שתף קטע נבחר
צילום: סידי בנק

המנצחים והמפסידים של השבוע

רומן אברמוביץ', אחרון האוליגרכים הרוסים שאינו נרדף על ידי הקרמלין, מכר השבוע את אחזקותיו בחברת נפט רוסית והרוויח 9 מיליארד דולר. אברמוביץ' שהיה גם קודם מיליארדר כבד התקדם עתה לעשיריה הראשונה של עשירי העולם. במפסידים - אברהם בורג אשר העסקה הראשונה שלו כאיש עסקים פרטי - רכישת עשות אשקלון - מתעכבת בהוראת המבקר והכנסת לאחר שהתברר כי מאחוריו של בורג ניצבים אנשי עסקים המסובכים בחקירה פלילית על מירמה והונאה


 


 

  1. רומן אברמוביץ'. 9 מיליארד דולר ביום אחד

המגזין האמריקני "פורבס" העריך השנה את הונו האישי של רומן אברמוביץ' ב-13.3 מיליארד דולר. השבוע מכר אברמוביץ' לקרמלין את השליטה שהיתה לו בחברת הנפט סיבנפט, החמישית בגודלה ברוסיה, תמורת 13.1 מיליארד דולר. ועל פי הערכת מומחים הוא הוסיף להונו האישי עוד 9 מיליארד דולר - הרווח שלו ממכירת חברת הנפט, וכל זה כשהוא רק בן 38וחסר תואר אקדמי לאחר שנשר באמצע לימודיו באוניברסיטה. אברמוביץ' הוא האוליגרך הרוסי היחיד שהשלטון במוסקבה אינו רודף אותו, והוא ירש מחודורובסקי שהושלך לכלא את התואר "האזרח הרוסי העשיר ביותר", למרות שהוא מתגורר דרך קבע בלונדון. במערב מכירים את אברמוביץ' יותר כבעלים של קבוצת הכדורגל צ'לסי מלונדון וכמי שחי חיי מותרות מנקרי עיניים. עכשיו, כשהונו  האישי צמח ליותר מ-20 מיליארד דולר הופך אברמוביץ' לא לרק לאיש העשיר ביותר ברוסיה אלא לאחד מעשרת האנשים העשירים ביותר בעולם.

 


 

2. יוסי חממה. 13 מיליון שקל זה פיצוחים בשבילו

הנה עוד הוכחה שתואר אקדמי אינו תנאי הכרחי לצבירת מיליונים. יוסי חממה, בן 50, שלושים שנה משווק פיצוחים, מכר השבוע לתנובה את המותג שלו, "קליית יוסי", ואת מפעל הקלייה בקרית גת לתנובה תמורת 17 מיליון שקל שנכנסו היישר לכיסו. חממה סיים רק 8 שנות לימוד והחל מייד לעבוד בעיסקי המשפחה. את עסקי הפיצוחים בנה בעשר אצבעותיו והגיע למחזור של 70 מיליון שקל בשנה וליצוא לקנדה, ארה"ב, בלגיה ודרום אפריקה. מאז עבד כנער בפיצוחיה של אביו ועד היום עובד חממה מ-6 בבוקר עד לשעות הלילה ("אני חוזר הביתה בסביבות חצות") ומרשה לעצמו לנוח רק בסופי שבוע (טורקיה, אילת או ים המלח בכל סוף שבוע). כעת, עם 17 מיליון בכיס הוא מבטיח ל"נוח שנה שנתיים". מגיע לו. 

 


 

3. איזי שרצקי. הנפקה מוצלחת בניו יורק

שתי הנפקות גדולות ומוצלחות היו השבוע לחברות ישראליות בחו"ל - הנפקת חברת ההימורים באינטרנט, 888, בלונדון (אבי שקד, מבעלי החברה, היה המנצח בשבוע שעבר), ואיתוראן בשליטת משפחת שרצקי, שהונפקה השבוע בנאסד"ק לפי שווי של קרוב ל-300 מיליון דולר. איזי שרצקי רכש את איתוראן (המתמקדת בייצור מערכות איתור וסיכול גניבות רכב) מידי תדיראן ב-1995 תמורת 250 אלף דולר בלבד. ב-99' היתה החברה קרובה להתרסקות, אך תוכנית הבראה יעילה הפכה את הכיוון ואיתוראן עלתה על דרך המלך. את המחצית הראשונה של 2005 כבר סיימה החברה ברווח נקי של 28 מיליון שקל, וביום רביעי השלימה את הנפקתה בניו יורק והעשירה עוד יותר את משפחת שרצקי ושותפיה בחברה. "בעל הבית", איזי שרצקי פגש בהנפקה (ממניות שמכר) 2.3 מיליון דולר במזומן ונותר עם אחזקות של 28% השוות עוד 84 מיליון דולר.

 


 


 

1. אברהם בורג. העסקה הגדולה הראשונה שלו בצרות

רק לפני שבועיים עוד היה אברום בורג גיבור מקומי. בחצר ביתו בנטף התגודדו רבים מן הצמרת העסקית של ישראל, יחד עם שר האוצר, אהוד אולמרט, כדי לחגוג את הרכישה המוצלחת, הראשונה של בורג כאיש עסקים, של מפעל עשות אשקלון מידי המדינה בתמורה ל-16.7 מיליון שקל בלבד. ימים ספורים אחר כך התפרסם תחקיר ב"ידיעות אחרונות" שחשף כי מי שעומד מאחורי המימון של בורג ושותפו, הקבלן האשקלוני, רונן טבקול, הם איאן דיוויס ואביב אלגור, בעלי השליטה בקבוצת 3-איי, העומדים במרכזה של חקירה שהבשילה לכתב אישום על עבירות של מירמה והונאה. חוות דעת של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה פסלה את דיוויס ואלגור מלהתמודד על רכישת עשות. בורג תפס את מקומם בהובלת העסקה, אך בפועל השתמש בכספם של דיוויס ואלגור כדי לממן את הרכישה. ועדת הכנסת לביקורת המדינה שדנה בפרשה, אימצה את המלצת מבקר המדינה לעכב את השלמת העסקה, עד שתסתיים חקירת המבקר. מה שנראה כ"מכה" ראשונה מוצלחת לאיש העסקים הטירון, אברום בורג, התברר השבוע כלא יותר מ"פיאסקו" מביך. 

 


 

2. יצחק אנג'ל, מנכ"ל ליפמן. כגודל הציפיות כך עומק הנפילה

הרבה משקיעים בבורסה הולכים בימים אלה עם בטן מלאה על יצחק אנג'ל, מנכ"ל חברת ליפמן. ליפמן הנסחרת גם בת"א וגם בניו יורק נחשבה בשנה האחרונה לחביבת המשקיעים בשל ביצועיה המוצלחים. עד לפני 3 חודשים. אז פירסמה ליפמן את אזהרת הרווח הראשונה שלה, אבל מנהלי החברה שלחו גם אותות הרגעה. השבוע התברר כי ההרגעה ששידרה הנהלת ליפמן לא היתה במקומה  שכן החברה פירסמה אזהרה חמורה נוספת, שנייה תוך 3 חודישם. התוצאה המיידית היתה כואבת - צניחה של 24% בשער המניה ביום רביעי השבוע שהשלימה קריסה של 37% בחודש האחרון. משקיעים רבים איבדו את מכנסיהם במניית ליפמן, אבל המנכ"ל, יצחק אנג'ל יצא יחסית בזול. כבר במאי הוא מכר את רוב אחזקותיו בחברה בתמורה ל-6.5 מיליון דולר. הקריסה, יש לומר, באה חודש וחצי אחרי המימוש המוצלח של אנג'ל. 

 


 

3. שאול סטניק, מנכ"ל מפעל הפיס. הגרלה מאכזבת

כמה רעש וצלצולים השקיע מפעל הפיס בהגרלה הגדולה השנתית שלו, בה העמיד לזכייה פרס של 50 מיליון שקל. 8 מיליון שקל הלכו על הקמפיין לקידום המכירות. בדרך אף הספיק הפיס להסתבך עם משפחתה של נעמי שמר, ממנה לקח את שיר הפרסומת להגרלה (המשפחה טוענת כי לא נתנה אישור לשינוי מילות השיר "לקום מחר בבוקר"). היעד שקבעה הנהלת מפעל הפיס היה להכנסות של 100 עד 105 מיליון שקל, וימים ספורים לפני ההגרלה, עוד הביעו מנהלי ההגרלה את בטחונם שיגיעו ליעד המכירות שנקבע ("עם ישראל נזכר תמיד ברגע האחרון לקנות כרטיס הגרלה"). בדיעבד התברר כי הפעם העם לא התעורר בזמן והפיס לא עמד ביעד שקבע לעצמו. המכירות היו נמוכות ב-20% מהחזוי והסתכמו רק ב-85 מיליון שקל. בניכוי הפרסים שחולקו - 59 מיליון שקל - והוצאות הפרסום, נותר בידי הפיס רווח נקי של 11 מיליון שקל. כמעט כמו 6 הזוכים בהגרלה הגדולה. בהחלט לא משהו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מפעל הפיס
הוא מרוצה. מפעל הפיס - פחות
צילום: מפעל הפיס
מומלצים