שתף קטע נבחר

84% מהישראלים: ייתכן עוד רצח פוליטי

"מדד הדמוקרטיה" לשנת 2005: הישראלים אופטימים יותר ביחס למצבם האישי ועתידם בארץ, אבל רק 28% סבורים שאין סיכוי למלחמת אזרחים

77% מהישראלים ממקמים את רצח רבין כאירוע המשמעותי בתולדות המדינה, אבל הם בהחלט לא מניחים שזו הפעם האחרונה: 84% חושבים כי ייתכן רצח פוליטי על רקע המאבק בתוכנית ההתנתקות, או מאבקים אחרים שעוד נכונו לנו. 34% בטוחים למדי שרצח כזה יתרחש שוב.

 

הנתונים עולים מהסקר השנתי של "המכון הישראלי לדמוקרטיה", שנערך לקראת יום השנה העשירי לרצח רבין. הסקר מגלה כי דמותו של רבין נחקקה בזיכרון הקולקטיבי כאישיות חיובית, שהעדיפה את טובת המדינה על פני טובת המפלגה (79% סבורים כך). 73% זוכרים את רבין כמנהיג שהיה בכוחו להביא את השלום, כאדם אמין (79%) וחזק (83%); ובראש רשימת התכונות המיוחסות לו - כושר המנהיגות (84% מהנשאלים ייחסו לו תכונה זו). הישראלים גם מעמידים את רבין בראש הסולם המדרג את ראשי הממשלות בישראל על פי תפקודם, עם 30%; אחריו מנחם בגין עם 22%, ובמקום השלישי דוד בן-גוריון שזכה ב-18%.

 

אם לשפוט על פי הסקר, הציבור הישראלי אינו אופטימי באשר ללכידותו: 42% סבורים כי יש סיכוי רב לפרוץ מלחמת אזרחים בארץ, בעקבות ניסיונות להגיע להסדרים על עתיד השטחים, ועוד 30% מייחסים לכך סבירות מועטה. רק 28% מעריכים שאין כל סיכוי לפרוץ מלחמת אזרחים.

 

אחד הנתונים הבולטים בסקר מצביע על ירידה במידת האמון שהציבור מקנה בשלטון בארץ ובמוסדותיו: חלה ירידה של 9% במידת האמון שהציבור נותן במשטרה, ירידה של 8% במידת האמון בצה"ל, ירידה של 7% במידת האמון בבית-המשפט העליון וברבנות הראשית וירידה של 6% במידת האמון בפרקליטות המדינה. עם זאת, צה"ל ממשיך להיות הגורם הנהנה מהאמון הגבוה ביותר (78%) ולאחריו - בית-המשפט העליון (70%). במכון לדמוקרטיה מעריכים כי הירידה באמון שהישראלים נותנים בצה"ל ובמשטרה נובע מהימצאותם של המוסדות הללו בעין הסערה של ביצוע תוכנית ההתנתקות.

 

ומה הישראלים חושבים על מצב הדמוקרטיה? כבכל שנה, "מדד הדמוקרטיה" שמפרסם המכון מבקש לבחון את מידת חוסנה של הדמוקרטיה בישראל ואת מידת התמיכה בה. השנה נרשמה ירידה של 5% במספרם של אלה הסבורים שמשטר הדמוקרטיה רצוי לישראל. יחד עם זאת מספרם עדיין גדול - 80% ב-2005, לעומת 85% ב-2004. ירידה דומה נרשמה גם במספר הגורסים שדמוקרטיה היא צורת השלטון הטובה ביותר - 74% השנה, לעומת 80% לפני שנה. 45% סבורים כי כאשר יש סתירה בין הדמוקרטיה לבין ההלכה היהודית, יש להעדיף את עקרונות הדמוקרטיה.

 

אשר לשסע החברתי-אידיאולוגי, 31% מצביעים על יחסים טובים בין יהודים דתיים לחילונים, עלייה של 3% לעומת השנה שעברה. אך רק 11% סבורים שהיחסים בין יהודים לערבים טובים, ירידה של 5% לעומת שנת 2004. נרשמה עלייה של ממש במספר המתנגדים לטענה שנדרש "רוב יהודי" בהחלטות גורליות למדינה, כגון החזרת שטחים - 34% בשנת 2005 לעומת 23% ב-2004. עלייה של 9% נרשמה במספר המתנגדים לדרישה שהממשלה תעודד הגירת ערבים מהארץ - 50% מתנגדים לעידוד כזה בשנת 2005, לעומת 41% בשנה שעברה.

 

ויש גם כמה נקודות אור בולטות: הישראלים סבורים כי מצבה הכלכלי של ישראל הוא טוב. 35% מהנשאלים סבורים כי מצבה הכללי של מדינת ישראל אינו טוב, לעומת 54% שגרסו כך בשנה שעברה. גם במספר האומרים שהממשלה אינה מטפלת כראוי בבעיות שעל הפרק נרשמה ירידה של 11% - 67% ב-2005 לעומת 78% ב-2004. כמו כן, נרשמה ירידה של 8% במספר הטוענים שאין די שוויון חברתי-כלכלי בארץ 80% בשנת 2005, לעומת 88% לפני שנה. ועוד: 83% מהמשתתפים בסקר גאים על היותם ישראלים - עלייה של 4% לעומת שנת 2004; 89% רוצים לחיות בארץ לטווח הרחוק - עלייה של 2% לעומת השנה שעברה; 88% בטוחים שיישארו בארץ ו-77% חשים עצמם חלק ממדינת ישראל ובעיותיה - עלייה של 4% לעומת סקר הדמוקרטיה שנערך ב-2004. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
בראש סולם ראשי הממשלות: יצחק רבין ז"ל
צילום: לע"מ
צילום: אפרת וייס
ירידה של 8% באמון הציבור: צה"ל בהתנתקות
צילום: אפרת וייס
צילום: סבסטיאן שיינר
ירידה של 7%: בית-המשפט העליון
צילום: סבסטיאן שיינר
מומלצים