שתף קטע נבחר

שר התכנון הפלסטיני: הרצועה עדיין שטח כבוש

ג'סן חטיב, שר התכנון ברשות הפלסטינית, אינו שותף לאווירת האופוריה שאחרי יציאת צה"ל מהרצועה. לדבריו, "ההתנתקות היא צעד ריק מתוכן". הוא מבטיח שהפלסטינים לא ימתנו את דרישותיהם ושם את האצבע על המטרה המיידית בנוגע לאוכלוסיה: "להוריד את ממוצע העוני שהגיע ל-60 אחוז ואת ממוצע האבטלה שעומד על 30 אחוז"

"הפגיעה בכלכלה מצד אחד והמשך המצור מצד שני, הופכים את כל ההתנתקות לצעד ריק מתוכן. משמעות הדברים היא כי הרצועה ממשיכה להיות שטח כבוש". כך אומר בראיון ל-ynet שר התכנון הפלסטיני ג'סן חטיב, רגע אחרי יציאת אחרוני חיילי צה"ל מרצועת עזה ורגע לפני שהרשות מתחילה ב'עבודות השיקום' בתחום שיפוטה.

 

חטיב הוסיף כי למרות תופעת אנרכיית הנשק והמהומות שהתחוללו ביומיים האחרונים לאחר יציאת ישראל מעזה, מקיימת הרשות הפלסטינית מגעים עם הפלגים כדי להשיג רגיעה ונמשכות ההכנות של כוחות הביטחון כדי ליישם את החוק בעניין זה. חטיב, שאינו שותף לאווירה החגיגית שתהיה באו"ם בעת נאומו של ראש הממשלה ביום רביעי, מוסיף כי הפלסטינים לא ימתנו את דרישותיהם המדיניות כדי להקל על שרון במאבקיו הפוליטיים הפנימיים בליכוד.

 

- שרון יאמר באו"ם כי עזה כבר לא שטח כבוש, זוהי לא עמדתם?

 

"על פי החוק הבינלאומי, המשך השליטה במרחבים השונים של הפלסטינים, המשך השליטה במעברים, אי-מתן חופש תנועה לפלסטינים בין הרצועה לגדה והצורך בהיתרים מיוחדים מישראל לשם כך - כל אלה משמעותם פגיעה בכלכלה מצד אחד והמשך המצור מצד שני והם הופכים את כל ההתנתקות לצעד ריק מתוכן. משמעות הדברים היא כי הרצועה ממשיכה להיות שטח כבוש".

 

- איפה עומדת המחלוקת בסוגיית המעברים ובמיוחד בעניין מעבר רפיח?

 

"העניין עדיין במחלוקת עמוקה בין הצדדים. אנו סבורים כי אין צורך במעבר כרם-שלום ודורשים את פתיחתו של מעבר רפיח. אנו מוכנים להעניק את כל הערבויות הדרושות בדמות הסכמה לנוכחות צד שלישי בינלאומי במעבר ומתחייבים שיתאפשר מעברם רק של בעלי תעודת זהות פלסטינית, אבל לפי שעה אין התקדמות בעניין. המעבר נסגר על ידי ישראל, לטענתה בהסכמת מצרים, למשך שישה עד עשרה חודשים. אנו ממשיכים במגעים כדי לפתור את המחלוקת בעניין מעבר רפיח ויתר המעברים".


עימות בין חיילים לתושבים ברצועה. חותרים להשגת רגיעה (צילום: איי פי)

 

- האם התבקשתם על ידי גורמים בינלאומיים להפחית את דרישותיכם המדיניות מישראל, כדי להקל על שרון במאבקיו הפוליטיים?

 

"לא. להיפך. אנו מצפים שכעת, לאחר שמילאנו את חלקנו וקיימנו רגיעה בכל משך תקופת הנסיגה, ההתחייבויות הבינלאומיות תתמלאנה. הנשיא בוש עצמו ביקש מאיתנו להבטיח רגיעה כדי שעזה תהיה נקודת ההתחלה וכדי שנשוב לתהליך המתבסס על משא ומתן דו צדדי שיוביל לפתרון מקובל. אנו לא מוכנים לקבל עוד צעדים חד צדדיים כמו הרחבת התנחלויות וקביעת מציאות בשטח. אנו מצפים מהקהילה הבינלאומית לקיים את הבטחתה ולשוב למפת הדרכים".

 

- יש חשש שבמסגרת המאבקים הפוליטיים בישראל יחל שרון לפנות יותר לכיוון הימין?

 

"אין זה סוד שאנו חוששים ששרון ינסה לפצות את הימין הישראלי ואת המתנחלים באמצעות הרחבת ההתנחלויות בגדה. אם זה יקרה, זה יהיה תהליך מסוכן מאד ובעל השלכות קשות על התהליך המדיני. פה אנו מצפים מהקהילה הבינלאומית ובמיוחד מהאמריקנים להתערב ולהפעיל את השפעתם על שרון כדי שהדבר לא יקרה, כדי לא לסכן את התהליך המדיני".

 

- מה התוכניות המעשיות שלכם בנוגע לעזה ולעתידה?

 

"השאיפות שלנו מאד פשוטות. להוריד את ממוצע העוני שהגיע לשישים אחוזים מהאוכלוסייה ולהוריד את ממוצע האבטלה שעומד על שלושים אחוזים. אנו גם שואפים לבנות מחדש את כל ההריסות שהשאירה ישראל בקרב העם הפלסטיני. לצורך כך אנו דורשים מכל הגורמים הבינלאומיים לעמוד בהתחייבותם לממן את כל הפרוייקטים הקשורים בפיתוח התשתיות וביצירת מקומות עבודה. גם ישראל נדרשת במתן הקלות לאוכלוסייה, בתנועת האנשים והסחורות ומעבר עובדים לישראל כדי שיהיה ייצוג כלכלי. צריך שיהיה חופש תנועה לאנשים וסחורות".

 

- בינתיים נמשכת בעזה נוכחות מאסיבית של חמושים ברחובות, כפי שהתבטא בחגיגות אתמול.

 

"זו הייתה אחת הדרכים של האנשים להביע את עצמם ולבטא את שמחתם, אחרי כל שנות הכיבוש. החגיגות לא היו הרגע המתאים ליצור חיכוך בעניין הזה ולמנוע מהאנשים להביע את עצמם, אבל אחרי השלב הזה אנו מצפים להפסקת כל תופעה של הפגנת ונשיאת נשק ברחובות. לשם כך נמשכים המגעים עם הפלגים בעניין הזה ובמקביל נמשכות ההכנות של כוחות הביטחון לאכוף את החוק וההוראות בעניין הזה".


פורסם לראשונה 13/09/2005 22:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מעבר הגבול. עדיין לא מרגישים משוחררים
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
אריאל שרון. לא יקבל הנחות מהפלסטינים
צילום: רויטרס
מומלצים