שתף קטע נבחר

 

המדינה למפונים: מעתה תשלמו על בתי המלון

950 משפחות שפונו עדיין שוהות בבתי מלון ברחבי הארץ. מכתב שקיבלו היום המפונים, מורה להם לעזוב לטובת דיור זמני חלופי. העונש למי שיישאר: השתתפות עצמית של 150 שקלים למשפחה. בהמשך יגדל הסכום ל-300 שקלים ובסוף החודש הבא יופסק הסבסוד לחלוטין. "זה יהיה כמו לזרוק אותנו לרחוב", אומרים המפונים. המינהלת בתגובה: זה יישום של החלטות הממשלה

"יושבים השוהים בבתי מלון, ואשר הוקצה להם דיור זמני זמין לאכלוס, יעזבו את בית המלון תוך שלושה ימים. מיום חמישי יחוייבו הלנים בהשתתפות עצמית של 150 שקלים למשפחה. ומיום חמישי השישה באוקטובר יחוייבו השוהים בהשתתפות עצמית של 300 שקלים למשפחה".

 

המכתב הזה, שקיבלו הבוקר (יום ה') תושבי גוש קטיף ויישובי הרצועה לשעבר, מבשר להם בלשון יבשה ובשפה רשמית כי החל מהיום נגמרה ה"חגיגה". המדינה תפסיק לממן באופן מלא את שהותם בבתי המלון ברחבי הארץ וכל משפחה תאלץ לשלם 150 שקלים למשפחה. החל מיום חמישי בעוד שלושה שבועות יקפוץ הסכום ל-300 שקלים למשפחה.

 

על המכתב, שעורר זעם רב בקרב המתנחלים, חתומה מינהלת סל"ע. "הכל התעללות. אנחנו לא מבינים את זה. אף אחד לא מבין את זה".אומר שמעון דהאן, שפונה לפני ארבעה שבועות יחד עם אשתו וששת ילדיהם מנווה דקלים שבגוש קטיף. "זה יהיה כמו לזרוק אותנו לרחוב".

 

מנתונים שהוצגו היום בוועדת הכלכלה של הכנסת עולה כי 950 משפחות שפונו עדיין שוהות בבתי מלון. במקור תוכנית מנהלת סלע הייתה כי שהות המפונים היתה אמורה לארוך 10 ימים,אולם בפועל היא אך נמשכת כבר כחודש; בנוסף מקבלות המשפחות מענקים לשכירת דירות, והמדינה משלמת על 450 חדרי מלון ריקים תשלום מלא בעקבות התחייבות חוזית לבעלי בתי המלון.

 

כשהגיעו המתנחלים המפונים אל בתי המלון נאמר להם כי המדינה מתכוונת לממן את שהותם שם רק למשך עשרה ימים. אולם עשרת הימים כאמור הלכו והתארכו, ולפנים משורת הדין מומנה שהייתם של המפונים עד היום. כעת, לאחר שלכל המתנחלים הוקצה מקום דיור זמני, מבקשת המדינה תשלום עבור השהות. המתנחלים מצידם מקוננים כי הדיור הזמני שקיבלו מפצל את הקהילות, המבקשות להישאר יחד.

 

"לאף אחד מאיתנו אין הכנסה בחודשיים האחרונים -לא השתכרנו חודש לפני הפינוי ולא השתכרנו במהלך החודש האחרון. העלויות הן גבוהות. היום העבירו לנו את המכתב בלי לתת אפשרות לפתרון חלופי. המכתב גם אומר שמיום ראשון ה-25 בספטמבר, תפסיק המדינה לממן את שהיית המתיישבים שלא הגישו תביעה לקבלת פיצויים, או לפחות תביעה לקבלת מקדמה", מציין דהאן.

 

דהאן מתרעם על לשון המכתב. "החוק אומר שתוך שלוש שנים אנו יכולים לתבוע את הפיצויים. יש הרבה דברים שצריך לעבוד עליהם", הוא אומר. "אנחנו לא חייבים כלום למדינה. המדינה חייבת לנו. מה שמונע מאיתנו למצוא פתרון קהילתי היא העובדה שכרגע מציעים לנו כפתרון דירות שכורות מפוזרות ברחבי הארץ. זה, לדעתנו, מתכון בטוח לפירוק הקהילה. לדעתנו מה שהם לקחו לנו הם צריכים להחזיר.

 

"בינינו לבין עצמנו החלטנו שחלק מאיתנו ילכו לניצן וחלק אחר ילך לשפיר. אני ביקרתי בשטח בניצן ובשפיר ואין שם עדיין כלום. בניצן התחילו להניח קראווילות והמקום לא יהיה מוכן בחודשיים הקרובים. אז מה אומרים לנו למעשה? תשלמו גם אם אין לכם פיתרון. איפה המוסר הבסיסי והאנושי של האנשים הללו? מי חשב לתת לנו עונש במקום למצוא לנו פיתרון?"

 

המכתב אגב, לא מסתפק בבקשת התשלום מהמפונים ומוסיף כי המדינה תפסיק לסבסד ולממן למפונים את השהייה בבתי המלון החל מיום ראשון, ה-31 באוקטובר.

 

רותי כהן, אף היא תושבת נווה דקלים, מספרת: "אנחנו במצב אבסורדי, שבו המדינה גירשה אותנו מהבית, הציבה אותנו בבתי מלון וכל הרכוש שלנו בידי המדינה. הם אומרים שהם רוצים לגבות מאיתנו כסף. על מה? על המחדל שלהם? המדינה לא ידעה לכמה אנשים אין מגורים זמניים? כשנהיה במגורים הזמניים נשלם שכירות, אבל לפחות נוכל לבנות את מסגרת החיים שלנו, את הבית שלנו ולהחליט איך הוא יראה. אין לי בעיה לצאת מבית המלון, אבל שהמדינה תעבוד מצדי כל היום וכל הלילה בשביל להכין לנו את הקראווילות. כולם חושבים שזה קל, אבל אין לנו פה כלום".

 

ממינהלת סל"ע נמסר בתגובה: "המכתבים שחולקו למתיישבים המפונים בגוש קטיף וצפון השומרון הם יישום של החלטת הממשלה בישיבת הממשלה האחרונה".

 

גורמים בלשכת ראש הממשלה אמרו בתגובה : "כיום יש מצב שמי ששוהה במלון מקבל במקביל שכר דירה בסך 450 דולר. ולמעשה ישנה כפילות במימון המגורים. הקיזוז יתבצע לגבי מי שהדיור הזמני שלו מוכן והוא איננו עובר אליו. לגבי מי שהדיור הזמני שלו איננו מוכן - הקיזוז יחל להתבצע מרגע שהדיור יהיה מוכן וכל מקרה נבחן לגופו".

 

משלמים על חדרים ריקים

 

בוועדת הכלכלה של הכנסת הסבירו היום נציגי המינהלת, כי לקראת הפינוי שיריינה הממשלה 737 דירות להשכרה בערי הדרום, מרחובות עד באר שבע. מדובר

בדירות חדשות, מרווחות, בשטח של 100-140 מ"ר בשכונות המוגדרות כטובות עד טובות מאוד. 200 מהדירות נכללות במקבצי דיור של עד 66 יחידות דיור למקבץ, המתאימות לדיור קהילתי של יישובים שלמים.

 

עוד הוסבר, כי הממשלה משלמת גם על 450 חדרים בבתי מלון, שעומדים ריקים לאחר שמינהלת סל"ע נאלצה לשכור אותם לתקופה ממושכת בעיצומה של עונת התיירות בקיץ. תוקף השכירות של חדרי המלון הללו יפוג בסוף החודש.

 

שר הבינוי והשיכון, יצחק הרצוג, האשים בדיון את ראשי המפונים שלטענתו עודדו את התושבים המתפנים שלא לקיים מו"מ עם מינהלת סל"ע. לדבריו, אנשי משרד השיכון ומינהלת סל"ע מציעים למפונים פתרונות מספקים, אבל בכל יישוב קיימות כמה קבוצות, שכל אחת מהן מעוניינת בפתרון שונה, מה שמקשה על השגת פתרון כולל לכל היישוב. מנגד טען יניב בן חגי לוי, אלי סיני, כי הוא ישן מזה חודש באוהל עם שני ילדיו ואשתו, הנמצאת בחודש החמישי להריונה.

 

בהכנת הידיעה השתתפה דיאנה בחור-ניר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיר כהן
מפונים במלון בים המלח (ארכיון)
צילום: אמיר כהן
צילום: גיל יוחנן
פינוי נווה דקלים (ארכיון)
צילום: גיל יוחנן
מומלצים