שתף קטע נבחר

צילום: ישראל יוסף

העבודה: עד 17:30 הצביעו 40% מהבוחרים

מאה אלף מתפקדים בוחרים את יו"ר העבודה ומועמדה לראשות הממשלה. המועמדים כבר הצביעו והם מסיירים ברחבי הארץ. פרס אמר בגבעתיים כי "העבודה אטרקטיבית לצעירים". אהוד ברק ליווה את פרס בכפר סבא ואמר כי "הליכוד מתפרק ושמעון מתאים והכי מנוסה". פרץ הצביע בשדרות, התקבל באהדה רבה והבטיח לפרוש עוד הלילה מממשלת שרון. פואד הצביע בראשון לציון וניסה לשמור על אופטימיות

אחרי אינספור ניסיונות לדחות, לטרפד ואף לסכל כליל, הבחירות לראשות מפלגת העבודה יצאו היום (יום ד') לדרך. בשעה 10:00 נפתחו הקלפיות ברחבי הארץ, במטרה לאפשר ל-100,474 חברים לבחור את יו"ר המפלגה ומועמדה לראשות הממשלה. עד 17:30 הצביעו בבחירות כ-40% מבעלי זכות הבחירה.

 

ההצבעה תינעל בשעה 20:00, אך במקרים חריגים רשאית ועדת הבחירות המרכזית להאריך את משכה. התוצאות צפויות להתברר אחר חצות, לכל המאוחר לפנות בוקר. ההערכות הן כי מזג האוויר הנאה השורר הבוקר יסייע לבוחרי פרס המבוגרים להגיע אל הקלפיות.

 

 

המועמד פרס פתח את הבוקר בהצבעה בקלפי ברחוב ברודצקי ברמת אביב, שידר אופטימיות ואמר לכתבים: "המפלגה צריכה לנוע קדימה. יש צוות טוב". על עמיר פרץ אמר: "הוא מנסה לעשות מהפיכה ולהפוך מפלגה גדולה למפלגה קטנה".  מעט מאוחר יותר התקיימה פגישה משעשת כאשר פרס ובן אליעזר נפגשו בקלפי ברמת גן. השניים לחצו ידיים ואיחלו אחד לשני הצלחה בבחירות.  


פרס בקלפי ברמת אביב. צילום: ירון ברנר

 

מאוחר יותר בקלפי ברחוב ויצמן בגבעתיים, התעקש פרס כי "המפלגה אטרקטיבית לצעירים", כשמסביבו מעודדים קשישים רבים: "פרס אתה גדול".

 

דווקא בקלפי הזאת של המפלגה שכבר כל כך הרבה שנים מחזיקה את מפלגת העבודה בכותרות בתור העיר האדומה, דווקא חברים ותיקים של עשרות שנים גילו שהם לא רשומים בפנקס הבוחרים של המפלגה. כך למשל החבר יוסף גנץ שסיפר שהוא חבר במפלגה מאז 1948 ובא להצביע בשביל שמעון פרס וגילה שהוא לא רשום בפנקס הבוחרים. בצער רב סיפר גנץ כי הוא לא יוכל להצביע בשביל פרס ואמר: "אני לא מופיע בספר הבוחרים ואני לא יודע מה קרה הפעם הם מחקו אותי ולא אוכל להצביע בשביל שמעון". גם החברה הותיקה טובה לינדרמן שחברה בעבודה מאז עלתה לארץ ב-1949, התלוננה: "מישהו מחק אותי".

 

מגבעתיים הגיע פרס לכפר סבא. שם המתין לו אהוד ברק. השניים לחצו ידיים ופרס התקבל בקלפי במחיאות כפיים. ברק אמר כי "צריך את פרס, כי הקרב הוא על ראשות הממשלה. הליכוד מתפרק ושמעון מתאים והכי מנוסה".

 

המועמד עמיר פרץ הצביע בקלפי בשדרות יחד עם רעייתו. בשדרות 1,200 בעלי זכות הצבעה ופרץ העריך כי יהיו בה אחוזי הצבעה גבוהים מאוד. את פרץ קיבלו באהדה רבה במטהו חברים, פעילים ותושבים רבים - שהם אנשי ליכוד שבאו לסייע לו. פרץ היה משועשע מאוד ודקות ארוכות עוד השתעשע עם המעטפה שלו ושל אשתו.


פרץ במאהל בדואי. צילום: צפריר אביוב

 

פרץ העריך כי יהיו רבים שימנעו היום בהצבעה: "יהיו אלה מתומכי מתן וילנאי שכועסים על המהלך של ה'דיל המשפיל' - בין וילנאי לפרס". פרץ אמר גם כי הוא בטוח בניצחונו והתייחס לנושא העדתי.

 

לדבריו, "דבר ראשון שאעשה היום בלילה לאחר שאבחר זה טקס המתת חסד של השד העדתי. אני הולך לאחד את כל הכוחות במפלגה והדבר הראשון שאעשה הוא להודיע לראש הממשלה על פרישת העבודה והפסקת היחסים עם הליכוד, החלטנו להיות מפלגה גאה. אם שרון יודיע על בחירות חדשות - אדרבה, ואם לא - נגבש רוב להקדמת הבחירות". 

 

השר בן אליעזר הצביע ראשון - בראשון לציון, ונראה מבודח מאוד. לאחר שיצא מהקלפי אמר פואד כי הוא אופטימי: "אני לא מתרגש מהבחירות הללו, שש פעמים הייתי שר. אני מתרגש מזה שנפתח חלון הזדמנויות היסטורי בגלל מה שקורה בליכוד, מי שיעמוד במפלגת העבודה הוא זה שיכריע אם נגיע למקום השני או שננצח את שרון". לאחר מכן סייר ברמת גן בקרב מעוזי תומכיו.

 


פואד בקלפי בראשון לציוון. באדיבות עיתון העבודה

 

כאשר הגיע פואד לקלפי בה הצביע, קיבלו את פניו תומכים בודדים בחולצות אדומות. אוהד אחד צעק לעברו: "פואד , פואד ראש הממשלה הבא". אחר צעק: "תצאו מהממשלה, הבטחתם שאחרי ההתנתקות תצאו מהממשלה".

 

המועמדים

 

חמישה יצאו למירוץ הזה. שניים מהם - אהוד ברק ומתן וילנאי - פרשו בדרך, האחרון רק בתחילת השבוע. לקו הסיום הגיעו שלושה: היו"ר הנוכחי, השר שמעון פרס; יו"ר ההסתדרות, ח"כ עמיר פרץ; והשר בנימין בן-אליעזר, שכבר כיהן כיושב הראש. אם לשפוט על פי הסקרים, לא צפוי שינוי בהנהגת המפלגה, ולפיכך גם לא בממשלה. אם יצליח פרץ, ששב למפלגה לפני כשנה וחיזק לאין שיעור את מעמדו בתוכה, לכפות סיבוב שני - תהיה זו הפתעה אדירה.

 

שלושת המועמדים נערכו אתמול בקדחתנות לקראת היום הגורלי. במטהו של פרס, במרתף בית אמות משפט בתל-אביב, התמלאו החדרים במתנדבים רבים, ש"מפגיזים" את הפעילים והחברים בשיחות טלפון נמרצות. למרות הסקרים המחמיאים, אנשיו של המשנה לרה"מ - שכבר יותר מפעם אחת ניצח בסקרים אך הפסיד בדבר האמיתי - לא לוקחים סיכונים. נציגיהם בקלפיות יצוידו במצלמות, כדי לתעד כל חריגה מן הנורמות המותרות בקלפיות וסביבן. החשש הגדול בסביבתו של פרס הוא שאנשי פרץ ינסו לפעול בדרכים "לא הוגנות". כן הם חוששים מהמערך הארגוני המשומן של יו"ר ההסתדרות, שמצדו יעדיף אחוזי הצבעה נמוכים ככל האפשר.  

 

ובעוד שבמרתף המשיכו הפעילים והמתנדבים להיערך לפעילות בשטח, במשרדו של פרס בקומה התשיעית של בית אמות משפט התכנסו השרים דליה איציק, חיים רמון ומתן וילנאי, יחד עם אהוד ברק וסגנית השר אורית נוקד, כדי להביע את תמיכם הפומבית בפרס. האווירה בפגישה הייתה טובה, ובעוד שפרס ניסה לשדר אחדות וממלכתיות, ברק לא התאפק ועקץ את עמיר פרץ ואת מפלגת "עם אחד" שיסד בשעתו, אותה כינה "נקייה מאידיאולוגיה". 


פורסם לראשונה 09/11/2005 10:00

 

בהכנת הידיעה השתתפו שמוליק חדד ומירי חסון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
פרס מאחורי הפרגוד. "יש לנו צוות טוב"
צילום: ירון ברנר
צילום: צפריר אביוב
פרץ בקלפי. נגד "התרגיל המשפיל"
צילום: צפריר אביוב
צילום: ירון ברנר
מסע הבחירות של פואד
צילום: ירון ברנר
צילום: תומריקו
ברק. "שמעון הכי מנוסה"
צילום: תומריקו
באדיבות עיתון העבודה
וילנאי. "הדיל המשפיל"
באדיבות עיתון העבודה
מומלצים