שתף קטע נבחר

משפטנים בכנסת: חייבים לפצל את ההצבעה

ל-ynet נודע כי בדיון שהתקיים בלשכה המשפטית של הכנסת, הדעה הרווחת הייתה שיש לפצל את חבילת המינויים, ולהביא את ההצבעה על מינוי אולמרט כשר אוצר קבוע בנפרד מאישור בוים ובר-און. האם זה הסולם של שרון, שיציל את הכנסת ה-16?

ארבעה ימים עד לרגע האמת, שיכריע לאן מועדות פניה של הכנסת ה-16 - והליכוד כמרקחה. היום (ה') נועד ראש הממשלה עם שני המתווכים בפרשה - יו"ר הקואליציה גדעון סער ויו"ר ועדת החוקה, מיכאל איתן. השניים עדכנו את שרון בתוכן הפגישות שכבר קיימו עם יריביו העיקריים בסיעה, השרים לשעבר בנימין נתניהו ועוזי לנדאו, וכן עם חברי-הכנסת נעמי בלומנטל, מיכאל רצון ודוד לוי.

 

הסיבוב הנוכחי במלחמת הליכוד נע סביב מינוים של רוני בר-און וזאב בוים כשרים, הראשון במשרד התמ"ת והשני בקליטה. שרון תיכנן כבר בתחילת השבוע להביא את המינוי לאישור הכנסת, אולם מאחר שלא השיג את הרוב הדרוש, נעתר להצעתו של איתן בדבר דחיית ההצבעה בשבוע, כשהוא שב ומצהיר כי יגיש אותה שוב באותה המתכונת.

 

יחד עם מינוים של בר-און ובוים, מבקש ראש הממשלה לאשר את מינויו של אהוד אולמרט כשר אוצר קבוע. "המורדים", שמסרבים לתת ידם למינוי שני האחרים, מוכנים לתמוך באולמרט - בתנאי שההצבעה בעניינו תתקיים בנפרד. 

 

כעת ייתכן שהפיתרון לתסבוכת, אשר יוריד את שרון מהעץ, יבוא דווקא מן הכיוון המשפטי: ל-ynet נועד כי בדיון שהתקיים בלשכה המשפטית של הכנסת, הדעה הרווחת היא שיש להפריד בין ההצבעות. בדרך זו, שלכאורה תכפה על ראש הממשלה את פיצול ההצבעות, עשויה הכנסת ה-16 להינצל מפיזור בטרם עת - שכן ללא שר אוצר, קשה לראות כיצד תמשיך לתפקד.  

 

אחד ממשתפי הדיון, שכונס בעקבות פנייתו של ח"כ יצחק לוי (איחוד לאומי) בנושא, אמר ל-ynet: "נשמעו קולות חזקים שאמרו שצריך לעשות הפרדה מוחלטת בין מינויו של שר אוצר לבין מינוי שרים נוספים. היו כאלה שאף טענו כי יש להביא כל שר בנפרד להצבעה". הגורם המשפטי הזכיר כי אין מדובר בהשבעת ממשלה. "ההצמדה שיצר ראש הממשלה מייצרת אפשרות למניפולציה, ופוגעת ברצון הכנסת", הוסיף. 

 

בתגובה למוצא המשפטי המסתמן אמרו ח"כים בימין, כי "פיצול ההצבעה יחסל את הסיכוי של שרון לתגמל את נאמניו, שעיקר כישוריהם הם תמיכתם בהתנתקות. לאחר תקופה ארוכה שבה שרון היה כל-יכול, מתברר שיש גבול לשחיתות".

 

המחוקק לא נתן דעתו

 

לנגד המשפטנים שמחזיקים בדעה זו עומדים שני טיעונים מרכזיים: האחד, הטענה שאין בסמכות הממשלה לקבוע את אופן או סדרי ההצבעה של הכנסת; השני, העובדה שמדובר בשני סעיפים שונים ב"חוק יסוד: הממשלה" (השבעת שרים חדשים לעומת העברת שר למשרד אחר). יש לציין כי חוק היסוד לא מגדיר במדויק מיהו בעל הסמכות לקבוע את אופן ההצבעה, והמחוקק לא התייחס כלל לאפשרות שלא יימצא רוב למינוי שר.

 

לפי שעה, מדובר כאמור בחוות דעת של משפטנים. ביום ראשון הקרוב אמורה היועצת המשפטית החדשה של הכנסת, עו"ד נורית אלשטיין, להגיש חוות דעת רשמית בנושא. תהיה זו החלטתה החשובה הראשונה מאז נכנסה לתפקידה. יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, הודיע לפני קבלת חוות הדעת כי הוא דווקא מקבל את רצונו של ראש הממשלה להגיש את המינויים כחבילה אחת. היום הדגיש ריבלין כי בסמכותו להחליט על פיצול הצבעה, "אם הדבר חשוב להליכים הדמוקרטיים".  

 

בתום הפגישה עם סער ואיתן, אמרו ל-ynet גורמים בסביבת שרון כי ראש הממשלה שמע את הצעותיהם של השניים, שהציגו בפניו רעיונות שונים ומחשבות. ההצעה לפצל את ההצבעה, טוענים הגורמים, כלל לא עלתה, לאור העובדה ששרון מתנגד לה. שרון אמר שהוא מעריך את מאמצי התיווך. בלשכתו אמרו כי בשלב זה הם "לא אופטימיים ולא פסימיים", ומצפים להמשך המו"מ.   

 

סער ואיתן מצידם אמרו בתום הפגישה: "אנחנו מנסים לפתור את כל הבעיות בליכוד כדי שנוכל להמשיך ולתפקד כמפלגת שלטון. ההצבעה ביום שני היא אחת הנגזרות של המשבר בליכוד, שאנחנו מנסים להביא לו פיתרון". 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זום 77
להמשיך ולתפקד: איתן
צילום: זום 77
צילום גלי תיבון
מחכה בסבלנות: בוים
צילום גלי תיבון
מומלצים