שתף קטע נבחר

מועצת הביטחון גינתה את נאום נשיא איראן

בעקבות מאמץ דיפלומטי רחב היקף בניצוח שר החוץ שלום והשגריר באו"ם דנה מועצת הביטחון בקריאותיו של נשיא איראן למחיקת ישראל. זאת, במסגרת דיון אחר שעסק בנושא הסורי. התוצאה: גינוי גורף לנאום האיראני. "על איראן לציית לאמנת האו"ם ולהימנע מאיומים", נאמר בגינוי. השר שלום: לוודא שגם סוגיית הגרעין תעבור למועצת הביטחון

מועצת הביטחון גינתה אמש (יום ו') את דברי נשיא איראן שקרא למחיקת ישראל מהמפה. במהלך דיון במועצה בנושא הסורי שהתנהל הערב, החלו חברים במועצת הביטחון לדון גם בנאום נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, והנציגים העבירו ביניהם נוסח החלטה על גינוי.

 

בסופו של דבר הגיעו להסכמה על נוסח הגינוי הבא: "מועצת הביטחון מגנה את ההערות על ישראל שנשמעו על ידי נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד. מועצת הביטחון תומכת בהצהרת מזכ"ל האו"ם מאתמול ומציינת שכל המדינות החברות באו"ם חייבות לציית לאמנת האו"ם ולהימנע מאיומים או שימוש בכוח נגד ריבונות או עצמאות של כל מדינה".

 

שגריר ישראל באו"ם, דני גילרמן, אמר בתגובה כי "איראן אינה רק איום לישראל אלא איום לעולם כולו. מדינה שראשה קורא להשמדת מדינה אחרת, אינה ראויה למושב באו"ם. הצהרת מועצת הביטחון מוכיחה כי הנושא מהווה דאגה בעולם כולו".

 

הדיון המיוחד במועצת הביטחון הגיע לאחר מאמץ דיפלומטי רחב היקף. שלשום שוחח שר החוץ, סילבן שלום, עם מזכ"ל האו"ם קופי אנאן וביקש ממנו לגנות את דברי הנשיא האיראני. לאחר מכן שיגר שגריר ישראל באו"ם, דני גילרמן מכתב אל נשיא מועצת הביטחון, הרומני מינאה מוטוק. "זה מזעזע שמנהיג של מדינה החברה באו"ם יכול לקרוא להרס של מדינה חברה אחרת. האו"ם שואף לאחד את המדינות שוחרות השלום", כתב גילרמן והוסיף כי "ההצהרה המבישה הזו סותרת את המאמץ של הקהילה הבינלאומית להחדיר שלום וביטחון למזרח התיכון וללמוד את הלקחים מעוררי האימה של מלחמה".  

 

לגופו של עניין קבע נציג ישראל במכתב, שעותק ממנו הועבר למזכ"ל והופץ כמסמך רשמי בין המדינות החברות בארגון, כי למדינה כזו אין מקום במוסד האומות המאוחדות. "ההצהרה הזדונית הזו מחייבת תגובה חזקה והחלטית של הקהילה הבינלאומית. שום מדינה חברה הקוראת לאלימות, מוות והרס, כפי שנשיא איראן עשה אתמול, אינה ראויה לשבת בארגון המתורבת הזה, האומות המאוחדות".

 

גם בית הנבחרים האמריקני התגייס למגנים והצביע בעד הצעת החלטה המגנה את התבטאותו של נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, לפיה יש למחוק את ישראל מהמפה. הצעת ההחלטה, שעברה ללא מתנגדים, מגנה גם את המימון והתמיכה של איראן בטרור. בית הנבחרים קרא למועצת הביטחון ולמדינות העולם לגנות את דברי נשיא איראן ולמנוע ממנו לממש את איומיו.

 

ואילו נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, שב והתריס כי הוא עומד מאחורי התבטאותו מוקדם יותר השבוע בכנס האנטי-ציוני. אז אמר אחמדי-נג'אד כי "יש למחוק את ישראל מהמפה". הנשיא אמר כי הביטוי "נכון ומדוייק" במסגרת נאום לציון "יום אל-קודס" (ירושלים), עליו הוכרז לראשונה ב-1979 עם עליית השלטון השיעי במדינה. היום מצויין גם בקרב השיעים בלבנון, בניצוח החיזבאללה.

 

הנשיא הוסיף כי התגובות החריפות בעולם להתבטאותו הן מובנות שכן "כשאומרים דבר אמת, ברור שתהיינה תגובות". "דבריי היו דבריו המדוייקים של העם האיראני", הדגיש הנשיא. לדבריו, "האמריקנים והישראלים סבורים כי העולם כולו חייב לציית להם וזאת בשעה שהם הורסים משפחות פלסטיניות".

 

עשרות אלפי איראנים התאספו אתמול בכמה ערים ברחבי המדינה כדי להפגין נגד ישראל ולתמוך בהתבטאות נשיאם. המפגינים נשאו כרזות אנטי-ישראליות ופרו-פלסטיניות בהן נכתב, בין השאר: "מוות לישראל, מוות לאמריקה". במהלך היום צפויות הפגנות נוספות וגדולות יותר, זאת לקראת תפילת יום שישי האחרון של חודש הרמאדן.

 

אחרי הגינוי: "לוודא העברת הגרעין למועצת הביטחון"

 

שר החוץ, סילבן שלום, הגיב הלילה מפאריז בסיפוק רב על הודעת הגינוי של מועצת הביטחון ומבקש עתה לתרגם את ההתגייסות הבינלאומית לצדה של ישראל מדיבורים למעשים ולהעביר למועצת הביטחון גם את הדיון המעשי בהתחמשותה הגרעינית של איראן.

 

השר שלום אמר כי "ההתגייסות הבינלאומית המהירה וחסרת התקדים, לצידה של ישראל, מעידה בצורה ברורה על השיפור העצום במעמדה של ישראל בעולם בכלל ובאו"ם בפרט. האו"ם משנה פניו ומתגייס באופן נחרץ כנגד הגורמים המאיימים על גורלה של ישראל".

 

שר החוץ מבקש בפגישותיו באירופה ובמגעיו הבינלאומיים מ"החזית למען ישראל, להמשיך בקו נחרץ ולוודא שבכינוס הקרוב של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, ב-24 בנובמבר, תתקבל החלטה חשובה נוספת - להעביר את נושא יכולתה הגרעינית של איראן למועצת הביטחון".


פורסם לראשונה 28/10/2005 21:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
גינוי. מועצת הביטחון
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
אחמדי-נג'אד. שב והתריס
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
השר שלום. מאמץ דיפלומטי
צילום: איי אף פי
מומלצים