שתף קטע נבחר

שלום למדינות ערב: עת ליחסים גלויים

שר החוץ נאם בעצרת האו"ם, פנה לעמיתיו הערבים, ואמר: "אלו זמנים אופטימים במזרח התיכון. מסך הברזל יורד והקשרים של ישראל עם ערבים ומוסלמים גוברים". הוסיף: "אני קורא למנהיגי העולם הערבי והמוסלמי, להצטרף אלינו ולדבר בגלוי על שלום". שלום ציין כי ישראל תבקש להצטרף למועצת הביטחון של האו"ם

שר החוץ, סילבן שלום, קרא הערב (יום ג') למדינות ערב להפסיק עם משחקי המחבואים של ניהול קשרים סודיים. בנאום שנשא בעצרת הכללית של האו"ם אמר השר שלום כי הגיעה העת שהמדינות הערביות והמוסלמיות ינהלו יחסים גלויים עם ישראל. בנאום הודיע שלום כי הוא עומד להציג את שמה של ישראל כמועמדת לחברות במועצת הביטחון של האו"ם.

 

"אלו זמנים אופטימים במזרח התיכון. יורד מסך הברזל שאפיין את היחסים של ישראל עם מרבית המדינות הערביות והמוסלמיות במשך דור. הקשרים של ישראל עם ערבים ומוסלמים גוברים, בשיעור שלא ידענו בעבר. מדינות דוגמת פקיסטן ואחרות שסירבו בעבר להודות בשותפות האנושית שלנו, היום מושיטות ידן לידידות והכרה. היחסים עם מדינות מפתח מוסלמיות דוגמת טורקיה, פורחים בשעה שיחסי השלום שלנו עם מצרים וירדן, משתפרים כל הזמן".

 

סילבן שלום גילה לבאי המליאה כי "כאן, בניו יורק, במשך שבוע היה לי הכבוד לפגוש יותר מעשרה מעמיתי מהעולם הערבי והמוסלמי - מספר שנחשב בלתי יאמן רק לפני שנתיים. הפגישות הללו היו פתוחות וידידותיות, כמו בין מדינות שאין ביניהן עימות - לא על שטחים או על כלכלה. ישראל מקדמת בברכה את הנכונות לקשרים ואנחנו מעודדים את שכנינו לבנות על היסודות שאנחנו מניחים עכשיו".

 

אל הדוכן זימן את שלום שגריר ישראל באו"ם ואחד מסגני נשיא העצרת, דני גילרמן. גילרמן תפס את מקומו של נשיא העצרת, השבדי יאן אליאסון, והוא מנהל עתה את ישיבת מליאת עצרת האו"ם.

 

שלום הוסיף כי קשרים בין ישראל לבין שכנותיה טובים לאזור וטובים לשלום. "אנחנו שותפים כולנו לאותו אינטרס - לבנות אזור של סובלנות ושיתוף פעולה. אזור שבו המתונים יהיו היוזמים ולא הקיצונים, שהאלימות שלהם הכתיבה את סדר היום כל כך הרבה זמן".

 

"מי שבאמת רוצה לעזור לעם הפלסטיני – ולהביא להם את התועלת של שלום ושגשוג, חייב להיווכח שבניית קשרים ושיתוף פעולה עם ישראל, היא מרכיב מכריע בתהליך. יש שפע של אפשרויות לשיתוף פעולה. חקלאות, בריאות, איכות הסביבה, תחבורה,ואנרגיה. הפוטנציאל לתועלת משיתוף פעולה במזרח התיכון הוא עצום.

 

לרוע המזל, רבים מהקשרים שלנו עם העולם הערבי והמוסלמי הם עדין עמוק בצל, הרחק מעיני הציבור. היום אני קורא לעמיתי הערבים והמוסלמים להפוך את יחסינו לגלויים. כך עמינו יבינו שיש לנו רצון הדדי לפעול בשיתוף פעולה, להביא שלום ושגשוג לאיזור. אני קורא למנהיגי העולם הערבי והמוסלמי, להצטרף אלינו ולדבר בגלוי על שלום, לא על עימות, על סיבות לשיתוף פעולה ולא על סיבות לחרם כלכלי.

 

האחריות בידי הפלסטינים

 

על היחסים עם הפלסטינים אמר שר החוץ כי בעקבות פינוי רצועת עזה "הכיבוש הצבאי הישראלי הסתיים. האחריות לענייני עזה ותושביה נתונה עכשיו בידיים פלסטיניות. יש לפלסטינים הזדמנות לקחת את גורלם בידיהם. אנחנו מקווים שעזה תשמש במודל לדרך שבה הרשות הפלסטינית תוכל לבנות חברה מתפקדת, דמוקרטית ושוחרת שלום".

 

שר החוץ חזר והדגיש כי "הרשות הפלסטינית חייבת גם למלא את התחייבויותיה לשים קץ למסע הטרור נגד ישראל. מבחינת ישראל - ביטחון הוא הנושא שעליו לעולם לא נתפשר. אנחנו עומדים על סיום הטרור ופירוק התשתיות. הפיכת עזה למודל של הצלחה מחייב שהרשות הפלסטינית תפעל לקדם ולהגן על הדמוקרטיה מאויביה".

 

על כוונת תנועת החמאס להשתתף בבחירות לפרלמנט הפלסטיני, הבהיר שר החוץ כי "ישראל אינה יכולה ולעולם לא תעניק לגיטימיות לכזה ארגון". הוא הוסיף כי "לא נשתף פעולה עם הרצון (של החמאס - י.ב"ח) להשתתף בבחירות הפלסטיניות שבפתח".

 

שלום הזהיר מפני איראן שהיא "האיום המרכזי על ביטחון העולם והשלום במזרח התיכון", וציין כי "המשטר הפנאטי האיראני נותר נחוש להתקדם בתוכנית הנשק הגרעיני שלו". הוא פנה למדינות העולם בבקשה "לעצור את משטר הרשע הזה מהשגת נשק גרעיני. השלום והיציבות של כל העולם מצויה על כף המאזניים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
שלום. קרא ליחסים גלויים
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
דני גילרמן, מוביל את כינוס העצרת
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
שלום עם עמיתו הפקיסטני
צילום: רויטרס
צילום: לע"מ
שלום עם עמיתו הבריטי
צילום: לע"מ
צילום: ישראל הדרי
עם מזכירת המדינה רייס
צילום: ישראל הדרי
מומלצים