שתף קטע נבחר

דו"ח חרירי: "ראיות נגד בכירים בסוריה ובלבנון"

דו"ח החקירה של האו"ם על רצח חרירי קובע כי "מכלול הראיות מצביע ישירות על מעורבות בכירים בסוריה ובלבנון ברצח". בין המעורבים, על פי מסקנות ועדת החקירה, גם גיסו של הנשיא בשאר אסד. הדו"ח המלא מציין כי בכירים בממשל הסורי, בהם שר החוץ פארוק א-שרע, ניסו להטעות את החוקרים. ימים לפני הירצחו סיפר אל-חרירי על פגישה קשה שהייתה לו עם אסד והודה כי "יצאתי משם חיוור. זה היה היום הגרוע בחיי"

כל חוטי החקירה מובילים לסוריה. דו"ח הוועדה הבינלאומית לבדיקת נסיבות ההתנקשות בראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי, קובע כי קיימות "ראיות מצטברות" למעורבות בכירים סורים ולבנונים ברצח. הדו"ח שחיבר השופט הגרמני, דטלף מהליס, מצביע גם על כך שבכירים בממשל הסורי, בהם שר החוץ, פארוק א-שרע, ניסו להטעות את החוקרים.

 

גורמים דיפלומטיים באו"ם אומרים כי הדו"ח, שאמור היה להתפרסם רשמית רק אחר הצהריים (שישי), מגיע "קרוב מאוד לאסד", וכי קרוב לוודאי שהוא יידון במועצת הביטחון, ואולי בבית הדין הבינלאומי בהאג. ועדת החקירה הבינלאומית אמנם לא נקבה בשמו של נשיא סוריה אולם קיימים חשדות כלפי גורמים המקורבים אליו עד מאוד, ביניהם גיסו. ארגון "החזית העממית - המפקדה הכללית" בלבנון של אחמד ג'יבריל, היה מעורב בהתנקשות "במעגל החיצוני", כך נקבע.

 

"גורמי ביטחון סורים היו מעורבים בהתנקשות"

 

"כיווני חקירה רבים מצביעים על גורמי ביטחון סורים שהיו מעורבים בהתנקשות", נכתב בדו"ח. "לא ייתכן שפעולת התנקשות מורכבת כל כך תצא לפועל מבלי לקבל אישור של בכירים ביטחוניים בסוריה ובלי שיתוף פעולה של שירותי הביטחון הלבנוניים. הארגון שרצח את חרירי ועוד 22 נוספים הוא ארגון נרחב ובעל משאבים ניכרים".

 

הוועדה מציינת כי במסקנותיה היא למעשה מאשרת "את הערכתם של רבים, לפיה סוכנים בכירים במחלקת המודיעין הסורית משפיעים באופן יומיומי באופן אסטרטגי על ממשלת לבנון. הקונפליקט הגלוי שהלך וגבר, בין ראש הממשלה אל-חרירי לבין בכירים בסוריה, בהם הנשיא בשאר אסד, היה נדבך מרכזי באינפורמציה שהגיעה לידי ועדת החקירה במהלך הכנת הדו"ח".

 

הדו"ח קובע גם ש"שירותי הביטחון והמודיעין הלבנונים והסורים האזינו באופן קבוע לקווי הטלפון של חרירי וידעו על כל תנועותיו", וכי פעולת ההתנקשות תוכננה ככל הנראה במשך מספר חודשים. על פי הדו"ח, מנגנוני הביטחון הסורים והלבנונים "שולטים בכל המוסדות החברתיים בלבנון, ולכן קשה לדמיין שתוכנית התנקשות כל כך מורכבת תקרום עור וגידים מבלי שאותם מנגנונים יידעו עליה". אחד הגורמים עליהם הצביעה הוועדה הוא ראש המודיעין הסורי בלבנון לשעבר, הגנרל רוסתום רזאלה.

 

כאמור, הראיות שהצטברו במהלך חקירה הוועדה מובילות למספר בכירים ומקורבים לנשיא אסד, בהם גיסו, הגנרל אסף שאוקת. על פי הדו"ח, ייתכן ושאוקת מילא תפקיד מרכזי בתכנון להתנקש באל חרירי שכן הוא אילץ את פעיל האיסלאם הקיצוני הידוע, אחמד אבו עדס, לצלם קלטת וידאו בה הוא נוטל את האחריות כביכול להתנקשות, שבועיים לפני האירוע. כזכור, נטילת אחריות שכזאת אכן שודרה אולם לא נמצאו לה סימוכין.

 

בגרסתו הראשונית של הדו"ח - בטרם הוגש על ידי הוועדה - מצויין כי אחד העדים אמר ששאוקת ומאהר אסד, אחיו של הנשיא, היו בין קבוצת בכירי הביטחון בלבנון ובסוריה שהחליטו להתנקש באל-חרירי ואף ערכו מספר פגישות בדמשק בנושא זה. למרות זאת, שמותיהם של השניים הושמטו מדו"ח הביניים שהוגש אתמול למזכ"ל האו"ם.

 

לפני מספר שבועות נעצרו ארבעה קצינים בכירים במנגנוני הביטחון הלבנונים, שהיו מנאמני סוריה והואשמו במעורבות בהתנקשות באל-חרירי. הדו"ח היום ציין כי אחד מהעדים שהופיעו בפני הוועדה סיפר כי באוקטובר 2004 נפגש עם אחד מהארבעה, הגנרל מוסטפה חמדאן, מפקד משמרות הרפובליקה. באותה פגישה דיבר חמדאן על אל-חרירי בצורה קשה והאשים אותו כי הוא נאמן לישראל. אותו עד ציין כי חמדאן סיים את השיחה בדברים "עוד נשלח אותו בשיירה שתהיה ההלוויה".


חיילים ברחובות ביירות. בלבנון דורשים משפט בינלאומי (צילום: איי פי) 

 

הדו"ח ציין עוד כי פעיל של ארגון איסלם קיצוני בלבנון, אחמד עבד אל-עאל, אשר היה ידוע בקשריו ההדוקים עם שלטונות סוריה, השתמש במכשיר הסלולרי שלו וניהל שיחות "עם כל האישים החשובים בחקירה הזאת". בין היתר ניהל שיחות עם בכירים במנגנוני הביטחון הלבנונים ביום ההתנקשות ובכלל זה עם הגנרל פיסל רשיד, ראש מנגנון ביטחון המדינה בביירות.

 

הדו"ח קובע עוד כי אל–עאל ביצע שיחה דקות לפני הפיצוץ שאירע בשעה 12:47, אל הטלפון הסלולרי של נשיא לבנון, אמיל לאחוד. ההערכה בלבנון, עוד בטרם פרסום הדו"ח, היתה כי על לאחוד יופעלו לחצים כבדים נוספים להתפטר מתפקידו בעקבות מסקנות ועדת החקירה אולם הוא צפוי להשיב על כך בשלילה שכן לטענתו שמו לא מוזכר באופן מפורש.

 

במסגרת מסקנות הוועדה מועלית הסברה כי פיצוץ מכונית התופת שהרגה את אל-חרירי בוצע על ידי מחבל מתאבד. אותו מתאבד היה ככל הנראה עיראקי, אשר סבר כי משימתו היא התנקשות בחייו של ראש ממשלת עיראק, יעד עלאווי, שהגיע לביירות זמן קצר לפני כן. מכונית התופת עצמה - מסוג מיצובישי - עברה את הגבול בין סוריה ללבנון שלושה שבועות לפני ההתנקשות.


אזרחים לבנוניים עם עיתוני הבוקר (צילום: איי אף פי)

 

"השר פארוק א-שרע שיקר לוועדה"

 

סוריה, על פי הדו"ח, לא שיתפה פעולה באופן מלא עם צוות החקירה. "המנגנונים הסורים החליטו לשתף פעולה באופן מוגבל, לאחר היסוסים, ומרבית הנחקרים הסורים ניסו לשבש את החקירה", נכתב. בין השאר מצביעה הוועדה על שר החוץ הסורי, פארוק א-שרע, כאחד הבכירים שניסו לשבש את החקירה: "מכתב שנשלח לוועדת החקירה משר החוץ של סוריה כלל מידע שקרי".

 

גם סגנו, וואליד אל מועלם, מואשם כי שיקר לחוקרי הוועדה כאשר נשאל לגבי פגישותיו עם אל-חרירי בחודש פברואר. אל מועלם מוזכר בדו"ח כמי ששמע מפיו של אל-חרירי, ימים ספורים לפני שנרצח, על פגישה שקיים עם אסד ועל הדאגה הרבה שחש בעקבות פגישה זו ויחסו של הנשיא כלפיו.

 

"הוא (אסד) אמר לי 'תמיד הצהרת שאתה עם סוריה, עכשיו הגיע הזמן להוכיח האם התכוונת לדבריך'", סיפר אל-חרירי לסגן השר בשיחה שהוקלטה. "הוא לא שאל לדעתי, לא פנה אלי כאל ראש ממשלה או כאל מישהו שמכיר אותו, זה היה מתסכל, מביך. זה היה אחד הימים הגרועים בחיי. כשיצאתי מהפגישה איתו שאל אותי איש הביטחון מדוע אני חיוור כל כך". 

 

לדברי צוות החקירה, ברצח אל-חרירי היו מעורבים גם חשדות לפלילים הקשורים לעסקי הלבנת הון: "המניע להתנקשות הוא קרוב לוודאי פוליטי. עם זאת, ההתנקשות לא היתה פעולה של יחידים, אלא של ארגון, שיש לו גישה לאמצעים מקצועיים, ולכן סביר להניח ששחיתות, הונאה והלבנת כספים היוו גורם שהניע חלק מהחשודים להשתתף בפשע". החוקרים ממליצים שהלבנונים ימשיכו בחקירה.


רחובות ביירות הבוקר. כוננות מחשש למהומות (צילום: איי אף פי)

 

הדו"ח המלא, המשתרע על פני 60 עמודים, נכתב לאחר שהצוות של השופט מהליס ראיין יותר מ-400 עדים וסקר 60 אלף מסמכים. במהלך הדו"ח מוזכרת ההיסטוריה של שתי המדינות, החל מהתקופה העותמאנית, דרך קבלת העצמאות של שתיהן אחרי מלחמת העולם הראשונה ועד מלחמת האזרחים הממושכת בלבנון בשנות השמונים וחלקה של סוריה בעימות פנימי זה.

 

דרישה בלבנון: "משפט בינלאומי לרוצחים"

 

ברחובות ביירות הוצבו חיילים לבנונים מחשש לפרוץ מהומות, ומשרד הפנים העלה את רמת הכוננות במדינה.

בני משפחתו של רפיק אל-חרירי דורשים לשפוט את המעורבים ברצח בבית משפט בינלאומי. "כמובן שנדרוש משפט בינלאומי", אמר סעד אל-חרירי, בנו של ראש הממשלה שנרצח. הוא קרא למדינות לא לנצל את ממצאי הדו"ח לקידום ענייניהן.

 

ראש ממשלת לבנון, פואד סניורה, רואה יתרון בשיפוט בינלאומי. הוא אמר לעיתון "לה מונד" בעת ביקורו בפאריז שהוא בוטח בשופטים הלבנונים, אך לדבריו מערכת המשפט הלבנונית עוברת כעת שינויים כבירים ולכן ייתכן שלא תוכל להתמודד עם המקרה, "הכל תלוי בטון הדו"ח ובהחלטת ממשלת לבנון. בעיני, יש יתרונות מסוימים לבית משפט בינלאומי". הבורסה של ביירות כבר מגיבה בחיוב להגשת הדו"ח ועלתה שלשום ב-3.09%, הזינוק החד ביותר זה ארבעה חודשים.


פורסם לראשונה 21/10/2005 01:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
אזרח לבנוני קורא את הדיווח על הדו"ח
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
מהליס מגיש את הדו"ח לאנאן
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
א-שרע (מימין) עם שר החוץ האיראני
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
אסד. על הכוונת
צילום: רויטרס
מומלצים