שתף קטע נבחר

משאל העם בברזיל: התושבים ימשיכו לשאת נשק

משאל העם שנערך אתמול בברזיל הכריע: התושבים מעוניינים לרכוש ולשאת נשק. לאחר ספירה של יותר מ-70 אחוז מהקולות עולה כי תושבי המדינה השנייה בעולם במספר מקרי המוות כתוצאה מירי, אינם רוצים בשינוי. התושבים הצדיקו את טענתם: "אנחנו סומכים על סוחרי הסמים יותר מאשר על המשטרה"

מיליוני ברזילאים הצביעו אתמול (א') במשאל-עם ראשון מסוגו וקבעו כי הם מתנגדים לאיסור מכירת נשק. כאשר הוכרז על עריכת משאל העם, לפני שבועות ספורים, היה נראה כי תושבי ברזיל עומדים לאסור את מכירת הרובים והאקדחים, שגורמים למותם של כ-40 אלף בני אדם מדי שנה. אולם, לאחר ספירה של מרבית הקולות נראה כי התושבים דווקא מעדיפים להחזיק בנשק.

 

כ-64 אחוז מתושבי ברזיל הצביעו נגד איסור מכירת רובים ואקדחים לאזרחים ואילו רק 34 אחוזים הצביעו בעד. כך עולה מספירה של יותר מ-70 אחוזים מקולות משתתפי המשאל.

 

"אני הולכת להצביע 'לא'", אמרה מריה פטימה דה-סילבה, עובדת סוציאלית בווילה דו-ג'ואו, אחת השכונות האלימות ביותר בריו דה-ז'נרו. לדבריה, "אין לי רובה ואני לא מתכננת לקנות אחד, אבל אני חושבת שיש לנו את הזכות המלאה לקנות רובים כדי להגן על עצמנו". אחד מממטופליה, ז'ומר דה-סילבה פונסקה, מסכים איתה: "אנחנו סומכים על סוחרי הסמים יותר משאנחנו סומכים על המשטרה. כאן בשכונה הסוחרים מגנים עלינו, אבל אנחנו צריכים נשק שייגן עלינו מחוץ לשכונה". 


רחובות ברזיל: מהאלימים בעולם (צילום: איי.פי)

משאל העם הציע לאסור את מכירת כלי הנשק לתושבי ברזיל כולם, להוציא חיילים, שוטרים, מאבטחים בחברות מורשות ואספני רובים. זהו השלב האחרון ביישומו של החוק לפירוק הנשק משנת 2003, המגביל הן את מכירת הנשק והן את ההיתר לשאת נשק ברחובות.

 

חוק זה, יחד עם התוכנית הממשלתית לרכישה מחודשת של הנשק מהאזרחים, הצליח להוביל בשנה האחרונה לירידה של שמונה אחוזים במספר מקרי המוות כתוצאה מהירי ברחובות. אולם, נראה כי משאל העם השיג את המטרה ההפוכה, ונפל כפרי בשל לידם של סוחרי הנשק וחברי הכנופיות.

 

"בעקבות המשאל, חלה עלייה חדה במכירות כלי הנשק. אנשים מארגנים מצבורים בבתים", הסביר פרופ' דייויד פליישר, מרצה למדעי המדינה באוניברסיטת ברזיליה. "ישנה עלייה חדה גם במספר האנשים שהצטרפו למועדוני ירי. ארגוני התומכים בנשק ניצלו את חשש האזרחים שהמשטרה לא יכולה להגן עליהם".

 

ברזיל: השנייה בעולם במדד מקרי המוות מירי

 

ג'סיקה גלריה, החוקרת את השימוש בנשק עבור מכון "ויוה ריו" המתמחה בטיפול באלימות, מסבירה: "מרבית אמצעי התקשורת תומכים באיסור, אז היה ברור מאליו שהוא יעבור. אבל דברים השתנו כשארגוני התומכים בנשק קיבלו זמן מסך שווה לפרסום עמדותיהם. הם הציגו תמונות של נלסון מנדלה ושל חומת ברלין, כדי לקשור בין אחזקת הנשק לבין חופש". מנדלה עצמו איים לתבוע את ארגוני הנשק על השימוש בתמונתו.

 

לפי נתוני האו"ם, ברזיל מדורגת שנייה בעולם במדד מקרי המוות כתוצאה מירי, כאשר על כל 100 אלף תושבים, 22 בממוצע נהרגים מירי. הנתונים מבהילים עוד יותר כאשר מתמקדים בשכונות העוני והפשע - 150 מתים על כל 100 אלף תושבים, או בחתך הזכרים בגילאי 17 עד 24 - 250 מתים על כל 100 אלף. במקום הראשון, אגב, ניצבת ונצואלה, עם 34 מקרי מוות על כל 100 אלף תושבים.


פורסם לראשונה 23/10/2005 14:05

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
קמפיין בעד האיסור
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
נשק ברחובות (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים