שתף קטע נבחר

 
צילום: איי פי

סופית: לא יתקיים טקס משותף במחסום ארז

מקורות פלסטינים הודיעו כי יחרימו את טקס הפרידה מעזה במחאה על החלטת ממשלת ישראל לסגור לשישה חודשים את מעבר רפיח ולהעבירו לכרם שלום. ברשות זועמים גם על החלטת ממשלת ישראל שלא להרוס את בתי הכנסת בגוש. דובר משרד הפנים ברשות: "שרון מבקש לשחק בקלף הזה במשחק הפוליטי הפנימי ולטמון מלכודת לפלסטינים". בכיר בחמאס: ההחלטה הישראלית תחזק את האופי הדתי של הסכסוך

פינוי הרצועה לא עובר בשקט: הצד הפלסטיני החליט שלא להשתתף הערב (יום א') בטקס העברת האחריות על הרצועה במחסום ארז. זאת במחאה על החלטת ממשלת ישראל לסגור לתקופה של שישה חודשים את מעבר רפיח ולהעבירו לכרם שלום.

 

ההחלטה התקבלה למרות הלחצים שהפעילו גורמים בכירים בשגרירות ארה"ב על הרשות הפלסטינית לקיים את הטקס כמתוכנן. גם גורמים בצה"ל אמרו כי הטקס שתוכנן במעבר ארז לא יתקיים. זאת על סמך שיחות עם מקביליהם הפלסטינים שהביעו חוסר רצון להשתתף באירוע. בתחילה סברו כי יתקיים אירוע מצומצם ביותר ללא נוכחות תקשורתית, שאותו יכבדו נציגים משני הצדדים, אך בהמשך גם הוא בוטל. צה"ל יקיים במקום טקס שבו ישתתפו חיילים מעטים בלבד.

 


מבט על עזה, מרחוק. צילום: איי.אף.פי

 

מחזיק תיק המשא ומתן ברשות, ד"ר סאיב עריקאת אמר כי "הנסיגה הישראלית כולה היא צעד חד צדדי של ישראל ולא ברור למה אנחנו חייבים ליטול חלק בטקס שהוא חלק מתוכנית והחלטה חד צדדית של ישראל". 

 

"שרון טמן לנו מלכודת"

 

ברשות מתחו ביקורת חריפה גם על החלטת הממשלה מהיום שלא להרוס את בתי הכנסת בגוש קטיף. דובר משרד הפנים והביטחון הלאומי הפלסטיני ברשות, תאופיק אבו חוסה, אמר ל-ynet כי "ההחלטה שלא להרוס את בתי הכנסת היא מלכודת שמבקשת ממשלת ישראל, והעומד בראשה, להציב לפלסטינים ונועדה להכפיש את הפלסטינים ודעת הקהל הבינלאומית".

 

הדובר אף הוסיף ואמר כי הרשות החלה במגעים עם כל הצדדים הבינלאומיים המעורבים בעניין כדי להתריע מפני ההחלטה. "ישראל נושאת באחריות להחלטה הזו ולהשלכות שלה. לנו אין כל אפשרות לאבטח את המקומות האלה והיה באפשרותה של ישראל להרוס את בתי הכנסת האלה, כפי שהרסה את כל ההתנחלויות", אמר.

 

אבו חוסה ציין כי הוא חושש שההחלטה היא תוצאה של המאבקים הפוליטיים הפנימיים בתוך ישראל. "בית המשפט העליון בישראל וחכמי דת רבים התירו את ההריסות אבל שרון מבקש לשחק בקלף הזה במשחק הפוליטי הפנימי ולטמון באמצעותו מלכודת לפלסטינים. אנו לא נוכל למנוע מהאנשים להתקרב למקומות האלה", אמר אבו חוסה, שתיאר את ההחלטה כ"החלטה מסוכנת של ישראל".

 

גם אבו אחמד, מבכירי גדודי חללי אל אקצה, הזרוע הצבאית של הפתח, אומר ל-ynet כי השארת בתי הכנסת היא מלכודת, "הישראלים מבקשים באמצעות השארתם להשאיר נוכחות ישראלית על אדמתנו כדי שבעתיד יוכלו לטעון היינו פה וזה שלנו". אבו אחמד אומר כי הפלסטינים והמוסלמים בכלל חייבים לכבד ולשמור את המקומות האלה עד להחלטה הסופית בעניינם. "אבל במקביל אנו תובעים מהישראלים לשמור על המקומות הקדושים לנו, בראש ובראשונה לא לחלל את מסגד אל אקצה, כפי שחיללו את המסגד ביפו".

 

החמאס: ההחלטה תחזק את האופי הדתי של הסכסוך

  

השייח חסן יוסף, מראשי החמאס, אומר ל-ynet כי ההחלטה הישראלית מסוכנת מאוד ועלולה לחזק את האופי הדתי של הסכסוך. לדבריו, פגיעה של פלסטינים או כל גורם אחר בבתי הכנסת האלה תיתן לקיצוניים הישראלים עילה לחלל את המקומות הקדושים לאיסלאם. "אנו קוראים לרשות הפלסטינית לעשות כל מאמץ כדי להביא לסילוקם של בתי הכנסת האלה מאדמותינו ובמקביל קוראים לבני עמנו שלא לקחת את החוק לידיים ולא לפגוע במקומות האלה".

 

השייח חסן יוסף אומר כי זוהי מלכודת להיסטוריה ולעתיד. "היום הם משאירים את בתי הכנסת. מחר יבקשו הישראלים לבקר בהם ומחרתיים יבקשו לטפל בהם וכך ישאירו אותם כמוקד מתיחות. לנו אין בעיה עם היהדות כדת ואין לנו בעיה עם בתי כנסת ופולחנים של יהודים ואחרים שחיים בינינו, ואנו נותנים להם את כל הכבוד ומחוייבים לשמור עליהם. אבל בתי הכנסת הספציפיים האלה הם לא חוקיים, בדיוק כמו ההתנחלויות שעליהם הוקמו, וזה שונה מהמקומות שקיימים כבר בהם בתי כנסת וכמוסלמים אנו חייבים לכבד אותם. לכן הדרישה שלנו היא חד משמעית, לסלק אותם כדי להיפטר ממוקדי מתיחות עתידיים", אמר.  

 

בסוף השבוע דווח כי יועץ ראש הממשלה, דב וייסגלס, פנה לחסן אבו ליבדה, ראש לשכתו של יושב ראש הרשות אבו מאזן, וביקש לבחון את אפשרות שימורם של בתי הכנסת בגוש קטיף. וייסגלס נענה בשלילה. מהתשובה עולה כי הרשות אינה יכולה ואינה מוכנה להתחייב שבתי הכנסת יעמדו בשלמותם, וכי לצד הפנייה לרשות הפלסטינית אין מקום לפנות לגורמים בינלאומיים בעניין, כפי שביקש בג"ץ.


פורסם לראשונה 11/09/2005 13:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית הכנסת בנצרים. "אין לנו אפשרות לאבטח"
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
הדיון בממשלה. תוצאת מאבקים פוליטיים
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
חיילים יוצאים מכפר דרום
צילום: איי פי
צילום: איי פי
כוחות צה"ל יוצאים מנווה דקלים
צילום: איי פי
צילום: איי פי
בית הכנסת בנווה דקלים. "החלטה שהיא מלכודת"
צילום: איי פי
צילום: איי פי
שוטרים פלסטינים ברצועה
צילום: איי פי
מומלצים