שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות

    הרבה פירות, בלי קפה - טיפים לצום קל

    בנוסח איטלקי, בנוסח אוריינטלי, ואפילו בנוסח הודי צמחוני. טיפים ושלוש מנות שיעזור לכם לעבור את הצום בקלות

    על פי ההלכה, ביום כיפור חל איסור על חמשת עינוגי הגוף - אכילה ושתייה, רחצה, סיכה בשמנים, יחסי מין ונעילת נעלי עור. אכילת ארוחה מפסקת, כלומר ארוחה עשירה ש"תמלא את הבטן" לפני הצום, היא מנהג שמוזכר בתלמוד. בין השאר נאמר שם שמי שאוכל הרבה בערב יום כיפור וצם למחרת, נחשב כאילו צם יומיים.

     

    מטרת הצום אינה מוזכרת במפורש בתורה. יש הסבורים כי הצום נועד לגרום סבל לאדם, ולענותו. יש מי שחושבים שמטרת הצום אינה הסבל, אלא ניסיון לשחרור ממגבלות גופניות, והידמות האדם למלאכים, להם אין צרכים גופניים, כדי שיוכל להתרכז בעבודה רוחנית.

     

    בין אם אתם סבורים שיש לסבול בזמן הצום, ובין אם אתם מעדיפים לנסות להשתחרר מכבלי הגוף, חשוב להקפיד על כמה כללי אכילה ביום שלפני הצום, ועל כמה דגשים חשובים בתכנון הארוחה המפסקת.

     

    לפני הצום

     

    • קפאין - קולה, קפה ומשקאות אנרגיה למיניהם מכילים כמות גדולה של קפאין. מי שמורגל בצריכת כמויות גדולות של קפאין, עלול לסבול מכאבי ראש כ- 15 שעות מתחילת הצום. יומיים לפני הצום מומלץ להימנע משתיית משקאות המכילים קפאין.

     

    • שתייה - ביום שלפני הצום רצוי לשתות הרבה נוזלים (כ-10 כוסות לאדם מבוגר), ולהעדיף מים.

     

    • פחמימות - מומלץ להרבות באכילת מזונות עתירי פחמימות וסוכרים כדי למלא את מאגר הסוכר הזמין בגוף. רצוי להרבות באכילת דגנים, לחם, פסטה, אורז ותפוחי-אדמה, ומזונות עתירי סוכר, כמו פירות טריים ויבשים, מיצי פירות ודבש. 

     

    הארוחה המפסקת

     

    הארוחה המפסקת צריכה להיות קטנה יחסית. אכילת ארוחה גדולה עלולה לגרום לתחושת עייפות וכבדות, ולהקשות על הצום. הארוחה צריכה להתבסס על פחמימות,

    בתוספת מנה חלבונית לא גדולה (עוף, דג). אכילת מזונות עתירי שומן גורמת להאטת קצב ריקון הקיבה, וזו הסיבה לכך שאכילת מזונות שמנים תורמת לתחושת שובע הנמשכת לאורך זמן. משום כך, רצוי להרבות במאכלים שמנים, ומסיבות בריאותיות, עדיף לבחור באלה המכילים שומנים לא רוויים ממקור צמחי (טחינה, אבוקדו, שמן זית). כמו כן, רצוי להימנע מאכילת מאכלים מטוגנים וממזונות מתובלים העלולים לגרום לצימאון מוגבר.

     

    לפניכם שלושה מתכונים פחות מסורתיים, שיתאימו לארוחה מפסקת. המתכונים עשויים להיראות תפלים, וזאת משום שכאמור, אין להרבות בצריכת תבלינים שיגרמו לתחושה רעב. אם אין לכם כוח לבשל כלום, איכלו הרבה לחם עם סלט אבוקדו, טחינה וכו'. לקינוח, מומלץ להכין סלט פירות גדול, שיכיל כמה סוגי פירות שונים (כולל יבשים), ולהמתיק אותו עם דבש ומיץ פירות כלשהו.

     

    מנה איטלקית - סלט פסטה עם עוף

     

    החומרים:

    500 גרם פסטה קצרה

    500 גרם עוף מבושל, חתוך לנתחים קטנים

    1 כוס אפונה ירוקה

    1/4 כוס שמן זית איכותי

    2 כפות פטרוזיליה קצוצה

    מלח ופלפל שחור

     

    אופן ההכנה:

    1. מבשלים את הפסטה במי מלח עד לדרגת "אל-דנטה". מסננים, שוטפים במים קרים (מאחר שמדובר בסלט ולא בפסטה חמה). מסננים היטב, מניחים בקערה, יוצקים את שמן הזית ומערבבים היטב, בכדי שהפסטה לא תידבק.
    2. מוסיפים את שאר המצרכים, ומערבבים היטב. חשוב לדאוג שהסלט לא יהיה מאוד מלוח ומפולפל.

     

    מנה אוריינטלית - אטריות ביצים קרות ברוטב חמאת בוטנים

     

    החומרים:

    500 גרם אטריות ביצים

    3 כפות חמאת בוטנים

    1 כף רוטב סויה

    פחית חלב קוקוס

    300 גרם בשר בקר רזה, טחון

    1/2 כף שמן צמחי

    1/2 כפית סוכר

    מלח, פלפל שחור גרוס גס

    בצל ירוק

     

    אופן ההכנה:

    1. מחממים את השמן במחבת טפלון ומטגנים את הבשר עד שהוא מאבד את צבעו הוורוד. מניחים בצד.
    2. מבשלים את האטריות על פי ההוראות שעל האריזה (כ-4-5 דקות). מסננים, שוטפים במים קרים ומניחים במסננת לניקוז.
    3. מחממים את חלב הקוקוס, מבלי להרתיח. מוסיפים את הסויה, הסוכר וחמאת הבוטנים, מערבבים היטב, וממליחים ומפלפלים קלות. מסירים מהלהבה, ומוסיפים את הרוטב לבשר. מניחים לתערובת להתקרר לטמפ' החדר, יוצקים אותה על האטריות ומערבבים היטב. שומרים במקרר. לפני ההגשה מעטרים במעט בצל ירוק קצוץ דק.

     

    מנה הודית צמחונית - דאל עדשים אדומות עם ראיטה מלפפונים ואורז

     

    דאל הוא תבשיל עדשים שנפוץ במטבח ההודי הצמחוני. הוא לא אמור להיות חריף, ועוזר להרגיע את החיך לאחר שאוכלים מנות חריפות. ראיטה היא מעין סלט או מטבל על בסיס יוגורט שאליו מוסיפים ירקות ולפעמים גם פירות.

     

    החומרים:

    לדאל:

    1/4 1 כוסות עדשים אדומות שטופות היטב ומסוננות

    2 בצלים גדולים פרוסים דק

    1/2 קופסה עגבניות מרוסקות

    3 עלי דפנה

    מלח

    לראיטה:

    6 מלפפונים שטופים היטב

    2 גביעי יוגורט (עדיף כזה שיש בו 4.5% שומן)

    מלח

    להגשה:

    1 כוס אורז מבושל לכל סועד

     

    אופן ההכנה:

    1. מכינים את הדאל: מניחים את העדשים ועלי הדפנה בסיר קטן ומכסים אותן במים. מביאים לרתיחה עדינה ומבשלים עד שהעדשים רכות מאוד ומתחילות להתפורר. אם יש עוד מים מעל גובה העדשים, שופכים אותם בזהירות. מועכים את העדשים בעזרת ממחה תפוחי אדמה.
    2. בזמן שהעדשים מתבשלות מחממים מעט שמן במחבת, ומטגנים את פרוסות הבצל עד הזהבה. מוסיפים את העגבניות המרוסקות לבצל, מערבבים היטב ומבשלים כחמש דקות.
    3. מוסיפים את תערובת העגבניות לסיר עם העדשים, מוסיפים מלח לפי הטעם, ומערבבים היטב. מגישים חם או פושר.
    4. מכינים את הראיטה: מגררים את המלפפונים על פומפיה גסה. מוסיפים להם מעט מלח, מערבבים היטב ומניחים בצד לכמה דקות. סוחטים היטב את המלפפונים בין הידיים ומחזירים לקערה, מוסיפים את היוגורט ומערבבים היטב. מתבלים במלח ומגישים.

     

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מה אוכלים? פסטה
    צילום: איילת בן-יוסף
    צילום: בועז צאירי
    אורז
    צילום: בועז צאירי
    ותפוחי אדמה
    מומלצים