שתף קטע נבחר

דיון הדחה: האם ממשלת אבו עלא תיפול?

המועצה המחוקקת הפלסטינית מבקשת להדיח את הממשלה הפלסטינית. בדיון השתתף באופן חריג גם יו"ר הרשות אבו מאזן, שתקף את ירי הרקטות לעבר שדרות ואמר לנוכחים: אין לנו מטה קסם לעצירת האנרכיה. וברקע הדיון: 25% רוצים את מרואן ברגותי בראשות הממשלה, אחריו מנהיג החמאס מחמוד א-זהאר

המועצה המחוקקת הפלסטינית מקיימת היום (ד') דיון מכריע בגורלה של הממשלה הפלסטינית. בישיבת המועצה משתתף באופן חריג יושב ראש הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, שנאלץ להתמודד עם דרישת חברי המועצה לפטר את ממשלת אבו עלא ולהרכיב במקומה ממשלת מעבר שתכהן עד לבחירות הכלליות הצפויות ברשות ב-25 בינואר. הערכה היא כי בסופו של דבר לא תיפול הממשלה ואבו מאזן יצליח לשכנע את חברי המועצה להותיר אותה על הרכבה הנוכחי עד לבחירות.

 

הנושא העיקרי במרכז הדיון הוא נושא האנרכיה הביטחונית ברשות, שבגללה מבקשים חברי המועצה להדיח את הממשלה המכהנת.

 

בפתח הדיון אמר אבו מאזן כי אין בידי הרשות הפלסטינית מטה קסם כדי לשים קץ לאנרכיה הביטחונית המשתוללת בתחומה. יושב ראש הרשות תקף את ירי הרקטות לעבר שדרות אמש ובמהלך החג, והגיש סקירה כוללת בפני חברי המועצה ומסר כי נמשכים המגעים בין הצד הישראלי והפלסטיני כדי להוציא אל הפועל פסגה מוצלחת בינו לבין ראש הממשלה הישראלי, אריאל שרון. "כדי שהפסגה תהיה מוצלחת נחוצה הכנה טובה והגעה לפתרונות לסוגיות שבמחלוקת, ועל כן המגעים נמשכים", אמר.

 

לדברי אבו מאזן, "הרגיעה נשמרת למרות ההפרות הישראליות ולמרות התגובות הפלסטיניות". יו"ר הרשות הוסיף כי ההפרות והתגובות "אינן מקדמות את העניינים ואינן מובילות לשום מקום".

 

אבו מאזן אמר גם כי בפסגתו בארצות הברית עם הנשיא בוש הדגישו האמריקנים את העניין הביטחוני ולעומתם הפלסטינים ביקשו להבליט יותר את העניין המדיני והכלכלי. בישיבה דיבר גם ראש הממשלה הפלסטיני, אבו עלא, שהאשים את ישראל באחריות מרכזית למצב הביטחוני המידרדר ברשות. אבו עלא אמר כי מאז היום הראשון לאינתיפאדה, פעלה ישראל בשיטתיות להרס מנגנוני הביטחון הפלסטינים.

 

ראש הממשלה אמר כי הממשלה הפלסטינית עושה הכל כדי לשפר את המצב, אולם הוא אמר לחברי המועצה כי הם רשאיים להפיל את הממשלה אם ימצאו זאת לנכון. אבו עלא גם התלונן שבמסגרת התקציב המוגבל של הרשות הפלסטינית, "לא נוכל להגיע לביטחון ולבנות מערכת ביטחונית נכונה". עם זאת מנה שורה של צעדים שנקטה בהם הממשלה והביעה תקווה כי צעדים אלה יצליחו לשים קץ לאנרכיה ברשות.

 

יו"ר המועצה המחוקקת, רווחי פתוח, אומר כי אבו מאזן צריך לפעול ביתר-שאת לאיחוד מנגנוני הביטחון הפלסטינים כדי להצליח להתמודד עם האנרכיה הביטחונית. פתוח טוען כי איחוד משרד הפנים עם הביטחון הלאומי אינו מספיק, ולא הוביל לתוצאות הדרושות. אחת ההערכות היא כי חברי המועצה יבקשו במהלך הישיבה לכל הפחות את ראשו של שר הפנים, נאסר יוסף. אולם ככל הנראה גם בקשה זו לא תיעתר, והצדדים יסכמו בפשרה.

 

הדיון במועצה המחוקקת מגיע בה בשעה שגדודי חללי אל-אקצה, המזוהה עם מפלגת הפתח של אבו מאזן, יוצרים בעצמם חלק מהאנרכיה. אנשי הארגון נטלו הלילה אחריות לירי הרקטות על שדרות. בהודעת הארגון נאמר כי הירי בוצע לתגובה לפשעים הישראליים ברצועה ובגדה, ונראה כי למרות הדיבורים על פירוקם הקרוב של גדודי חללי אל-אקצה, המלאכה עדיין ארוכה ומרבית חוליות הגדודים פועלות בניגוד להוראות ההנהגה הפלסטינית.

 

רוצים את מרואן ברגותי בראש

 

במקביל, סקר המתפרסם ברשות הפלסטינית מצביע על כך ש-61.5 אחוזים מן הפלסטינים תומכים בהרכבתה של ממשלה פלסטינית חדשה. מן הסקר, שערך המרכז הפלסטיני לסקרי דעת קהל, והקיף 1,043 נשאלים, עולה עוד כי 65 אחוזים מן הפלסטינים חשים דאגה בנוגע לביטחונם האישי, וזאת כתוצאה מתופעת הנשק ברחובות. ד"ר נביל קוקאלי אומר כי נתונים אלה מצביעים על רצון בולט ברחוב הפלסטיני לשים קץ לאנרכיה הביטחונית ולפעול לסילוק הנשק מן הרחובות.

 

יותר מ-81 אחוזים מהנשאלים סבורים כי יש לשים קץ לאנרכיה הביטחונית ברשות ולריבוי מרכזי השלטון בחברה הפלסטינית, וכן מתנגדים ללקיחת החוק לידיים, כפי שקורה פעמים רבות בשטחים. 70 אחוזים מן הנשאלים ציינו כי הם תומכים במערכה של כוחות הביטחון הפלסטינים לסילוק הנשק מן הרחובות ולאיסופו, ו-28 אחוזים ציינו כי הם מתנגדים לכך. כ-83 אחוזים מן הנשאלים ציינו כי הם תומכים בהדחתם של מפקדי מנגנוני הביטחון הפלסטינים שאינם ממלאים את אחריותם נוכח המצב הביטחוני המידרדר ברשות.

 

77 אחוזים ציינו כי הם תומכים בהמשך הרגיעה מול ישראל, לעומת 22 אחוזים שציינו כי הם מתנגדים לרגיעה. בנוגע לבחירות הכלליות הצפויות ברשות ציינו 37.6 אחוזים מהנשאלים כי יתמכו בפתח, 25.6 ציינו כי יתמכו בתנועת החמאס.

 

בתשובה לשאלה מי מהמועמדים הבאים ראוי לעמוד בראשות הממשלה, אם תורכב ממשלה פלסטינית חדשה, ציינו כ–25 אחוזים את מרואן ברגותי כמועמד הבולט. 14.3 אחוזים ציינו את מנהיג החמאס ברצועה, מחמוד א-זהאר במקום השני. במקומות נוספים ברשימה הגיע רביעי מוחמד דחלאן עם 12 אחוזים, ואילו אבו עלא, ראש הממשלה המכהן, הגיע רק למקום השישי עם ארבעה אחוזים בלבד. באשר לברגותי רוצים רבים בפתח כי שמו יוצב בראש רשימת התנועה בבחירות שייערכו בינואר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
אבו מאזן. תקף את ירי הרקטות
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
המועצה המחוקקת. רוצים חילופי ממשלה
צילום: רויטרס
מומלצים