בהקשר הישראלי, דוגמה לנושאים שידונו בקורס הוא הצלחתה של קבוצת בני סכנין ושחקנה עבאס סואן במדי הנבחרת נגד אירלנד. "הטענה היא שדרך הכדורגל משתלב המיעוט ערבי בחברה הישראלית", אומר יעקבי. "הם מקבלים באמצעות המשחק לגיטימציה שלא יקבלו בשום דרך אחרת. מצד אחד - משתלבים בחברה, ומצד שני - לא מוותרים על מהות וזהות משלהם".

 

נושא מעניין נוסף הוא כדורגל כמנבא בחירות. לדבריו של יעקבי, "הרבה פרשנים פוליטיים אומרים שמה שסימן את חילופי השלטון ב-1977 לטובת הליכוד היה זכייה של בית"ר ירושלים בגביע שנה לפני כן. בית"ר מייצגת את חירות והקהל שלה כלל בוחרים פוטנציאלים".

 

לצופי הכדורגל המכורים נכונה אכזבה. יעקבי מבהיר כי הקורס לא יכלול צפייה וניתוח של משחקי כדורגל עכשווים, אלא הסתכלות רחבה יותר על הספורט בראייה גלובלית, הסטורית ותרבותית. "אנחנו לא הולכים לקחת משחק ספציפי ולנתח אותו, אלא איך כדורגל משפיע כאלמנט תרבותי, וסוציאלי, וכן איך הוא משפיע על התנהגות של אנשים".

 

מרצים נוספים בקורס: איתי אנגל, כתב ה-CNN בישראל ג'ראלד קסל, פרשני הספורט אבי מלר, מודי בר-און ואחרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חנוך גריזיצקי
מודי בר און. אחד המרצים
צילום: חנוך גריזיצקי
מומלצים