מתכוננים לשפעת: "קו חם" בין ישראל לירדן
נציגים ממשרדי החקלאות נועדו בצדו הירדני של גשר שייח' חוסיין, והבטיחו לעדכן זה את זה במקרה של הידבקות במחלה. ישראל תשתתף גם בפורום של האיחוד האירופי בנושא
במשך יותר משלוש שעות נועדו בצהריים (יום ה'), בצדו הירדני של גשר שייח' חוסיין, נציגים ממשרדי החקלאות של ישראל וירדן. על הפרק: הערכות משותפת לקראת הגעה אפשרית של המחלה שמשגעת את העולם - שפעת העופות.
הנציגים הישראלים בפגישה היו ד"ר משה חיימוביץ', מנהל השירותים הווטרינריים, ד"ר שמעון פוקימונסקי, וטרינר ראשי לעופות במשרד החקלאות וד"ר שמעון פרק, מנהל המחלקה למחלות עופות. מהצד הירדני השתתף ד"ר פארס בחית', מנהל השירותים הווטרינריים בירדן.
בפגישה הסכימו הצדדים על עדכון הדדי באמצעות "קו חם", במקרה של הידבקות באחת המדינות. נציגי משרד החקלאות הזמינו את עמיתיהם הירדנים להשתלמות במעבדה למחלות עופות בבית דגן.
בתוך שלושה שבועות תתקיים פגישה נוספת, בדרג דומה. במשרד החקלאות אמרו שהקשר עם הירדנים יאפשר להם לקבל עדכונים בנושא שפעת העופות ממדינות ערב, כמו סוריה ועיראק, שעמן אין לישראל קשרים.
בתוך כך, קיבלה היום ישראל הזמנה מארגון ה-OIE, הארגון הבינלאומי למחלות בבעלי-חיים, להשתתף במפגש של מדינות האיחוד האירופי בתחילת נובמבר בבריסל, במטרה לשלב כוחות בהערכות למחלה. ישראל הוזמנה למפגש אף שאינה חברה באיחוד.
בתדרוך שנערך במשרד הבריאות נמסר כי הנחיות לטיפול בחולה בודד בשפעת העופות, וגם במקרה של התפרצות מגפה, הועברו לבתי החולים. מדי יום המשרד בודק ועוקב אחרי יישום הנהלים.
ד"ר מיקי גלעדי, מנהל היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי תל אביב, סיפר שאנשי הצוות בבית החולים כבר מתורגלים: "ההכנות לטיפול בחולה שנדבק בשפעת העופות דומות מאוד להכנות שעשינו לטיפול במחלות כמו הפרה המשוגעת, קדחת הנילוס המערבי, אנתרקס וגם סארס. לכולן יש לנו תוכניות מסודרות וקיימנו תרגילים". לדבריו, לכל צוות בית החולים הופץ דף מידע על שפעת העופות, ולרופאים במיון ניתנו הנחיות איך לאתר חולה בשפעת העופות ומהם סימני המחלה.
"אם יגיע אדם שיש חשד שנדבק, או אדם שהגיע ממדינה שבה יש הדבקה בשפעת עופות, נתייחס אליו במשנה זהירות. למרות שבשלב הזה לא מדובר בהשתנות של הנגיף, והמחלה לא עוברת מאדם לאדם, נתייחס לכל חולה כאילו הוא מדבק. בדומה לחולה שחפת, למשל, שמגיע היום למיון".
כבר בחדר המיון החולה ייכנס לבידוד, ועל פניו תולבש מסיכה. גם הצוות הרפואי יצויד בבגדים אטומים ובמסיכה. מהחולה יילקחו בדיקות מעבדה. "אנחנו לא לוקחים צ'אנסים במקרה כזה, ואדם יישלח לבידוד בחדר מיוחד שבו לחץ שלילי המונע מאוויר לצאת מהחדר". אדם החשוד כחולה בשפעת עופות יתחיל לקבל את תרופת ה'תמי-פלו' מתוך המלאי הארצי שנמצא במשרד הבריאות. "אנחנו מדינה שמתורגלת יותר מכל מדינה אחרת במצב כזה", אמר ד"ר גלעדי.