שתף קטע נבחר

דיון היסטורי באו"ם על יום זיכרון בינלאומי לשואה

"אני נרגש להציג החלטה היסטורית כישראלי, כיהודי, כבן אנוש וכבן למשפחה שנפלה קורבן לשואה" - כך הציג שגריר ישראל בעצרת הכללית של האו"ם את ההצעה הישראלית לקביעת יום זיכרון בינלאומי לשואה מדי שנה ב-27 בינואר. להצעה הצטרפו 90 מדינות, דבר המבטיח את אישורה עוד בטרם תובא להצבעה היום. מדובר בפעם הראשונה בה עולה הצעה ישראלית מעל בימת העצרת הכללית באו"ם

"זהו כבוד עצום עבורי להופיע בעצרת בשם מדינת ישראל בנושא בעל חשיבות גדולה כל כך למדינתי, לעמי ולקורבנות וניצולי השואה מכל אמונה ואומה ברחבי העולם. אני נרגש להציג היום החלטה היסטורית כישראלי, כיהודי, כבן אנוש וכבן למשפחה שנפלה קורבן לשואה", בדברים אלו פתח הלילה שגריר ישראל באו"ם, דני גילרמן, את הצעת ההחלטה לקביעת יום זכרון בינלאומי לשואה באו"ם.

 

מדובר בפעם הראשונה שבה נציג ישראלי מגיש הצעה מעל בימת העצרת הכללית של האו"ם והשגריר גילרמן לא הסתיר את התרגשותו. הדיון, שכונס אמש (יום ב') עוסק בקביעת יום זכרון בינלאומי לשואה שלפי ההצעה הישראלית ייערך מדי שנה ב-27 בינואר.

 

גילרמן לא חסך באירוע ביקורתו מהאיחור הגדול כך כך בקביעת יום זכרון, 60 שנה לאחר שחרור מחנות ההשמדה ו-60 שנה לאחר הקמת האו"ם. ביום בו דנה העצרת הכללית גם בנושא הגרעין, ימים ספורים לאחר דבריו של נשיא איראן על הצורך למחוק את ישראל מהמפה, הזכיר השגריר גילרמן לבאי העצרת הכללית כי "השואה היתה ניסיון שיטתי וברברי להשמיד עם שלם, באופן שאין לו דוגמה בהיסטוריה האנושית. שישה מיליון יהודים, שליש מהעם היהודי, יחד עם אינספור מיעוטים אחרים - נרצחו. רבים מהם במחנות השמדה, בבתי חרושת למוות שהוקמו במיוחד למטרה זו".

 

שגריר ישראל באו"ם האשים כי "מאורעות השואה הנוראיים לא מנעו מעשי רצח עם אחרים, למרבה האשם הקולקטיבי שלנו. עובדות אלו מחייבות אותנו למסד מכניזם שיבטיח שדורות העתיד לעולם לא ישכחו את השואה ואת לקחיה. חובה שכל המדינות ילמדו את לקחי השואה כדי למנוע זוועות כאלה בעתיד".

 

אחרי גילרמן עלו לנאום גם שר החוץ הדני ושר החוץ הצרפתי. שר החוץ סילבן שלום, שלא הצליח להגיע לניו-יורק בירך על ההחלטה הצפויה להתקבל בשעות הקרובות. "האימוץ הצפוי של הצעת ההחלטה הישראלית התקדימית, הוא צעד משמעותי ביותר במלחמה באנטישמיות, למען הנצחת השואה וקידום מעמדה הבינלאומי של מדינת ישראל. כיום, שישים שנה לאחר השואה, סוף סוף מכיר האו"ם בחשיבות לקחיה ומתייחס לישראל כמדינה שווה בין המדינות", אמר שלום.

 

המכניזם שביקש שגריר ישראל למסד הוא קביעת יום זכרון בינלאומי ב-27 בינואר ושילובה של תוכנית לזכרון ולחינוך שכותרתה "השואה והאומות המאוחדות" בתוך מנגנון האו"ם. את החלטת העצרת הכללית, המורה על הקמת אותו מכניזם, העלתה ישראל, יחד עם אוסטרליה, קנדה, רוסיה וארה"ב.

 

להצעה הצטרפו לא פחות מ-90 מדינות נותנות חסות והדבר מבטיח כנראה את אישורה עוד בטרם תובא להצבעה הפורמלית, כנראה היום.


פורסם לראשונה 31/10/2005 23:46

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
התרגש. גילרמן
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
מליאת האו"ם. הצעה ישראלית ראשונה
צילום: איי אף פי
מומלצים