שתף קטע נבחר

אייל ארד: "קיפאון? נשקול ההתנתקות כאסטרטגיה"

לדברי ארד, ראש הממשלה החליף את נוסחת ה"שטחים תמורת שלום" בנוסחה חדשה - "ביטחון תמורת עצמאות". הוסיף: "ההתנתקות ברמה הטקטית היא תשלום מקדמה, מעין דמי רצינות על העיסקה של ביטחון תמורת מדינה"

"אם נראה שלאורך זמן הקיפאון יימשך, למרות שהמצב המדיני נוח לישראל, יתכן ונשקול להפוך את ההתנתקות לאסטרטגיה ישראלית. ישראל תקבע את הגבולות שלה באופן עצמאי", כך אמר הערב יועצו של ראש הממשלה, אייל ארד, בכינוס שנערך במרכז הבינתחומי בהרצליה. עם זאת סייג את דבריו ואמר: "בינתיים התנתקויות נוספות זו לא מדיניות של ראש הממשלה".

 

בדיון, אותו כינס מכון "ראות" תחת הכותרת "ההתנתקות: מהלך חד פעמי או אסטרטגיה חדשה?" התייחסו הדוברים ובהם גם ראש חטיבת תכנון אסטרטגי במטכ"ל, תת אלוף אודי דקל, הקונסול הכללי לשעבר של ישראל בניו יורק, אלון פנקס, ראש צוות המשא ומתן לשעבר עם הפלסטינים עו"ד גלעד שר לתוכנית ההתנתקות וליום שאחריה.

 

"היום מתחיל היום שאחרי ההתנתקות משום שעד אתמול נאבק ראש הממשלה על האישור הפוליטי הסופי של מדיניותו שההתנתקות היא חלק ממנה. בנאום שלא ננאם במרכז הליכוד, בניגוד לציפיות של שבירה ימינה לאחר ההתנתקות, שרון לא שבר ימינה והסנטימנטים הקיצוניים הובסו במרכז הליכוד. דרכו של שרון זכתה במרכז הליכוד", אמר ארד.

 

ארד התייחס לתוכנית ההתנתקות והסביר כי זו לא נולדה מלחץ מדיני וכי היא אינה מהלך אסטרטגי: "למרות חשיבותה הרבה, ההתנתקות אינה מהלך אסטרטגי אלא מהלך טקטי. ההתנתקות לא נולדה מלחץ על ראש הממשלה בקיץ 2003, אולם היא התחייבה מתוך אסטרטגיה שגיבש שרון בשנים שקדמו לכך בין 2001 ל-2003 ותמציתה לגבש נוסחה שתחליף את הנוסחה הכוזבת של שטחים תמורת שלום ותשתלב עם מפת הדרכים. מאז 67' הייתה קיימת הנוסחה הכוזבת של שטחים תמורת שלום, אולם היא הציגה עסקה לא ריאלית - לפיה אם נחזיר את השטחים הכול יסתדר ויבוא שלום. פרט לכך, מעולם לא קויים דיון לגבי מהו השלום שאנו מצפים לקבל בעד השטחים והתנהל ויכוח על כמות השטחים שיוחזרו. כשבאנו ליישם את הנוסחה הזאת, ולאחר שרבין השיג את הרוב הפוליטי לנוסחה של שטחים תמורת שלום, היא קרסה עם הסכם אוסלו.

 

"ראש הממשלה ניסה להחליף את הנוסחה בנוסחה חדשה – ביטחון תמורת עצמאות. כלומר שהפלסטינים יפסיקו את מלחמתם בישראל באופן קבוע ובתמורה ישראל תכיר בריבונות שלהם בשטחים. פרט לכך, היקף השטחים ייקבע במשא ומתן ומה שמהותי כאן הוא שישראל מקבלת ביטחון תמורת ריבונות חלקית - זו נוסחת מפת הדרכים שהיא נוסחה ישראלית במהותה. היא מדברת על מציאות קונקרטית ולא על חלומות באספמיה".

 

ארד אף התייחס לסיסמתו של חבר הכנסת בנימין נתניהו "יתנו-יקבלו" וטען כי מדובר ברעיון ישראלי שהתקבל בעולם. "הביטוי 'יתנו-יקבלו' הוא רעיון ישראלי שהפך לנוסחה שכל העולם, ובכלל זה הקוורטט, מציג אותה והיא מקובלת על כולם. בגלל שהנוסחה הזו משרתת את האינטרס הישראלי, הפלסטינים לא באמת קיבלו אותה. עראפת לא רצה לתת לישראל ביטחון גם לאחר שעלתה מפת הדרכים. עראפת רצה להשאיר את החרב מעלינו כדי לקבל את מה שהוא רוצה ולהמשיך לאיים עלינו. תוכנית ההתנתקות באה כמהלך טקטי כדי להתמודד עם העמדה הפלסטינית הזאת".

 

ארד אף התייחס בביטוי חדשני לתוכנית ההתנתקות ולחלקה במהלך המדיני מול הפלסטינים: "ההתנתקות ברמה הטקטית היא תשלום מקדמה, מעין דמי רצינות על העיסקה של ביטחון תמורת מדינה. המצב הבינלאומי היום הוא שברגע ששילמנו את דמי הקדימה האלה אי אפשר לבטל את העיסקה מבחינת העולם. עכשיו הפלסטינים צריכים לקיים את הצד שלהם. אם המהלך הישראלי יצליח , מהר או לאט , זה תלוי בצד הפלסטיני ברצונו וביכולתו. אם נראה שלאורך הזמן הקיפאון יימשך, למרות שהמצב המדיני נוח לישראל, ייתכן ונשקול להפוך את ההתנתקות לאסטרטגיה ישראלית. ישראל תקבע את גבולותיה באופן עצמאי".

 

במהלך הדיון נשאל תת אלוף אודי דקל האם ה"חמאסטן" שנבנית בעזה היא בהכרח רעה לישראל או ש"חמאסטן" אחראית כמו שמתנהג חיזבאללה בלבנון, היא עדיפה על אנרכיה כמו זו של הרשות הפלסטינית. תת אלוף דלק השיב כי "ישנם גם היבטים חיוביים של 'חמאסטן' כמו הריסון האחרון ברצועת עזה וזאת בשל היעדר תמיכת האוכלוסיה בתנועה – תמיכה שכל כך חשובה לה. ישנו פוטנציאל לפיו ברגע שהחמאס יקבל אחריות הוא יהיה מחוייב יותר וראייתו תהיה רחבה יותר מעבר לקיומה של מדינת ישראל, אולם קשה להמר על ביטחוננו כשמדובר בארגון מאוד קיצוני שלא מקבל עיקרון של שתי מדינות. גם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן חושב שברגע שהחמאס יהיה חלק מהמערכת הפלסטינית הוא יתמתן ויגלה אחריות. אם החמאס יהיה הגורם הדומיננטי ברשות הפלסטינית בעקבות הבחירות בשטחים זה יקשה עלינו בהמשך ולכן צריך לברר זאת עכשיו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום דודו פריד
ארד. נשקול ההתנתקות כאסטרטגיה
צילום דודו פריד
צילום: איי פי
שרון. דבק במפת הדרכים
צילום: איי פי
מומלצים