שתף קטע נבחר

כולם אומרים "שנה טובה"

בימים אלה אנו חוגגים את ראש השנה הַיְּהוּדִי. אולם, את ראש השנה מציינים גם במדינות רבות ברחבי העולם. אתם מוזמנים לטייל איתנו בִּמְקוֹמוֹת קְסוּמִים ורחוקים, ולבדוק כיצד עמים שונים חוגגים את תחילת השנה החדשה. אז... איך אומרים בְּיָפָּנִית "שנה טובה"?

 

בתחילת חודש תשרי אנו חוגגים את ראש השנה – אוכלים מאכלים מיוחדים, כמו רימון ("שנמלא זכויות כרימון"), ראש דג ("שנהיה לראש ולא לזנב") ותפוח בדבש ("שתהיה שנה טובה ומתוקה"). ודאי כולכם מכירים את הַמִּנְהָגִים וְהַטְּקָסִים המיוחדים של ראש השנה. אולם, האם ידעתם שאת ראש השנה חוגגים גם במדינות רבות בעולם? כל מדינה חוגגת על פי לוח השנה הנהוג אצלה. המדינות הַנּוֹצְרִיּוֹת, למשל, חוגגות על פי לוח השנה הַגְרִיגוֹריַאנִי (הלוח הנוצרי).

 

לוח השנה הַנּוֹצְרִי מבוסס על השמש, כלומר על משך הזמן בו כַּדּוּר הָאָרֶץ מקיף את השמש. הַנּוֹצְרִים החלו לספור את השנים מיום הולדתו של יֶשוּע (הַמָּשִׁיחַ על פי הדת הַנּוֹצְרִית), ומציינים את תחילתה של שנה חדשה ב-1 בְּיָנוּאָר.

 

הַמּוסְלְמִים, לעומתם, מְבַסְּסִים את לוח השנה שלהם על תנועת הירח, ומתחילים לספור את מִנְיַן השנים מֵהַהִגְ'רָה, שהיא הַהֲגִירָה של מוּחַמַד הַנָּבִיא לעיר מֶדִינָה, שלפי האמונה התרחשה בשנת 622 לַסְּפִירָה הַנּוֹצְרִית. הלוח הַאִיסלְמִי הוא לוח מעט מבלבל, כיוון שהוא מתבסס על מַחְזוֹר הירח בלבד. בלוח זה, היום הראשון בכל חודש נקבע רק כשרואים את הירח בשמיים, ולכן התאריך של תחילת החודש אינו מדויק. כתוצאה מכך, החגים הַאִיסלְמִיים לא חלים אף פעם בתאריך קבוע. את תחילת שנת 2005, למשל, חגגו הַמּוסְלְמִים ב-11 בְּפֶבְּרוּאָר.

 

פותחים דף חדש

 

למרות ההבדלים בין המדינות בקביעת מועדי ראש השנה, עדיין קיימים דברים דומים רבים בכל הקשור לחגיגות לכבוד השנה החדשה ברחבי העולם. בארצות השונות אוכלים מאכלים מיוחדים, לובשים בגדים חדשים, מְקַשְּׁטִים ומנקים את הבתים וּמְנַצְּלִים את תחילת השנה לפתיחת דף חדש בחיים.

 

לחגיגות ראש השנה המתקיימות בחלקו המערבי של העולם ב-1 בְּיָנוּאָר, אין משמעות דתית. הן מציינות את תחילת השנה החדשה. החגיגות בדרך כלל מתחילות בלילה של ה-31 בדֶצֶמְבֶּר, כשהשיא מגיע בדיוק בחצות (24:00), השעה בה מִסְתַּיֶּמֶת השנה ונכנסת השנה החדשה.

 

אם אתם רוצים לדעת כיצד חוגגים ילדי העולם את ראש השנה שלהם, אתם מוזמנים להצטרף אלינו לטיול קצר בין כמה מדינות (אין לנו הפעם זמן לדבר על כולן, כי במטבח כבר מִתְבַּשְּׁלִים מַאֲכָלִים טעימים, ואנחנו ממש רעבים...).

 

בְּרָזִיל: פֶלִיס אָנוֹ נוֹבוֹ

 

לפני שנספר לכם כיצד חוגגים הַבְּרָזִילָאִים (תושבי בְּרָזִיל) את השנה החדשה, נספר כי בְּרָזִיל נמצאת בְּיַבֶּשֶׁת אָמֶרִיקָה הַדְּרוֹמִית, והיא המדינה החמישית בגודלה בעולם! פירוש השם "בְּרָזִיל" הוא: "אדום כְּגַחֶלֶת". את השם המוזר הזה קיבלה מתושביה הראשונים – הפורטוגלים, שברגע בו הגיעו למדינה מצאו בה עצים בעלי גְּזָעִים אדומים (אותם כינו בשם "עצי בְּרָזִיל").

 

רוב תושבי בְּרָזִיל הם נוֹצְרִים-קָתוֹלִים, ולכן הם חוגגים את ראש השנה, כמו בשאר המדינות הַנּוֹצְרִיּוֹת, בסוף השנה הַנּוֹצְרִית: בלילה שבין ה-31 בְּדֶצֶמְבֶּר וה-1 בְּיָנוּאָר.

 

את פני השנה החדשה מקבלים התושבים דווקא בים. הם לובשים בגדים לְבָנִים וּכְחולִּים (שמסמלים את הים ואת השלום), שרים ומדליקים נרות רבים, וכמה דקות לאחר חצות – הם קופצים שבע פעמים מעל גלי הים (למזל טוב) ומניחים על פני המים פרחים רבים – עבור אֵלַת הַיָּם (אותה הם מכנים בשם: יִמַאנְזַ'ה). לאחר מכן החוגגים מתופפים ורוקדים במשך כל הלילה – עד הבוקר שלמחרת.

 

יַפָּן: אַקֶמַשִיטָה אוֹמֶדֶטוֹ גוֹזַאִימַס

 

כמו בִּבְּרָזִיל, גם בְּיַפָּן חוגגים את ראש השנה ב-1 בְּיָנוּאָר, והוא נֶחְשַׁב לאחד החגים הַיָּפָּנִיִּים החשובים ביותר. תושבי המדינה, שמורכבת מֵאִיִּים רבים וְשׁוֹכֶנֶת על חוֹפָהּ הַמִּזְרָחִי שֶׁל יַבֶּשֶׁת אַסְיָה, מקבלים חופשה בת שבועיים בתחילת השנה החדשה (כן. אפילו תלמידי בית הספר מקבלים חופשה ארוכה. ולנו, כמובן, נותר רק לקנא).

 

אחד הטקסים החשובים ביותר בְּיַפָּן מתחיל ביום הראשון של השנה החדשה: תושבי יַפָּן הולכים למִּקְדָּשִׁים, כדי להתפלל להצלחה בשנה הקרובה. לאחר התפילות, חוגגת המשפחה הַיָּפָּנִית בבית, בארוחה חגיגית ובמתן מתנות. בְּיַפָּן נהוג לאכול אוכל מיוחד לראש השנה (ממש כמו אצלנו): שעועית מבושלת, דג מְאודֶּה וירקות בחומץ. את האוכל מגישים בקופסאות מיוחדות ומכינים מראש.

 

מנהג יפה נוסף מתקיים בַּחֲצוֹת ה-31 בְּדֶצֶמְבֶּר. כ-1,600 מקדשים ברחבי הערים הַמֶּרְכָּזִיּוֹת בְּיַפָּן מבעירים מדורות, ומצלצלים 108 פעמים בפעמוני נחושת – כדי לסמן את תחילתה של השנה החדשה.

 

ביַפָּן מאמינים שהחלום הראשון של השנה החדשה יִקְבַּע איזו שנה זו תהיה. על פי האמונה, ישנם מספר דברים שכדאי לחלום עליהם כדי להבטיח כי השנה הבאה תהיה טובה יותר מִקּוֹדַמְתָּהּ: הַר פוּגִ'י, צִיפּוֹר הַנֵּץ וַחֲצִילִים.

 

סין: צ'וּ שֵׁן טַן

 

בְּסִין אומנם משתמשים רוב השנה בלוח השנה הַנּוֹצְרִי, אך בחגים ובמועדים נוהגים הַסִּינִים להשתמש בלוח השנה הַסִּינִי. ראש השנה הַסִּינִי הוא, למעשה, החג החשוב ביותר בשנה, והוא נחגג במשך תִּשְׁעָה ימים רצופים (החל מחודש פֶבְּרוּאָר)!

כפי שסיפרנו לכם בגיליון 12, לוח השנה הַסִּינִי מורכב ממחזור של 12 שנים, כשכל שנה נקראת על שם בעל חיים או יצור אחר (כמו שנת הַדְּרָקוֹן, למשל). הסִּינִים מאמינים, כי כל שנה וכל בעל חיים משפיע עלינו בצורה אחרת.

 

הַסִּינִים אוהבים לקשט ולנקות את בתיהם ימים רבים לפני תחילות חגיגות השנה החדשה. הם מאמינים כי הדבר מביא מזל טוב, ומגרש את המזל של השנה הקודמת (כדי לפנות מקום לשנה החדשה). עם תחילת השנה, לובשים התושבים בגדים חדשים ויוצאים לרחובות, כדי לצפות בתהלוכות הרבות וְהַסַּסְגּוֹנִיּוּת. בתהלוכות השונות משתתפים רקדנים, הָעוֹטִים על גופם תחפושות של דְּרָקוֹנִים וַאֲרָיוֹת. המראה מַרְהִיב!

  

אִיטַלְיָה: בּוֹן אָנוּ

 

הָאִיטַלְקִים חוגגים את ערב ראש השנה על פי לוח השנה הַנּוֹצְרִי – כלומר: ב-1 בְּיָנוּאָר. רוב החגיגות מתקיימות בַּמקום שנקרא כִּכָּר דֶל פּוֹפּוֹלוֹ. בערב השנה החדשה מִתְקַבְּצִים תושבים רבים כדי לחגוג, וצופים בְּמוֹפַע זִיקּוּקִין דִּי נוּר ובּקּוֹנְצֶרְטִים רבים. ביום למחרת מגיע תור הילדים לחגוג: המוני ילדים יוצאים לרחובות כדי לצפות בְּמוֹפְעֵי לֵיצָנִים, אַקְרוֹבָּטִים, אוֹכְלֵי אֵשׁ וְלוּלְיָנֵי קִרְקָס.

 

מִצְרַיִם: כֻּל סַאנַא וְאִינְתַא בְּחֵייר

 

בעבר הרחוק (וגם היום - במקומות שונים בעולם), השנה הֵחֵלָּה יחד עם הָאָבִיב וְהַפְּרִיחָה, בסביבות חודש אַפְּרִיל. גם הַמִּצְרִים הַקַּדְמוֹנִים חגגו את השנה החדשה באביב. אולם, כיום רוב תושבי מִצְרַיִם הם מוסְלְמִים, ולכן הם משתמשים בלוח השנה המוסְלְמִי, הנקבע על פי הירח (כמו בלוח השנה הַיְּהוּדִי). האם ידעתם כי השנה החדשה לא נפתחת במִצְרַיִם עד אשר הַתַּצְפִּיתָנִים בְּמִסְגַּד מוּחַמַד עָלי בְּקָהִיר רואים את הירח "החדש", הַמְּבַשֵּׂר על מחזור חדש של הירח? רק אז, למעשה, מכריזים על השנה החדשה, ומתחילים בחגיגות.

 

חגיגות השנה החדשה במצרים כוללות מִצְעָדִים ברחובות העיר עם פָּנָסִים וְתופִּים, וסעודות וממתקים מיוחדים (שמקבלים כל הילדים).

 

אַרְצוֹת הַבְּרִית: הֶפִּי נְיוּ אִיר

 

אין ספק שחגיגות ראש השנה באַרְצוֹת הַבְּרִית מרשימות מאוד. החגיגה הגדולה מכולן מתקיימת בכיכר טַיְמְס בְּעִיר נְיוּ יוֹרְק, בערב ה-31 בְּדֶצֶמְבֶּר - אז מצטופפים מיליוני תושבים בכיכר לצפייה בטקס כדור האור. בדקה לפני חֲצוֹת מתחילה הספירה לאחור - וכדור האור הגדול מתחיל לרדת מראש בניין בפינת הכיכר. כשמסתיימת הספירה, בַּחֲצוֹת בדיוק, מואר שלט ענק שעליו מִסְפָּרָהּ של השנה החדשה, העשוי מנורות צבעוניות. על פי הַמָּסורֶת, באותו רגע מתנשקים ומרעישים בּרַעֲשָׁנִים (ובכל מה שבא ליד).

 

במקומות רבים בארצות הברית מתקיימות תהלוכות וּמִצְעָדִים, ואירועים רבים המסמלים את תחילתה של שנה חדשה. בְּפִילָדֶלְפְיָה, למשל, מתקיים ב-100 השנים האחרונות מצעד מיוחד, שבו משתתפים כ-20 אלף לֵיצָנִים וּמוּסִיקָאִים, המקושטים בתלבושות זוהרות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צ'וּ שֵׁן טַן. ראש השנה הסיני
צילום: איי פי
צילום: איי פי
תהלוכות ססגוניות ברחובות
צילום: איי פי
מנהגים יהודיים וישראלים
מומלצים