שתף קטע נבחר

פרשנות: דרוש נס לשינוי חוק הבחירה הישירה

כך מאמין חגי מירום, חבר כנסת לשעבר ועורך דין במקצועו. מירום סבור שבכנסת לא יימצא רוב לשינוי החוק מאחר וחוק הבחירה הישירה טוב למפלגות הקטנות וטוב לנתניהו

הכנסת - אם אפשר לכנותה בשם קולקטיבי, נמצאת בימים אלה במצב משונה. מספר ניכר מחבריה נתון בניגוד אינטרסים חריף בין רצונם האישי לבין חובתם כלפי מפלגתם. קחו למשל את החוק לפיזור הכנסת שעבר בקריאה ראשונה בשבוע שעבר: אילו יכולים היו חברי הכנסת לפעול על פי האינטרס האישי שלהם, לא היו חברי הכנסת מש"ס, מן הליכוד ואפילו ממפלגת העבודה, מצביעים בעדו, או נמנעים. הם הצביעו כך בשל חובתם המפלגתית בעוד שהם עצמם, בליבם פנימה, עוינים את רעיון הפיזור, שלגבי חלק מהם עלול להסתיים בפיזור של עצמם.
מצב דומה עתיד להתרחש גם בהצבעה על שינוי חוק הבחירה הישירה אולם הפעם יכול להיות שיגברו דווקא האינטרסים הקבוצתיים. קחו לדוגמא את קבוצת ביבי נתניהו בליכוד: קבוצה זו, המונה בין היתר את חברי הכנסת בלומנטל, עזרא, כץ, ועוד שלושה או ארבעה ח"כים - תפעל, ככל הנראה, בתיאום ועל פי הנחיות ביבי המתנגד בכל תוקף לשינוי החוק.
האם תפעל קבוצה זו על פי אמונתם האישית של חבריה? אלה הודיעו לא מכבר ליו"ר סיעת העבודה, כי הם נמנים עם מצדדי השינוי. על סמך הודעתם עומד מניין התומכים בשינוי על 62 ח"כים. סביר להניח ששיחותיו הטראנס אטלנטיות של ביבי עם הח"כים יעבירו אותם למצב של התנגדות או הימנעות מתמיכה בחוק, בשם הצורך להעדיף כעת את הקדמת הבחירות.

סיוע מלפיד

תנא דמסייע לאותם ח"כים הופיע לפתע בדמותו של טומי לפיד. משנטרפו קלפי ממשלת האחדות שרקח, בא והודיע כי סיעת שינוי לא תתמוך בחוק לפיזור הכנסת בקריאה שניה ושלישית, אם יעבור השינוי לחוק הבחירה הישירה. טעמיו של טומי לפיד מובנים לכל, שהרי חוק הבחירה הישירה מהווה חג למפלגות הקטנות שהינן בבחינת "מפלגות מדף", והן הראשונות להיפגע מתיקון המצב הנוכחי.
עוד זה בא וגם ש"ס הופיעה מאיימת בהתנגדות לפיזור הכנסת באם יחוקק התיקון לבחירת ראש הממשלה. וזה עוד לא הכל, המפלגות הערביות מתנגדות, מרצ בחלקיה הגדולים מתנגדת, הרב דרוקמן יכופף על ידי מפלגתו, הרב מלכיאור יעמוד בפני דילמה גדולה, כי התמיכה שלו בשינוי עלולה להתברר כקטלנית ל'מימד', ואפילו האחים דוד ומקסים לוי הרשומים כמצדדים בתיקון, עלולים בסופו של דבר להעדר מן ההצבעה.
צריך שיקרה נס כדי שהמדינה תוכל לשוב ולהצביע למפלגות ולא ל"מנהיגים", והנס הזה ספק אם יקרה. בשאלות היסוד העמוקות של המבנה הקונסטיטוציוני בישראל יוכלו, ככל הנראה, להמשיך ולדון באקדמיה ובסימפוזיונים, אך הכנסת, שמעורבים בה גם שיקולים פוליטיים וכוחניים לא תוכל בשלב זה לעשות עם אזרחי המדינה את החסד ולדון בנושאים אלו לגופו של עניין.
ולכן, למרות ש"על הנייר" יש כיום רוב לתומכי השינוי, צריך שיקרה כאמור נס, על מנת שהרוב הזה יפעיל את כוחו. לצערנו לא קרו לנו ניסים בזמן האחרון...

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים