שתף קטע נבחר

פרס: אין ברוגז בין מדינות

בראיון ל-ynet מכחיש המשנה לרה"מ את ההודעות המתוקשרות על הקפאת המגעים עם הרשות. מאבו-מאזן הוא מצפה ליותר, אבל מתנגד לטרנד של חלוקת ציונים לו. לעמיר פרץ הוא מציע "לשמור על צניעות" ואומר: "עדיף להיאבק בעוני מתוך הממשלה"

בין עיסוק בנושא המדיני לקמפיין המתוקשר בעניין פיתוח הגליל, מקדיש שמעון פרס זמן רב מזמנו למירוץ האישי - בעוד קרב על צמרת העבודה. הוא מתנגד לדברי עמיר פרץ - האיש אותו החזיר בעמל רב למפלגה והפך ליריבו - אשר הצהיר כי מיד עם בחירתו, יוציא את העבודה מהממשלה.

 

"הלא פרץ היה כבר מחוץ לממשלה ותוכנית ביבי עברה, מה יצא מזה?", תוהה השר פרס בראיון ל-ynet. "בכלל, כולנו מוכרחים לשמור על צניעות מסוימת. אני בטוח שעמיר האמין שיקבל הרבה יותר מנדטים לכנסת, יותר ממה שהוא קיבל. לפי דעתי, הסיכוי להילחם בעוני בשלב זה הוא הרבה יותר גדול בתוך הממשלה - מאשר מחוץ לה. זה חשבון פשוט. אנחנו לא משרתים אימג'ים ולא עושים תדמיות או הצגות".

 

כמי שמשמש בתפקיד המשנה לראש הממשלה שרון, פרס לא מקבל את הטענה שתפקיד העבודה בממשלה הסתיים עם השלמת הנסיגה מהרצועה. "הקרב על התקציב עוד לא הושלם וגם עניין המעברים, שקשור להתנתקות. אנחנו עדיין מטפלים בעזה".

 

לא מחלק ציונים

 

לקראת פסגת בוש - אבו-מאזן, שתתקיים מאוחר יותר היום (ה') בבית הלבן, אומר פרס: "האמריקנים תולים תקוות באבו-מאזן, אז הם מזמינים אותו. הלא את ערפאת סירבו להזמין בסוף. יש להם תביעות גם כלפיו וגם כלפינו, שזה לא דבר מפתיע. ממנו הם תובעים בעצם שייקח את העניינים הביטחוניים לידיים - ובצדק. מאיתנו הם תובעים שנאפשר להם לחיות ולהתפתח. האיזון כאן הוא די ברור, הם מנסים לאזן את זה כפי שצריך.

 

"החמאס הוא אויב של אבו-מאזן לא פחות משהוא אויב שלנו, עלינו הוא מאיים בטרור - עליהם הוא מאיים בקיום". לדברי פרס, אין לדבר על הפלסטינים כאילו היו מקשה אחת: "יש אנשי טרור, שהם אסון לפלסטינים, ויש אנשי מדיניות, שפועלים לטובת עמם ולטובת השלום, וממילא ראוים גם לתמיכה שלנו".

 

לקראת הפסגה בוושינגטון, ועל רקע ציון ה"נכשל" שמעניק ראש הממשלה לראש הרשות הפלסטינית, פרס לא מוצא אלטרנטיבה לשלטונו. "מה זה נכשל? אבו-מאזן הוא היום האלטרנטיבה הסבירה ביותר שיש לישראל. קשה לו, ולפי דעתי הוא צריך לעשות מאמץ יותר גדול. אני מאמין שהוא רוצה להיפטר מהטרור ושזה מזיק לו. אני מאמין שהוא רוצה בשלום. יש לו קשיים רבים מבפנים. אנחנו חושבים שהוא יכול להתגבר עליהם יותר מהר, אבל קשה לו. אין טעם בשיפוט מוחלט, זה לא תעודת גמר בבית-הספר שמורה נותן ציונים. כאן מנהלים משא ומתן ומנסים לעודד, נאמר, את התלמידים".

 

אילו מחוות יכולה ישראל להעניק לאבו-מאזן? "זה לא עניין של מחוות. גם כאן הניסוחים הם פשוט מבלבלים. ביננו לבין עצמנו, אנחנו מעוניינים שבעזה ישרור רעב? אנחנו מעוניינים שתהיה כלואה מכל הצדדים? שעזה תהיה בית תמחוי אחד גדול? ללא קשר לאבו-מאזן, לנו יש עניין שעזה לא תהיה רעבה ולא תהיה מרירה או מתקוממת. זהו אינטרס ישראלי מובהק, וגם אינטרס אנושי. לא צריך להצטדק".

 

לדידו של פרס, הצעדים אותם על הרשות לנקוט הם ברורים, ובראשם - הרפורמה הביטחונית. "יש לו 11 מפקדות ביטחון, נאמר שיעשה מהן שלוש. הוא צריך לרכז את ענייני הביטחון תחת גג אחד. זה לטובתו, אני לא מציע לצייר את כל זה כאילו זה לטובתנו".

 

פתק הצבעה ופצצה

 

פרס שותף לעמדתו של שרון בכל הקשור להתנגדות להשתתפות חמאס בבחירות, אם כי הוא נמנע מלקרוא למניעת הבחירות, אם אכן כך יקרה. "אי-אפשר לבוא עם פתק ועם פצצה בעת ובעונה אחת. מי שבא עם פתק צריך להודיע שאין לו פצצות והוא נגד שימוש בפצצות. הבעיה היא לא שם הארגון, הבעיה היא תוכנו. אם חמאס יתפרק מנשקו ויוותר על איום בנשק, זה בסדר, זה דבר אחר".

 

"גם האיום על הפלסטינים הוא קשה מאוד. אם יסכימו שיבואו חמושים לקלפי, הם מסכנים את הבחירות מבחינה דמוקרטית. פעם אמר גנדי, 'כשהחתול רץ אחרי העכבר - העכבר לא יכול להכריז על שביתת נשק'. זה לא טוב, זה לא מספיק אפילו לשביתת נשק חלקית". אך גם בהצהרה מפי החמאס על נטישת הטרור לא תספק את ישראל. "בכלל החמאס לא מספק אותנו", אומר פרס. 

 

לאחר הפיגוע הרצחני בגוש עציון, יצאה הממשלה בהודעה דרמטית על הקפאת המגעים. אך מדברי המשנה לרה"מ עולה כי בקרב השרים, אין תמימות דעים בנושא. "אין החלטה פורמאלית", הוא אומר, "אני לא מאמין בברוגז, ברוגז זה בין ילדים קטנים, לא בין מדינות. אמרתי לעריקאת שנמשיך במגעים לאחר שנקבל כמה החלטות בקבינט. אמרתי לו שייקח כמה ימים עד שבוע עד שנחליט".

 

בראיון התייחס פרס גם לביקורת האמריקנית על הבנייה באזור E1, בשטח המחבר בין מעלה אדומים לירושלים. "שנים אנחנו אומרים שאנחנו בעד זה ונמנעים מלבנות. אנחנו לא רוצים לחצות את יהודה ושומרון וליצור מצב בו אף פעם לא נוכל להגיע לשלום. אשר לירושלים עצמה, לרוב מדברים הרבה ועושים מעט. כל המדיניות היא של דיבורים. ירושלים היא לא במצב שהיינו רוצים שתהיה. היינו מטיבים לעשות לו היינו משקיעים בירושלים, שאין לגביה חילוקי דעות, את מה שצריך". 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צפריר אביוב
לא עושה ברוגז: פרס
צילום: צפריר אביוב
צילום: תומריקו
לשמור על צניעות: פרץ
צילום: תומריקו
צילום: איי פי
מה זה נכשל? אבו-מאזן
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
עם פתק ופצצה: חמאס
צילום: רויטרס
מומלצים