שתף קטע נבחר

הסטודנטים המפונים דורשים פטור משכר הלימוד

התאחדות הסטודנטים, בשיתוף "תא כתום", טוענת כי המדינה מחויבת לסייע לסטודנטים שנאלצים להתמודד עם בעיות קיומיות לאחר שפונו מבתיהם בהתנתקות. "מצד אחד נלחמתי על הבית ולקח לי תקופה ארוכה כדי להבין מה קרה", אומרת תושבת נצרים לשעבר שאמורה להתחיל ללמוד בעוד שבוע, "ומצד שני רק עכשיו אני מתחילה להתאפס על עצמי ולנסות למצוא עבודה". ח"כ גילה גמליאל שלחה מכתב לשרת החינוך ולראש הממשלה ותבעה מהם להיענות לדרישה

סטודנטים שפונו מגוש קטיף וצפון השומרון דורשים פטור מתשלום שכר הלימוד לשנה הקרובה, בגלל קשיי הקליטה במקומות מגוריהם החדשים וההסתגלות לחיים שאחרי ההתנתקות. שבוע בלבד לפני פתיחת הלימודים במוסדות האקדמיים הועלתה דרישה זו בפני שרת החינוך לימור לבנת וראש הממשלה אריאל שרון ע"י חברת הכנסת גילה גמליאל, שנחלצה לעזרת הסטודנטים.

 

לירון זיידין, סטודנט חבר "תא כתום" שהיה מראשי המאבק במהלך ההתנתקות, טוען כי המדינה מחויבת כלפי הסטודנטים המפונים: "המדינה ביצעה מהלך וכעת המחוייבות שלה לדאוג לציבור ובין היתר לסטודנטים, שאין להם אפילו מקום לגור בו. חייו של סטודנט שצריך לעבוד וללמוד קשים ממילא, אז קל וחומר שקשה לכלכל ולדאוג למצוקה של בני המשפחה וההורים ובמקביל לבנות מחדש חיים בקהילה. כספי הפיצויים עדיין לא הגיעו למשפחות המפונים. מהסיבה הזאת לסטודנטים פשוט אין כסף ללמוד. כל סיוע שאפשר לתת לסטודנטים הוא נחוץ ובגדר מצווה".


הפגנת תא 'כתום' לפני ביצוע ההתנתקות (צילום: גיל יוחנן)

 

איילת שיבר, סטודנטית בת 20 ממכללת אשקלון ותושבת נצרים לשעבר, מספרת כי ההתנתקות השפיעה עליה עוד במהלך שנת הלימודים האחרונה. "הראש שלי לא היה בלימודים כי נלחמתי על הבית שלי, וגם לא היה לי זמן לעבוד", היא אומרת. "כעת, אחרי שפינו אותנו, הגעתי למצב שאין לי איפה לגור, אין לי כסף אפילו לשלם עבור המעונות במכללה. בניגוד לסטודנט רגיל אני במצב שונה: מצד אחד נלחמתי על הבית ולקח לי תקופה ארוכה כדי להבין מה קרה ומצד שני רק עכשיו אני מתחילה להתאפס על עצמי ולנסות למצוא עבודה. בינתיים ההורים מנסים לעזור לי קצת אבל אם המצב יימשך כך, איאלץ להפסיק ללמוד. אני מקווה שיתחשבו בנו כי המדינה היא זו שהביאה אותנו למצב הזה".

 

ח"כ גמליאל: להעניק למפונים 'מרחב נשימה' 

 

בעקבות טענות הסטונדטים שלחה חברת הכנסת גילה גמליאל מכתב לשרת החינוך ויו"ר המועצה להשכלה גבוהה, לימור לבנת, עם העתק לראש הממשלה, ובו דרישה לבטל את תשלום שכר הלימוד למשפחות המפונים. "על אף מאמצי הממשלה להיערך כיאות לפינוי באמצעות מנהלת סל"ע, ניכר כי לא ניתן מענה ראוי למצוקותיהם של המפונים", כתבה גמליאל. "למעלה משבעים אחוזים מהם עדיין נמצאים מחוץ למעגל התעסוקה, דבר הגורם להתמודדות קשה עם בעיות קיומיות שלא היו טרם פונו המתיישבים מבתיהם".

 

לדברי גמליאל, חלק ניכר מבעיות הסטודנטים נובע מקשיים כלכליים, הנגרמים בגלל בירוקרטיה של המנהלת במתן הפיצויים וסירוב הבנקים לסייע בנושא המשכנתאות, אותן הם ממשיכים לשלם על בתים שכבר לא קיימים. "אני פונה אליך בקריאה לפעול למען פטור מתשלום שכר לימוד לשנה זו לילדי המפונים", ממשיכה גמליאל במכתבה. "פטור שכזה עשוי לתת 'מרחב נשימה' אשר כה נחוץ להם בעת שהם בונים מחדש את בתיהם וקהילותיהם". גמליאל אומרת כי לאחרונה הגיעו אליה פניות רבות של מפונים ובהן עולות המצוקות הקשות אליהן נקלעו, רובן על רקע כלכלי.

 

דובר שרת החינוך, יהורם מלכה, מסר בתגובה לדברים: "המכתב טרם נתקבל בלשכת השרה. לכשיתקבל – נתייחס אליו בהתאם".

 

יו"ר התאחדות הסטודנטים, אסף שגב, מסביר כי מאחורי הדרישה לבטל את שכר הלימוד עומדת החובה לסייע לחברים לספסל הלימודים ולא מסר פוליטי כלשהו: "אנו תומכים במתן הקלות בשכר הלימוד למפונים מגוש קטיף עד כדי ביטולו כליל, ולכן אנו רואים באור חיובי את הצעתה של סגנית השר גמליאל. הסטודנטים פעלו רבות בתקופת ההתנתקות ולאחריה כדי להקל על מצוקתם הפיזית והנפשית של המפונים. עם זאת, יש לקבוע קריטריונים להטבות אלו בצורה שלא תהיה גורפת אלא מועילה למי שאכן זקוק להם. אנו תקווה כי הממשלה תדע לתת לסטודנטים אלו פתרון אמיתי – גם בהשכלה, וגם שיהיה להם קורת גג קבועה ויציבה".


פורסם לראשונה 20/10/2005 00:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
חברי תא 'כתום'
צילום: גיל יוחנן
צילום: צביקה טישלר
ח"כ גמליאל. תומכת בסטודנטים
צילום: צביקה טישלר
מומלצים