שתף קטע נבחר

צילום: ישראל יוסף

העבודה שוב בוחרת מנהיג

לפי הסקרים, ה"דיל" עם וילנאי הכריע את הכף והבטיח לפרס את המשך כהונתו. אבל במטהו - וגם במטות של פואד ופרץ - זוכרים היטב כיצד ניצח סקר והפסיד בחירות. סיבוב שני יהיה הפתעה אדירה; ניצחון של יו"ר ההסתדרות יפרק את הממשלה

אחרי אינספור ניסיונות לדחות, לטרפד ואף לסכל כליל, הבחירות לראשות מפלגת העבודה ייצאו היום (יום ד') לדרך. בשעה 10:00 ייפתחו 318 קלפיות ברחבי הארץ, כדי לאפשר ל-100,474 חברים לבחור את יו"ר המפלגה ומועמדה לראשות הממשלה. ההצבעה תינעל בשעה 20:00, אך במקרים חריגים רשאית ועדת הבחירות המרכזית להאריך את משכה. התוצאות צפויות להתברר אחר חצות, לכל המאוחר לפנות בוקר.  

 

חמישה יצאו למירוץ הזה. שניים מהם - אהוד ברק ומתן וילנאי - פרשו בדרך, האחרון רק בתחילת השבוע. לקו הסיום הגיעו שלושה: היו"ר הנוכחי, השר שמעון פרס; יו"ר ההסתדרות, ח"כ עמיר פרץ; והשר בנימין בן-אליעזר, שכבר כיהן כיושב הראש. אם לשפוט על פי הסקרים, לא צפוי שינוי בהנהגת המפלגה, ולפיכך גם לא בממשלה. אם יצליח פרץ, ששב למפלגה לפני כשנה וחיזק לאין שיעור את מעמדו בתוכה, לכפות סיבוב שני - תהיה זו הפתעה אדירה.

 

דבר המועמדים:

 

שלושת המועמדים נערכו בקדחתנות לקראת היום הגורלי. במטהו של פרס, במרתף בית אמות משפט בתל-אביב, התמלאו החדרים במתנדבים רבים, ש"מפגיזים" את הפעילים והחברים בשיחות טלפון נמרצות. למרות הסקרים המחמיאים, אנשיו של המשנה לרה"מ - שכבר יותר מפעם אחת ניצח בסקרים אך הפסיד בדבר האמיתי - לא לוקחים סיכונים. נציגיהם בקלפיות יצוידו במצלמות, כדי לתעד כל חריגה מן הנורמות המותרות בקלפיות וסביבן. החשש הגדול בסביבתו של פרס הוא שאנשי פרץ ינסו לפעול בדרכים "לא הוגנות". כן הם חוששים מהמערך הארגוני המשומן של יו"ר ההסתדרות, שמצדו יעדיף אחוזי הצבעה נמוכים ככל האפשר.

 

ובעוד שבמרתף המשיכו הפעילים והמתנדבים להיערך לפעילות בשטח, במשרדו של פרס בקומה התשיעית של בית אמות משפט התכנסו השרים דליה איציק, חיים רמון ומתן וילנאי, יחד עם אהוד ברק וסגנית השר אורית נוקד, כדי להביע את תמיכם הפומבית בפרס. האווירה בפגישה הייתה טובה, ובעוד שפרס ניסה לשדר אחדות וממלכתיות, ברק לא התאפק ועקץ את עמיר פרץ ואת מפלגת "עם אחד" שיסד בשעתו, אותה כינה "נקייה מאידיאולוגיה".

 

פרס נשמע אופטימי: "למפלגת העבודה יש צוות ממדרגה ראשונה", אמר. "עד היום זה לא בא לידי ביטוי בגלל ההתמודדויות והפילוגים. אני אשמח להיות ראשון בין שווים, ולהוביל לאחדות במפלגה. עד היום המנגנונים במפלגת העבודה היו מנופחים מדי, ולא נבחרים דיים. הצוות הנוכחי יכול להוביל למהפכים. כבר עשינו מהפך, זה שהליכוד תומך כעת בוויתור על חלקי ארץ".

 

ברק השווה את עמיר פרץ לפייגלין וללנדאו, ובציניות ציין: "אני מברך על וילנאי על זה שהוא פרש מהמירוץ. טוב מאוחר מאשר לעולם לא. אם מחר פרץ ינצח, מפלגת העבודה תהפוך למפלגת נישה, מתלהבת, מתחדשת ונקיה, עם סיכוי אפסי להוביל את המדינה. פרץ הוא רדיקלי. צריך להתחבר מול מועמד שהיה ראש ממשלה, ושר חוץ, ושר ביטחון ויו"ר אופוזיציה, ושר דתות ושר לפיתוח אזורי. אבל לזה יהיה לו יורש בממשלה הבאה". ברק גם תקף את המפקד ואמר כי "הוא אינו ראוי".

 

גם פרץ לא קפא על השמרים. בכנס מסכם בשדרות הוא הציג שורת בכירים בעבודה בהווה ובעבר, וכן אנשי ליכוד ומפד"ל שהביעו את תמיכתם בו. גם יזמי היי-טק היו שם. אך את דבריו הקדיש גם הפעם - כפי שעשה מאז פרש וילנאי מהמירוץ - לאנשי התק"ם, שאת קולותיהם הוא מבקש לגרוף כעת.

 

למרות הסקרים הלא מחמיאים מבחינתו, פרץ מסתכל על חצי הכוס המלאה: "הפער הצטמצם בפחות מ-12 שעות מאז הוקמה הברית בין וילנאי לפרס, ונע כעת בין 8 ל-9 אחוזים בלבד". מחישוביו עולה כי אם וילנאי היה מתמיד במירוץ, היה פרץ עצמו זוכה במקום הראשון, ואם גם ברק היה שם - היה גורף 41 אחוזים והופך ליו"ר המפלגה כבר בסיבוב ראשון. "כך שאת המערכה האמיתית בעצם ניצחנו".

 

פרץ חזר על משנתו החברתית, הבטיח להשלים את המהפכה החברתית ו"לקבור את השד העדתי", ושב ותקף את "הדיל המגעיל" של וילנאי, "שבמשך שלוש שנים אומר לי שחייבים להחליף את שמעון". יום לאחר שיתפוס את כס היו"ר, הבטיח, יפרק את ממשלת האחדות. 

 

המועמד בעל הסיכויים הנמוכים יותר, לפי הסקרים, המשיך ערב הבחירות בסבב טלפונים עם מאות פעילים ממטהו בתל-אביב. הוא הביע שביעות רצון מן התמיכה לה הוא זוכה לטענתו מהשטח. פואד אומר שאינו מתרגש מן הסקרים ומבטיח להפתיע. במטהו מזכירים כי "גם מול בורג, בבוקר הבחירות, ההפרש עמד על 13.5 אחוז לרעתו - והוא נבחר כיו"ר".

 


פורסם לראשונה 08/11/2005 22:31

 

בהכנת הידיעה השתתפה ענת ברשקובסקי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ישראל יוסף
זה שפרש, אלה שרצים: וילנאי, פואד ופרס
צילום: ישראל יוסף
צילום: אמיר כהן
כנס מסכם: פרץ ולובה אליאב
צילום: אמיר כהן
מומלצים