שתף קטע נבחר

שפעת העופות וציפורי המחמד שלכם. מדריך

האם ציפורי המחמד יכולות להדבק במחלה? כיצד מזהים סימפטומים ראשוניים? מה צריך לדעת לפני שרוכשים ציפור בחנות? איך שומרים על היגיינה בסיסית? מדריך

שפעת העופות מדאיגה מליונים ברחבי העולם, אך בין הכותרות, מתחבאים גם חששותיהם של בעלי חיות המחמד, בעיקר אלו המגדלים  ציפורי נוי שונות. הקבוצות הנפוצות בישראל אותן נמצא למצוא בבתי אב, פינות חי, גני חיות ובחנויות לממכר ציפורי מחמד, הן: עופות מים ותרנגולות מיוחדות ; תוכים שונים כגון: תוכונים, קוקטילים, אפרור אפריקאי אדום זנב (ג'אקו), ארות, קקדו ; ציפורי שיר מסוג: קנרי, פינקים ועוד. אם יש ברשותכם אחד מסוגי בעלי הכנף המצויינים או שהנכם באים עמם במגע בתקופה הקרובה, ynet וד"ר עמיר מאורר, מנהל המרכז הווטרינרי לחיות בית אקזוטיות בחולון, מגישים לכם מדריך מפורט, רגע לפני ששפעת העופות שוקלת הגירה לא רצויה לישראל.

 

האם ציפורי מחמד יכולות להדבק בשפעת העופות?

 

תאורטית הן יכולות להדבק במחלה, אך מעשית הן צריכות לבוא במגע עם ציפור נגועה אחרת או במגע עם הפרשות נגועות במישרין או בעקיפין. אם ציפור המחמד שלכם מבלה את חייה בבית ולא יוצאת ממנו, כמעט ואין סיכון שהיא תפגוש בציפור נגועה ותדבק ממנה בשפעת העופות. הנקודה החשובה ביותר היא שעדיין לא אובחנה שפעת העופות בישראל, לא בבני אדם, לא בעופות נודדים, לא בעופות משק ובוודאי שלא בחיות מחמד.

 

במידה ונתגלה כי ציפורי נוי נדבקו במחלה, האם יש לכך חיסון?

 

ככל הידוע, לא קיים בארץ חיסון זמין אותו ניתן להזריק מניעתית לציפורי מחמד. למיטב ידיעתי, כרגע מרבית מהמאמצים המחקריים מתמקדים בייצור חיסון עבור עופות המשק. למרבה הצער אין אפשרות לרכוש את החיסון באופן פרטי.  

 

כיצד אדע אם ציפור המחמד נדבקה בשפעת? האם ניתן לאבחן זאת לפני שאפנה לטיפול אצל וטרינר?

 

בדומה לבני האדם, גם לשפעת ישנן מידות חומרה שונות. התסמינים הראשונים יכולים להופיע בתור ירידה בתיאבון, נוצות פרועות ומלוכלכות.

לאחר מכן, התסמינים האפשריים הם: הפרשות מהנחיריים ו/או מהעיניים, נפיחות סביב העיניים, קשיי נשימה, שלשול, סימנים עצביים ומוות. יש לציין כי אצל חלק מהעופות התסמינים אינם מופיעים למרות שנדבקו במחלה, אצל עופות אחרים התפתחות המחלה כל כך מהירה, כך שקשה להבחין בה ולמרבה הצער, מגלים את תוצאותיה הסופיות במוות פתאומי של החיה. ככלל, אם יש לכם חשש למצבה הבריאותי של ציפור המחמד, מומלץ לקחת אותה בהקדם לאבחון וטיפול מקצועי במרפאה המתמחה ברפואת ציפורי מחמד.

 

כיצד אדע האם התוכי או ציפור הנוי שאני קונה בחנות הם בריאים ולא נגועים בשפעת?

 

כל עוד התוכי לא יובא מחו"ל (ונמצא ברשימת המדינות הנגועות) בשבועות האחרונים אין סיבה לדאגה שכן המחלה לא אובחנה כלל בישראל. משרד החקלאות אחראי על בידוד בעלי החיים שמגיעים ארצה מחו"ל ומשחררם לתוך הארץ רק לאחר שממוניו השתכנעו כי בעלי החיים המדוברים אינם מהווים סיכון לאוכלוסית ישראל ולבעלי החיים שבקרבה

 

האם הציפורים והתוכים סובלים ממחלות דומות?

 

ישנן מחלות שמראות תסמינים דומים במערכות המעורבות: ירידה בהטלת הביצים, קשיי נשימה,שלשול, סימנים עצביים ועוד.

 

האם אפשר להדבק במידה נוגעים בביצים של תרנגולות או ציפורי נוי?

 

על פי הידע הקיים כיום, לא תועדו מקרים של הידבקות בשפעת העופות כתוצאה מנגיעה ו/או אכילה של ביצים ספציפית. יש להקפיד על שטיפת הידיים במים וסבון וכמובן בישול נאות של ביצים למאכל ככלל ולא בגלל שפעת העופות.

 

כיצד אוכל לדעת האם גוזל שבקע מביצה או גוזל שנאסף מחוץ לבית נדבק במחלה? האם יונים המקננות על מרפסות הבתים יכולות להדבק במחלה? 

 

כל עוד ישראל נחשבת נקיה משפעת העופות, יש להמשיך להתנהג בהתאם. אם משרד החקלאות ו/או הבריאות יצאו בהודעה שונה לציבור, יש לפעול על פי המלצותיהם. רק בדיקת דם יכולה לשלול נגיעות בנגיף.

 

האם למגדלי הציפורים הביתיים יש סיבה לדאגה? 

 

מאחר ואין עדות להעברת המחלה "דרך האוויר", זאת אומרת, אם התוכי או הקנרי נמצא בבית ואינו יוצא החוצה, הסיכוי שלו להדבק במחלה שעדיין לא נמצאת בארץ הוא אפסי.

תיאורטית, אם המחלה אכן תגיע לישראל, הסיכון העיקרי לתוכי קיים במידה ואחד מבני הבית עובד בתעשיית העופות, במרפאה או בבית חולים ובא במגע עם עופות או בני אדם הנגועים בשפעת העופות. אם וכאשר המחלה תגיע לישראל, סביר להניח שמשרד החקלאות והבריאות יפרסמו הנחיות והמלצות לציבור וכן לגבי חיות המשק וחיות המחמד. 

 

באלו צעדים מומלץ לנקוט לאחר מגע עם ציפורי בר / אווזים / ברווזים בטבע?

 

בארץ המחלה לא אובחנה עדיין כלל ולפיכך, כמעט ואין קרבה פיזית בין בני האדם לעופות הבר. כדאי לשמור על כללי היגיינה בסיסיים, כלומר: לשטוף ידיים עם מים וסבון לאחר מגע עם עופות משק, ללבוש מסיכת מגן (על הפנים) אם עובדים במשק שמגדל עופות. 

 

המלצות נוספות מעבר לשטיפת הידיים במים וסבון:

 

  • להקפיד על תזונה מגוונת ומאוזנת לציפור המחמד על מנת לחזק את המערכת החיסונית שלה.
  • לחשוף את הציפור לשמש כל פעם ל- 15 דקות מספר פעמים בשבוע.
  • אם הציפור מראה התנהגות חריגה מומלץ לקחת אותה לבדיקה במרפאה שמנוסה בטיפול בבעלי כנף.

 

יש לכם שאלות נוספות? בואו להתייעץ עם ד"ר מאורר בפורום ציפורי נוי

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לעקוב אחר הדיווחים של משרד הבריאות והחקלאות. ד"ר מאורר
לשים לב לשינויים במראה ובהתנהגות
צילום: רויטרס
להקפיד על היגיינה בעת מגע עם ביצים וציפורים בטבע
צילום: אמיר פלג
מומלצים