שתף קטע נבחר

"ארה"ב רודפת את סוריה בלחץ ישראל"

לקראת דו"ח החקירה של האו"ם על רצח אל-חרירי שיפורסם מחר, סוערות הרוחות בעולם הערבי. מקורות סורים טוענים כי "הממשל יוצר משברים בלחץ ישראל, בכדי לממש את המטרות והאינטרסים של הלובי הציוני". ואילו עיתון כווייתי טוען שכנעאן לא התאבד אלא נרצח: הוא שב מסיבוב קצר מחוץ למשרד ואז גילה בתוכו חוליה חמושה שנשלחה להתנקש בו. את שיחת הטלפון האחרונה הוא שוכנע לעשות ע"י המודיעין הסורי כדי שיהיה אליבי להתאבדות

דמשק בלחץ: מקור סורי מסר כי המשטר בדמשק מוכן לשתף פעולה "עם כל גורם בינלאומי המעוניין להיווכח בחוסר נכונותן של ההאשמות האמריקניות המכוונות כלפיה וזאת בכל הקשור לעיראק או ללבנון". אותו מקור הוסיף לעיתון "אל-ווטן" היוצא לאור בקטאר ומסר כי "קשריה של דמשק עם כל הממשלים האמריקנים בעבר היו טובים, והממשל הנוכחי הוא זה אשר יוצר את המשברים עימה בלחצים ישראלים, וזאת בכדי לממש את המטרות והאינטרסים של הלובי הציוני".

 

אולם בכך לא מסתכם הטיעון הסורי. לפי אותו מקור, הממשל האמריקני סירב ליותר מיוזמה סורית אחת לנהל דיאלוג ענייני וקונסטרוקטיבי בין הצדדים, שיאפשר להגיע לפתרונות לכל הבעיות שישביעו את רצונם של הצדדים. זאת, בהמשך לדיווחים לפני מספר ימים בעיתונות הערבית על מגעים מאחורי הקלעים בין דמשק לוושינגטון.

 

ועדת החקירה בראשות החוקר הגרמני מהליס אמורה מחר להגיש את ממצאיה על רצח ראש ממשלת לבנון לשעבר רפיק אל-חרירי למזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, ולחברות מועצת הביטחון. 

 

הגורם הסורי הצביע על ה"תפקיד המסוכן" שממלאת ישראל כדי להשאיר את המתח בין ארה"ב לסוריה על כנו. בהקשר זה הוא ציין את הצהרותיו של שר החוץ, סילבן שלום, שהדגיש לפני כמה ימים כי ממשלת שרון היא זו שעודדת את ארה"ב וצרפת להעביר במועצת הביטחון את החלטה 1559 בעניין לבנון, ואת הדגשתה של ישראל כי היא מעוניינת להפוך את המצב בלבנון לקלף מיקוח אמריקני מול סוריה. לדבריו, זוהי עדות ל"ממדי הכניעה של הממשל הנוכחי לכל מה שמעוניינת בו ישראל" - הרחקת האזור מאווירה של שלום צודק וכולל ומיציבות.

 

בתוך כך, חשף אותו גורם כי מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, הגיש לסוריה ביטחונות שאין בכוונתו לעשות "פוליטיזציה" של דו"ח ועדת החקירה הבינלאומית שיוגש מחרתיים. לדברי המקור, התחייבות שכזאת פירושה שלא להפנות אצבע מאשימה במישרין כלפי סוריה. לדבריו, סוריה איננה חוששת מדו"ח ועדת החקירה, אם יהיה זה טכני או מקצועי, אולם מה שחוששת ממנו דמשק היא "פוליטיזציה" של הדו"ח.

 

"כנעאן לא התאבד אלא נרצח"

 

בתוך כך דיווח שלשום העיתון הכוויתי אל-קבס כי שר הפנים הסורי, ראזי כנעאן, לא התאבד כי אם נרצח במשרדו. לפי הדיווח, כנעאן שב מסיבוב קצר מחוץ למשרד וגילה בתוכו חוליה חמושה שנשלחה להתנקש בו. גורם לבנוני בכיר שהדליף את הסיפור מסר כי כנעאן שוכנע על ידי גורם סורי בכיר לתת התייחסות רשמית לתחנת הטלוויזיה הלבנונית NTV, שהאשימה אותו בשחיתות. כנעאן הצטווה לתת את גירסתו ולסיים אותה עם המשפט לפיו זאת ההתייחסות האחרונה שלו לעניין. בדיעבד התברר כי המטרה האמיתית מאחורי המשפט הזה היתה לעשות בו שימוש לצורך הכיסוי על גירסת ההתאבדות בהמשך.

 

בהקשר זה שללו מקורות סוריים את קיומו של כל קשר ישיר בין התאבדותו של כנעאן (אם אכן התאבד) לבין הדו"ח של ועדת החקירה בינלאומית לבדיקת נסיבות ההתנקשות בראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי.

 

לדברי המקורות, מספר אמצעי תקשורת ניסו למצוא קשר שכזה כדי לשבש את העמדה הסורית, אולם "החקירות שהתנהלו שיכנעו גורמים בינלאומיים רבים

כי כנעאן אכן התאבד בשל לחצים נפשיים בהם היה נתון מצד מסעות הכפשה תקשורתיים בלבנון. אותם מקורות צפו עוד כי שליח מזכ"ל האו"ם, טוריה לארסן, יבקר בדמשק בימים הקרובים וזאת כדי לדון עם ההנהגה הסורית בעניין פעולתה של ועדת החקירה והחלטה של מועצת הביטחון של האו"ם 1559.

 

ועוד בנושא לבנון. בלבנון עוקבים בדריכות אחר ההתפתחויות האחרונות עד להגשת הדוח של ועדת החקירה הבינלאומית ונמסר כי כבר החלו מגעים בלתי רשמיים בין מספר בירות הנוגעות בנושא הלבנוני ובמיוחד פריז, לשם הגיעו ראש ממשלת לבנון, פואד סניורה. בטרם נועד סניורה עם שליח מזכ"ל האו"ם ללבנון, טריה לארסן, אמר לארסן כי "הסתיימו כל התירוצים של ההתנגדות בלבנון".

 

המגזין הגרמני "שטרן" דיווח שלשום כי עאסף שאוקת, גיסו של אסד ומי שנחשב לשני בעוצמתו בסוריה, הוא החשוד העיקרי בחיסולו של ראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי. על פי הדיווח, שאוקת הופיע בפני ועדת החקירה הבינלאומית "לא בתור עד, אלא כחשוד מרכזי". 


פורסם לראשונה 19/10/2005 21:25

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
כנעאן.
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
אסד. "מוכן לשתף פעולה"
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
אנאן. נתן ערבויות?
צילום: רויטרס
מומלצים