שתף קטע נבחר

  • חדשות וכתבות

ארה"ב: ביהמ"ש העליון נתן אור ירוק לתביעות נגד חברות הסלולר

בית המשפט דחה את ערעורן של יצרניות הטלפונים הסלולריים ושל ספקיות סלולר בארה"ב כנגד תביעות יצוגיות שהוגשו נגדן בגין נזקי בריאות. התובעים דורשים לקבוע תקנים מחמירים יותר בנוגע לקרינה הסלולרית ומבקשים מבתי המשפט להורות לחברות הסלולר לפצות משתמשים

בית המשפט העליון בארה"ב דחה היום (ב') עתירה של יצרניות טלפונים סלולריים דוגמת נוקיה ומוטורולה וספקיות סלולר, בהן Cingular Wireless ו-Qualcomm, אשר ביקשו לערער על החלטה של בית משפט לערעורים, לדן בתביעות יצוגיות שהוגשו נגד החברות, בגין סיכונים בריאותיים שנגרמים, כביכול, עקב הקרינה, ועל כך שהחברות הסלולריות ידעו על הסיכון הקיים מהקרינה הסלולרית ולא הזהירו את הציבור מפניו.

 

חמש תביעות ייצוגיות אשר נידונות בבתי המשפט דורשות פיצויים מחברות הסלולר על נזקים שגרמו לבריאות המשתמשים, והתובעים דורשים מחברות הסלולר לממן אספקת אוזניות למשתמשים, על מנת להגן על בריאותם. כמו כן, התובעים דורשים לקבוע תקנים מחמירים יותר בנוגע לקרינה הסלולרית.

 

ידוע כי הקרינה הסלולרית עשויה לפגוע בבריאות בדרגות עוצמה מסוימות. עם זאת, בשלב זה, ההשפעה שיש לקרינה הסלולרית על גוף האדם כאשר הטלפונים הסלולריים מוחזקים קרוב לאוזן אינה ידועה. כל טלפון סלולרי בארה"ב נבדק על ידי רשות התקשורת הפדרלית, שמאשרת את שיווקו לאחר שווידאה כי הוא עומד בתקן. מומחים רפואיים הביעו חשש כי הקרינה עלולה לגרום לכאבי ראש ואף לגידולם סרטניים. מנגד, חברות הסלולר טענו כי אין עדיין שום הוכחה מדעית כי שימוש בטלפונים סלולריים גורם לבעיות בריאותיות.

 

אנדרלמוסיה בתעשייה

 

בית המשפט מחוזי בארה"ב דחה את כל חמש התביעות בנימוק כי התקנות של מדינות ארה"ב השונות בנוגע לקרינה סלולרית כפופות להנחיות הרשות לתקשורת פדרלית. עם זאת, בית המשפט לערעורים הפך על פיה את ההחלטה וקבע כי בתי המשפט ימשיכו לדון בתביעות אלה. תעשיית הסלולר חוששת כי התביעה תוביל לפרסום הנחיות שונות בעניין הקרינה הסלולרית במדינות שונות בארה"ב, שיקשו על המשתמשים ויגרמו לאנדרלמוסיה בתעשייה.  

 

כתוצאה מהחלטת בית המשפט הגבוה לצדק לקבל את הערעורים תביעה אחת התקבלה לבית הדין הגבוה לצדק וארבעת האחרות ידונו בבית המשפט המחוזי.

 

 "התערבות בית המשפט העליון נחוצה כדי למנוע 'בלקניזציה' בתחום התקנים של רשתות התקשורת", נכתב לבית משפט העליון בכתב הערעור של החברות הסלולריות כנגד התביעות הייצוגיות, "אם שינוי התקנים יתאפשר, ולאחר מכן יתברר כי התקנות השונות שנקבעו אינן מבוססות, דבר זה יערער את הסמכות של רשות התקשורת הפדרלית". גם מוטורולה הצטרפה לערעור, אך לא היה בכך כדי לסייע למערערות לזכות בעתירה. כתוצאה מהחלטת בית המשפט העליון, תביעה אחת תידון בבית משפט פדרלי בעוד ארבע אחרות יידונו בבתי משפט במדינות שונות בארה"ב.

 

ומה קורה בארץ?

 

למרות המודעות הציבורית הגבוהה לעניין הקרינה בישראל, בשלב זה לא הוגשו עדיין שום תביעות נזיקין או תביעות יצוגיות כנגד החברות הסלולריות. עם זאת, וועדת המנכ"לים אותה מינתה הממשלה כדי לדון בנושא האנטנות הסלולריות והקרינה הסלולרית בכללה, גיבשה הצעת פשרה הבנויה על פי הדגם של העיר מודיעין.

 

על פי אותה פשרה, נראה כי יוסרו כל האנטנות הסלולריות הגדולות המוצבות ברחבי מודיעין ובמקומן יוצבו בין 40-50 אנטנות קטנות, מעוצבות ובעלות קרינה נמוכה יותר. האנטנות הקטנות, שישולבו בפנסים ועמודי תאורה, יוצבו בצמתים, בפארקים ובמרחבים העירוניים. פריסתן תהיה גלויה לכל, וגובהן יוגבל ל-16 מטר. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל טיבט
הקרינה הסלולרית. תעמוד למשפט?
צילום: טל טיבט
מומלצים