שתף קטע נבחר

"אין לנו אמון במח"ש, על שבירו להתפטר"

ההחלטה על בחינה מחדש של חקירת אירועי אוקטובר 2000 לא מספקת את ועדת המעקב של ערביי ישראל. ראשיה קוראים היום לשלב גורמים בינלאומיים בחקירה. ח"כ בשארה: "מדובר בתרגיל מסריח שנועד לעקוף בדיקה אמיתית". משפחות ההרוגים יצאו לצעדת "נאמנות השאהידים", שתסתיים בשבת בעצרת המרכזית בסכנין

חבר הכנסת אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל) לא התרגש היום מהחלטת ראש מח"ש, הרצל שבירו, לבחון מחדש את חקירת אירועי אוקטובר 2000, וקרא לו להתפטר מתפקידו. "אין לנו אמון במח"ש ואין לצפות שגוף זה יחקור את עצמו, על כן שבירו חייב להתפטר", אמר טיבי במסיבת עיתונאים שקיימו חברי ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל לפני הצהריים בירושלים. "יש למנות צוות חקירה חיצוני נייטרלי שבראשו יעמוד שופט חוקר".

 

 

גם יתר עמיתיו של טיבי בוועדת המעקב לא היו אופטימיים לגבי הבדיקה החדשה שתבצע מח"ש. בנוגע לחקירת האירועים. ח"כ ג'מאל זחלאקה (בל"ד) אמר: "הדו"ח הזה הוא מסגרת ריקה מאמת וצדק שיש לזרוק אותה לפח, אנו דורשים לפסול אותו לחלוטין. יש לשלב גורמים בינלאומיים בחקירה".

 

וידאו: מסיבת העיתונאים של ועדת המעקב (צילום: רועי נחמיאס)

 

חבר הכנסת עזמי בשארה (בל"ד), שלקח חלק באותה באותה שעה בצעדת המחאה של משפחות ההרוגים (ראו בהמשך הידיעה), התייחס גם הוא בספקנות להתפתחויות האחרונות בנושא החקירה. "אין פה חקירה מחדש ואין פה פתיחת תיקים אלא תרגיל ביחסי ציבור", אמר. "מבחינה משפטית התרגיל הזה מסריח מכיוון שהוא מנסה לעקוף חקירה אמיתית שיורה עליה בג"ץ. זה שראש מח"ש והפרקליטות ישקלו מחדש את החלטתם זוהי זריית חול בעיניים. אין פה דבר, פרט לתרגיל עוקף שחשבו עליו בפרקליטות, אחרי שקיבלו פיק ברכיים מפנייתנו לבג"ץ ומהמאבק הציבורי".

 

יו"ר ועדת המעקב, שאוקי חטיב, שיבח את המאבק הציבורי ואת תוצאותיו אולם הבהיר כי בזאת לא הסתיימה המערכה. "אנו רואים במאבק המושכל שניהלנו כאמצעי שהוביל להתקפלות", אמר. "אין לנו אמון במח"ש. עורכי הדין שלנו פנו היום במכתב למח"ש וביקשו את כל החומר שהוביל לקבלת ההחלטה החדשה. נמשיך במאבק הציבורי עליו הכרזנו ונקיים את המחאות שתכננו, מכיוון שאין לנו אמון בצוות החקירה הקיים".

 

"אין לנו אשליות ואנחנו לא חושבים שהעניין הולך לכיוון פתרון שישביע את רצוננו", הוסיף יו"ר חד"ש, חבר הכנסת מוחמד ברכה. "אין ספק שההחלטה מעידה על מצוקה של הפרקליטות. בכל מקרה, הדבר החשוב הוא שצוות החקירה יבצע את עבודתו בשקיפות מלאה ויגיע לחקר האמת".

 

ח"כ טאלב א-סאנע (רע"מ) אמר על החלטת ראש מח"ש כי "זהו ניצחון של ההגיון על השיגעון. מתברר שלא כולם עסוקים בחיקוי ובגיבוי. בכל מקרה, יש למנות ועדת חקירה בראשות שופט. אני מתריע גם מפני מניפולציה של מח"ש כלפי הציבור הערבי וזאת מחשש שהם ינסו שוב לטייח ולקבור את החקירה".

 

בתוך כך, פנה ארגון עדאלה, המייצג את משפחות הרוגי אוקטובר 2000, ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז בפניה דחופה בה הדגיש, כי ההחלטה אינה חוקית. זאת, משום ש"פרקליט המדינה האחראי על הבדיקה, ערן שנדר, היה מנהל מח"ש בעת אירועי אוקטובר 2000 ואחראי ישיר על המחדלים שלה, ועל כן מתקיים ניגוד עניינים בוטה של שנדר".

 

בעדאלה הדגישו, כי ההחלטה פוגעת באופן ממשי בזכות המשפחות להליך הוגן, שכן "חרף הבקשה שהופנתה למח"ש לספק את חומר החקירה לפני ההודעה על בדיקת הדו"ח, טרם סופק חומר החקירה המאפשר למשפחות לתקוף משפטית את דו"ח מח"ש בפורום הראוי על פי דין". עוד הודגש בעדאלה, כי ראוי לבדוק ולבקר את דו"ח מח"ש, אך התחנה המשפטית הבאה יכולה להיות רק בג"ץ, ולא פרקליטות המדינה.

 

צעדת המחאה יצאה לדרך ותגיע לשיאה בעצרת בשבת

 

כאמור, למרות הודעת ראש מח"ש המשיכו ההרוגים ממשיכות בפעולות המחאה והבוקר יצאה לדרך צעדת "הנאמנות של השאהידים", לציון חמש שנים למאורעות.

 

הצעדה החלה בכפר ג'ת, עברה דרך ערערה, שם הרצו בני משפחות 13 ההרוגים בפני תלמידי תיכון, והמשיכה עד לאום אל פאחם. בני המשפחות ביקרו בבית הקברות המקומי, שם קבורים שניים מן ההרוגים, וסיימו את הצעדה בעצרת זיכרון באוהל המחאה שהוקם בכניסה לעיר.


המשפחות במצעד המחאה, היום באום אל פאחם (צילום: חגי אהרון)

 

בין המצטרפים למשפחות - אשר נשאו דגלים שחורים, דגלים של הרשות הפלסטינית ותמונות של יקיריהם שנהרגו במהלך המהומות - היו גם חבר הכנסת, עזמי בשארה וראש הפלג הצפונית של התנועה האיסלמית, השייח ראאד סלאח. "אנחנו חושבים שלא צריך להתנתק מהאוכלוסייה", אמר בשארה. "צריך שהימים האלה לא יעברו באווירה של 'עסקים כרגיל', צריך שלא נסכים להתרת הדם. יש פצע פתוח בינינו לבין הממסד הישראלי ובזכות הצעידה הרגלית נבהיר שלא נעבור לסדר היום".

 

אחיו של מוחמד חמאיסי שנהרג במהומות בכפר קנא, רפאת, הסביר ל-ynet כי "העצרת לא קשורה לדו"ח מח"ש. החלטנו לערוך אותה עוד לפני שמח"ש הגישה את מסקנותיה. לא יכול להיות שנהרגים 13 אזרחים ישראלים ואין אשמים, מי הרג אותם? בכל פעם אנחנו מתכננים משהו חדש ולא נעצור בפעילויות שלנו".

 

פואד גנאיים, אחיו של עמאר שנהרג בסכנין, אמר: "לא נפסיק עד שהשוטרים יועמדו לדין. הצעדות הגדולות הן בגלל מה שעשתה מח"ש. כל מה שעושים בחקירות זה לטייח. בציבור הערבי זוכרים היטב מה קרה לפני חמש שנים".

 

בני המשפחות סיפרו כי אל אוהלי המחאה שהוקמו בנצרת ובסכנין הגיעו גם מספר קטן של יהודים שבאו להזדהות עימם. לצעדה באום אל פאחם הצטרפה אורית לבנין-דגני מכפר תבור, ידידת משפחת עאסלי שבנם אסיל נהרג במהומות. "מה שחשוב זה שהמשפחות והאוכלוסייה הערבית לא שותקים", אמרה. "חשוב שמיעוטים שנלחמים על הזכויות שמגיעות להם מבטאים את עצמם. המסקנות של מח"ש איומות ומידת הספקנות בהן נמשכת".

 

צעדת המחאה תגיע במהלך היום לנצרת ומחר ימשיכו המשפחות אל כפר כנא, כפר מנדה ומשם לעצרת המרכזית בשבת, לציון חמש שנים למאורעות שתיערך בסכנין בהשתתפות אלפים.

 

"מברכים על ההחלטה להתייחס לאירועי אוקטובר בבתי הספר"

 

בתוך כך, בירכה ועדת המעקב לענייני החינוך הערבי בישראל על הנחיית משרד החינוך לציין את אירועי אוקטובר בבתי הספר הערביים במהלך השבוע הקרוב. בוועדה אמנם הסתייגו "מהתוכן המעורפל של התכנים", כדבריהם, אך הוסיפו כי הם רואים בכך "צעד חיובי מצד משרד החינוך".

 

"אנו מייחסים חשיבות רבה בכך שהתלמידים יבטאו את רגשותיהם ודעותיהם בנושאים חברתיים ואקטואליים. אנו קוראים לאנשי החינוך הערביים לדון בנושא בכיתות", אמרו בוועדת המעקב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חגי אהרון
בשארה והצועדים באום אל פאחם
צילום: חגי אהרון
צילום: חגי אהרון
צעדת המשפחות, היום
צילום: חגי אהרון
צילום: חגי אהרון
צועדים, בדרך לעצרת המרכזית בשבת
צילום: חגי אהרון
מומלצים