שתף קטע נבחר

צילום: איי פי

"30 אלף בני אדם נהרגו ברעש האדמה"

גורם רשמי בקשמיר הפקיסטנית: לפחות 30 אלף בני אדם נספו ברעידת האדמה. שר הפנים הפקיסטני: מספר ההרוגים הרשמי הוא כ- 19 אלף. דובר הצבא: "כפרים שלמים נמחקו.. זהו האסון הגדול בהיסטוריה שלנו". מאות הרוגים נמנו גם בחלק ההודי של החבל ובאפגניסטן הסמוכה. רבבות נפצעו וישנם עוד נעדרים רבים ולכודים מתחת להריסות. מדינות רבות פנו לממשלת פקיסטן בהצעות לשגר משלחות חילוץ ומשלוחי סיוע. גם ישראל הציעה סיוע אולם טרם נענתה

מימדי האסון מתבררים: שר העבודה והתקשורת של קשמיר הפקיסטנית, טאריק פארוק, העריך הבוקר (יום א') כי לפחות 30 אלף בני אדם נספו באסון רעידת האדמה באזור, כך דיווחה סוכנות הידיעות הצרפתית. שר הפנים של פקיסטן, אפטד שֶרפּאוּ, הודיע לעומת זאת כי מספר ההרוגים הרשמי שנמנה עד כה עומד על 19,136.

 

רבבות נפצעו באסון ובתי החולים קורסים תחת העומס ומדווחים על מחסור בציוד; ישנם לכודים רבים מתחת להריסות ונעדרים רבים, בעיקר באזורים המרוחקים והמבודדים שהקשר עימם נותק. עבורם, הזמן אוזל וככל שחולפות השעות הסיכוי לחלצם בחיים קטן. גשם, ברד וקור מקפיא, מפולות בוץ ורעשי משנה מקשים על פעולות החילוץ; ברחובות הערים נערמות גופות וכוחות הצבא, העמלים על חילוץ הלכודים והסיוע לנפגעים, טרם התפנו להעבירם לקבורה.

 

עיתונאית מקשמיר, מדווחת ל-ynet ממוקד הרעש

 

"ישנם ערים, עיירות וכפרים שנהרסו לחלוטין", אמר פארוק. "העיר מוזפרבד (בירת החלק הפקיסטני של קשמיר - ynet) נפגעה קשה. "כפר אחרי כפר נמחקו לגמרי", אמר גורם רשמי אחר במוזפרבד. "נהר נילום נחסם לגמרי כי כפרים שלמים שניצבו בהרים שמעליו פשוט קרסו לתוכו".

 

דובר צבא פקיסטן, הגנרל שאוקת סולטן, אמר: "זהו האסון הגדול ביותר בהיסטוריה שלנו", ושיגר קריאה לסיוע בינלאומי רב. גם הנשיא פרבז מושארף פנה באמצעות כלי התקשורת הבינלאומיים וקרא למדינות העולם להחלץ לעזרתה של ארצו. "אנו צריכים מסוקי תובלה.... כמה שיותר גדולים כך טוב יותר...", אמר הנשיא. הוא ציין שדרושים גם אוהלים, שמיכות ותרופות עבור הניצולים. 

 

צילום וידאו: רויטרס

 

רעידת האדמה שהיכתה אתמול בבוקר, בעוצמה של 7.6 דרגות בסולם ריכטר, זעזעה חלקים נרחבים בפקיסטן, הודו ואפגניסטן. מוקד הרעש היה צפונית מזרחית לבירת פקיסטן, איסלמבד; עיקר הנזק והקטל נגרם בחלק הפקיסטני של חבל קשמיר, אזור הררי וקשה לגישה הנמצא בחלקו למרגלות רכס ההימלאיה.

 

תחילה דווח על מאות הרוגים אולם ככל שנקפו השעות עלה המספר באופן מתמיד. אמש עמד המניין על כאלפיים ורק לפנות בוקר התבררו המימדים האמיתיים של האסון כדובר של הנשיא מושארף העריך כי נהרגו 18 אלף. רשת טלוויזיה העריכה כי מספר ההרוגים עומד על 25 אלף. בחלק ההודי של קשמיר דווח על כ-690 הרוגים ומאות פצועים. מניין ההרוגים והנפגעים באפגניסטן טרם ברור לגמרי. 

 

משגרירות ישראל בהודו נמסר כי ההערכה היא שאין ישראלים שנפגעו באסון. פקיסטן אינה מתירה כניסת ישראלים ואזור קשמיר נחשב לאזור צבאי שלתיירים מומלץ שלא להיכנס אליו, למרות שאפשר שהם עושים נכנסים חרף האזהרה.

 


בניינים שלמים קרסו. צילום: אי.פי

 

הרעש היכה בשעת בוקר מוקדמת, כשתלמידים רבים הגיעו לבית הספר. מאות, ואולי אפילו אלפי ילדים ונערים נהרגו לאחר שבתי הספר - מבנים שנבנו ברישול ובחומרים זולים - קרסו באחת. כ-400 גופות הוצאו מהריסות שני בתי-ספר סמוכים, שקרסו באחד המחוזות בפקיסטן. בקשמיר ההודית אירע מקרה דומה בו מצאו את מותן כ-250 תלמידות. כפרים רבים נמחקו לאחר שהבתים, הבנויים מבוץ או לבנים ללא יסודות, הפכו לערימות של אבנים ועפר.

 

בתי-החולים באזור מלאו פצועים, וכתבים במקום מדווחים על מחזות קורעי לב של בני משפחה המחפשים לשווא אחר קרוביהם. תושבים אחרים חפרו במשך כל הלילה בידיים חשופות בין ההריסות; רבים באזור איבדו את בתיהם ובילו את הלילה בקור מקפיא מתחת לכיפת השמיים. גם התושבים שביתם שרד העדיפו להישאר בחוץ מחשש לרעש אדמה נוסף. במוזפרבד החליטו ראשי העיר להלין את הניצולים שאיבדו את בתיהם באיצטדיון הקריקט המקומי.

 


סופרים את המתים בפקיסטן (צילום: רויטרס)

 

באזור קשמיר מוצבים ממילא כוחות גדולים של צבא פקיסטן, בשל המתיחות עם הודו, אולם הממשלה באיסלמבד דיווחה שרבים מהחיילים נהרגו לאחר שנקברו בבונקרים או מוצבים תת-קרקעיים. ממשלת פקיסטן שיגרה לאזורים מוכי האסון כוחות תיגבור גדולים. גם האו"ם, ארגונים הומניטריים, האיחוד האירופי וכמה ממדינות העולם נערכים לשגר צוותי סיוע וציוד.

 

חרף המתיחות בין המדינות מיהרה הודו להביע תנחומים בפני ממשלת פקיסטן והצעות להגשת סיוע. "בעוד שחלקים מהודו נפגעו מאסון הטבע הבלתי צפוי, אנו מוכנים להגיש עזרה ולסייע בפעולות החילוץ כפי שיידרש", כתב ראש ממשלת הודו מנמוהן סינג לנשיא פקיסטן.

 


גופתו של נער שנהרג בקריסת אחד מבתי הספר בקשמיר הפקיסטנית (צילום: רויטרס)

 

נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש, הביע את תנחומיו לתושבי פקיסטן והודו שנפגעו מרעידת האדמה. "מחשבותיהם ותפילותיהם של הנשיא והגברת הראשונה מופנים למשפחות הנפגעים, חבריהם ויקיריהם", נמסר מדוברות הבית לבן.

 

מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, אמרה כי ארצות הברית מוכנה לעזור למדינות שנפגעו בכל שיידרש. רייס ציינה כי שוחחה עם שרי החוץ של פקיסטן והודו והציעה את עזרת ארה"ב. "ארצות הברית תעמוד לצידן של פקיסטן והודו, כפי שהן הציעו את עזרתן לנו לאחר ההוריקן 'קתרינה'".

 

הבנק העולמי הציע סיוע של 20 מיליון דולר לטובת מאמצי החילוץ והשיקום. נשיא הבנק, פול וולפוביץ', קרא לתורמים בינלאומיים לסייע למדינות דרום אסיה שנפגעו ברעידה.

 

גם בריטניה הציעה עזרה: "בריטניה מוכנה להיענות לכל בקשה לעזרה של פקיסטן בעקבות אסון רעידת האדמה", אמר שר החוץ הבריטי, ג'ק סטרו. "צר היה לי מאוד לשמוע על התוצאות הקשות... קשה עוד יותר לשמוע על כך במיוחד כאשר רבים כל כך מבני בריטניה מקורם מפקיסטן וייתכן שיש להם קרובים באזורים שנפגעו. כבר הודעתי לשר החוץ הפקיסטני כי נהיה שם בשבילם".

 

גם האיחוד האירופי, האו"ם, קנדה, יפן ומדינות נוספות הביעו נכונות לעזור בחילוץ ובסיוע לניצולים. חלק מהמדינות כבר שיגרו משלחות ראשונות לאיזורים מוכי האסון.

 

שר החוץ, סילבן שלום, אמר בישיבת הממשלה כי ישראל הציעה לפקיסטן והודו סיוע בעקבות רעידת האדמה הקשה שפקדה את דרום אסיה, אולם טרם נענו.


פורסם לראשונה 09/10/2005 05:03

 

דיאנה בחור-ניר סייעה בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מראות ההרס בקשמיר הבוקר
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
ניצבים מול ההריסות
צילום: איי פי
צילום: איי פי
החילוץ
צילום: איי פי
צילום: איי פי
קבורת ההמונים
צילום: איי פי
צילום: איי פי
הטיפול בפצועים
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
ומאמצי הסיוע
צילום: רויטרס
מומלצים