שתף קטע נבחר

"העשור לרבין הפך לפסטיבל יגאל עמיר"

כמה עשרות ממכריו של ראש הממשלה שנרצח התאספו ליד קברו לטקס זיכרון פרטי, שרו את שיר הרעות ונשאו דברים לזכרו. במפלגת העבודה תקפו את תיאוריות הקונספירציה שהולכות ומתרבות ואת תשומת הלב שמנקז אליו הרוצח יגאל עמיר. פרס: "נמשיך בדרכו". בתל אביב התאספו עשרות מבוגרים וילדים סביב האנדרטה במקום הרצח. פרופ' שטרנהל אמר: "האזכרה לזאבי בתאריך סמוך - חילול קודש"

תחת שמיים קודרים ומכוסי עננים התאספו הבוקר (ו') כמה עשרות מחבריו הקרובים ומכריו של ראש הממשלה המנוח יצחק רבין ליד קברו שבהר הרצל בירושלים, כדי לציין עשור להירצחו. זה היה טקס פרטי, מכיוון שהארבעה בנובמבר אינו יום הזיכרון הממלכתי לרבין, שיחול בעוד כשבועיים על פי התאריך העברי.

 

הנוכחים בטקס שרו את "שיר הרעות", שהיה השיר האהוב על רבין, וכן משירי חנה סנש. בני משפחתו של רבין שנכחו בטקס - בתו דליה רבין-פילוסוף ואחותו רחל - בחרו שלא לשאת דברים. 

 

בסיום הטקס אמר השר אופיר פינס: "אני מאוד מתוסכל ממה שקורה בעשור לרצח רבין. זה הפך לפסטיבל יגאל עמיר. שומעים תיאוריות קונספירציה, חקירת הרצח וכל מיני דברים הזויים לחלוטין. פוגעים בזכרו של רבין ונוצרת תופעה שבשורה התחתונה היא הכחשת רצח רבין. קורה כאן משהו שצריך לעצור אותו".

 


פרץ, הרצוג, פרס ובן אליעזר בטקס. צילום: חיים צח

 

הסופר אלי עמיר דיבר בטקס וסיפר על "רבין החברתי". לדבריו, "בקדנציה השנייה שלו חל אצלו מהפך לא רק בנושא המדיני, אלא מהפך לחברתי. הוא הפך להיות מנהיג טוב, אכפתי לבעיות חברה ושינה את סדר העדיפויות הלאומי. כל היתר דיברו, הוא עשה: כמעט שילש את תקציבי החינוך, איפה שהיה איזשהו עוול חברתי או בעיה - ניסה לתקן. מאז ועד עתה אנחנו נמצאים במסלול של הידרדרות חברתית". 

 

הסופר סיפר גם על סיור בברית המועצות שאליו יצא עם רבין: "ראיתי אדם, ראש ממשלה בשר ודם שאי אפשר היה לא לאהוב אותו, לא להיקשר אליו נפשית. לא שמרו על רבין, וההיסטוריה של מדינת ישראל התהפכה בבת אחת".

 

בטקס נשאו דברים גם הח"כ שפרש אברהם (בייגה) שוחט ונציג מנוער העבודה. המשנה לרה"מ שמעון פרס אמר, כי מה שרבין התחיל בו לעולם לא יישכח: "נמשיך בדרכו עד שנשיג את המטרה הנאצלת ביותר, שלום בינינו לבין שכנינו".

 

במקום נכחו גם דליה איציק, עמיר פרץ ובנימין בן אליעזר. עם סיום הטקס, שרו הנוכחים את "התקווה". מיד לאחר מכן, החל לרדת במקום גשם עז.

 

"רבין היה טוב ומפלצת רצחה אותו"

 

ובינתיים בתל אביב, קושטה האנדרטה לזכרו של ראש הממשלה המנוח בכיכר שנקראת על שמו בפרחים ונרות רבים. אקורדיון וחליל של משמרת השלום והדמוקרטיה ניגנו, ומאות אזרחים הגיעו לאורך כל שעות הבוקר והצהריים, הניחו פרח, הדליקו נר, עמדו מספר דקות והמשיכו בדרכם.

 

מורן גור היה בן  12 כשהגיע לעצרת לפני עשר שנים. הוא הגיע עם אביו, זאב מבאר שבע, לכיכר מלכי ישראל כששלוש היריות גדעו את תמימות ילדותו. מורן: "היום באתי לזכור. לפני עשר שנים הרצח היה סוג של טראומה, משהו שלא נתפס. בשבילי זה היה פגיעה בערכים הבסיסיים של המדינה ושל תפיסת העולם שלי".


וילנאי, צ'יץ', אורה נמיר ולובה אליאב ליד האנדרטה בת"א. צילום: עופר עמרם

 

זאב, אביו של מורן, נזכר גם הוא באותו היום: "העצרת היתה סוג של התרוממות רוח שלא ידענו עד אז. הרגשה שבאמת העולם הולך להיות טוב יותר. למחרת בבוקר שוב הייתי בדרכי מבאר שבע לכיכר. לא יכולתי לעבוד, ישבנו כאן ובכינו עם כל הנוער. אני זוכר שנגמרו הנרות בכל החנויות באזור. מאז אני בעצרת כל שנה".

 

ילדים קטנים, שלא נולדו עדיין בזמן הרצח, הגיעו לאנדרטה עם הוריהם שמסבירים על ראש הממשלה שנרצח. עומרי ונעמי הדליקו נרות והדביקו על חולצתם מדבקה של יצחק רבין. על אף שהם רק בני שש ותשע הם יודעים לספר ש"רבין היה איש טוב ומי שהרג אותו הוא מפלצת".

 

ניר בן שטרית מרמת גן הגיע עם אימו להניח פרח. על אף שהוא בכיתה ב' ולא נולד כאשר נרצח ראש הממשלה רבין, הוא יודע לספר עליו רבות: "אני יודע שרבין היה רמטכ"ל, ראש ממשלה ואיש מאוד חשוב. היו לו הרבה חברים והוא היה גיבור ולוחם. רצחו אותו בגלל שאיש אחד שנא אותו, אני לא זוכר עכשיו איך קוראים לו. הוא רצח אותו כי רבין רצה לעשות שלום עם כל האויבים שלו. אני מצטער שלא הכרתי אותו".

 

משה יונאי הגיע עם עוד שלושה מחבריו מהקריות לסיור מודרך על רציחות פוליטיות בתל אביב. יונאי: "הגענו לכאן ועשינו סיור בכל המקומות בהם נרצחו אישים פוליטיים: ארלוזרוב, רבין וקסטנר. כמובן שהנחנו פרחים פה באנדרטה וכעת אנחנו ממשיכים הלאה".

 

פרופ' שטרנהל: "האזכרה לגנדי בתאריך סמוך - חילול קודש"

 

ונישאו גם כמה נאומים קצרים שם. פרופ' זאב שטרנהל מהאוניברסיטה העברית אמר כי "מאז רצח רבין זו היתה התקופה הגרועה ביותר מאז הקמת המדינה". לדבריו, "קיום האזכרה לרחבעם זאבי השבוע, סמוך למועד האזכרה לרבין, הוא בבחינת חילול קודש".

 

פרופ' נסים קלדרון מאוניברסיטת בן גוריון אמר ש"חומרת המעשה והפגיעה בריקמת החיים היתה כל כך קשה. המכה הקשה אינה מייצגת רק את המתח שבין שמאל לימין אלא מתח בין דתיים לחילוניים, מזרח ומערב ועוני ועושר". למקום הגיעו בין היתר דליה רבין, השרים פינס ווילנאי, יעל דיין, אורה נמיר ושלמה להט.  

 

ניבה לניר שעבדה עם יצחק רבין לאורך שנות כהונתו הגיעה לאנדרטה, הדליקה נר ועמדה דקת ארוכות בוהה ובוכה. לניר: "עבדתי עם יצחק רבין שנים רבות

במפלגה ובמערכות הבחירות. הייתי עוזרת פוליטית שלו. ככל שהזמן עובר זה נהיה יותר קשה, ככה זה בחיים. יש משהו אופטימי בזה שהממשלה הלכה להתנתקות וזה נותן קצת נחמה. אין נחמה על הרצח וגם אין סליחה עליו אולם ישנה נחמה על כך שיהיה שלום ומורשת רבין תנצח".

 

בהודעה מיוחדת אמר שר החוץ הבריטי ג'ק סטרו כי "כמנהיג, יצחק רבין קיבל החלטות אמיצות במטרה להגיע לשלום ולא נרתע משום מכשול שעמד בדרכו". סטרו הוסיף כי "רבין היה מדינאי מושלם - איש של יושרה שהקדיש את חייו למדינת ישראל".


פורסם לראשונה 04/11/2005 12:45

 

הכתבה הוכנה בסיוע סוכנויות הידיעות
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רבין. היום - התאריך הלועזי
צילום: מאיר פרטוש
דליה רבין. העדיפה לשתוק
צילום: חיים צח
פרס. "נמשיך בדרכו"
צילום: חיים צח
בייגה מניח זר
צילום: חיים צח
צילום: גיל יוחנן
עמיר. "די לתיאוריות הקונספירציה"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים